Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Uzeniny jsou zpracovaná masa, která se po smíchání konzervují vařením, uzením a sušením. V uzeninách najdeme podíl pevných částí i rozmělněné hmoty - výsledkem je výrobek s různým složením, chutí i hustotou.

Uzeniny, byť nezdravé, se staly důležitou součástí některých tradičních jídel. Co bychom si počali s buřtgulášem bez buřtů nebo s frankfurtskou polévkou bez párků? Zapřisáhlí odpůrci uzenin se musí těchto dobrot vzdát. Uzeniny totiž obsahují spoustu soli, tuku a konzervantů - ale když ony tak dobře chutnají!

1/16

    2 z 16

    Pikantní buřty na pivu a Moravance

    Pikantní buřty na pivu a Moravance

    Buřty se spoustou cibule a slaniny, feferonky a pivo - pokrm z jednoho pekáče je jako stvořený pro mužskou společnost. Pro ještě lepší chuť můžeme pod buřty přidat nakládanou zeleninu Moravanku, pokrájené papriky, česnek a koření. S krajícem chleba a půllitříkem piva nebudou mít chybu!

    3 z 16

    Ševcovský mls, sloní žrádlo

    Ševcovský mls, sloní žrádlo

    Ševcovský mls a sloní žrádlo jsou jeden a ten samý pokrm. Sestávají z kombinace měkké uzeniny (gothaj, junior), kyselých okurek a omáčky, kterou předem uvaříme z oleje, hořčice, kečupu, worcesteru a octa. Vychladlou omáčkou přelijeme salám, přidáme majonézu, cibuli, pepř a chilli podle chuti a promícháme.

    4 z 16

    Zapečené těstoviny se salámem

    Zapečené těstoviny se salámem

    Mezi jídla, která se vaří v každé domácnosti, patří zapečené těstoviny. Kromě kolínek, vrtulí, mušlí či fleků obsahují měkký salám, hrášek a vejce. Uzeninu můžeme nahradit šunkou, uzeným masem či zbytkem párků, přidat lze houby a kukuřici. Těstoviny upečeme v troubě dorůžova a na talíři posypeme strouhaným sýrem.

    5 z 16

    Dobrá frankfurtská polévka

    Dobrá frankfurtská polévka

    Frankfurtská polévka se svou přípravou podobá jednoduché gulášové polévce. Na cibulovém základě necháme zpěnit mletou papriku, zalijeme vývarem a nasypeme malé kostičky brambor. Když jsou napůl uvařené, přidáme na kolečka pokrájené frankfurtské párky (mohou být i jiné). Polévku zahustíme a dochutíme majoránkou.

    6 z 16

    Studentský řízek

    Studentský řízek

    Retro pokrmem pro chudé studenty byl jednoduchý a levný studentský řízek. Připravuje se ze silných koleček gothaje nebo šunkového salámu, které obalíme v trojobale a smažíme jako řízek. Do mouky můžeme přidat špetku grilovacího koření. Řízky podáváme s bramborami či kaší a s kyselou okurkou.

    7 z 16

    Chuťovky se salámem

    Chuťovky se salámem

    Chlebíčky, kanapky, slané dorty a chuťovky mohou mít spoustu podob - ale tou nejběžnější je jejich ozdobení různými druhy salámů, šunek, klobás a jiných uzenin. Šunkový chlebíček prostě bez šunky neuděláme. Také některé pomazánky a saláty na pomazání chlebíčků obsahují uzeninu (například debrecínská, ševcovská).

    9 z 16

    Bramborový guláš s klobásou

    Bramborový guláš  s klobásou

    Bramborový guláš (buřtguláš) je jídlem připravovaným při mnoha příležitostech. Základem guláše je cibule orestovaná na sádle, doplněná mletou paprikou, kostkami brambor, česnekem a uzeninou. Tou mohou být špekáčky, klobásy, gothaj nebo párky. Buřtguláš se nezahušťuje moukou, ale rozmačkanými bramborami.

    10 z 16

    Klasický bramborový salát

    Klasický bramborový salát

    Bramborový salát nemá svůj tradiční recept, protože se připravuje na nespočet různých způsobů. Nicméně českou klasikou, podávanou o Štědrém večeru, je salát připravený z vařených brambor, šunky nebo gothaje, vařených vajec, kyselé okurky a majonézy. Hrášek nebo vařená kořenová zelenina mívají v salátu také své místo.

    11 z 16

    Lečo s medvědím česnekem

    Lečo s medvědím česnekem

    Lečo je maďarský pokrm, který si našel cestu i na české stoly. Je to směs restované cibule, párků, salámů či klobás, barevných paprik, rajčat a nakonec rozšlehaných vajec, kterými podušenou zeleninu zalijeme a necháme je srazit. Lečo podáváme s vařenými bramborami, ale krajíc chleba k němu také chutná.

    12 z 16

    Debrecínská pomazánka

    Debrecínská pomazánka

    Jednou z chutných masových pomazánek je debrecínská, která se - už podle názvu - připravuje z debrecínské pečeně. To neznamená, že ji nemůžeme udělat z jiného salámu, dokonce i z polosuchého. Salám rozmixujeme s pomazánkovým máslem, hořčicí, cibulí, solí, pepřem, smetanou a zelenými bylinkami. 

    13 z 16

    Brněnští utopenci z Prýglu

    Brněnští utopenci z Prýglu

    Nejznámější hospodskou pochoutkou jsou kromě piva tradiční utopenci. Připravují se ze špekáčků pokrájených napůl, podélně nebo na kolečka, napěchovaných do sklenic se spoustou nakrájené cibule a kořením. Uzenina s cibulí se posléze zalije sladkokyselým octovým nálevem, zavíčkuje a nechá proležet.

    14 z 16

    Čočka s míchanou zeleninou

    Čočka s míchanou zeleninou

    Čočka má mnoho různých podob a podává se k ní mnoho báječných dobrot - ale těmi nejchutnějšími jsou opečená klobása, párek či kolečko gothaje. S uzeninou nemá čočka chybu. K luxusnímu pokrmu nebude mít daleko, pokud k ní přidáme volské oko, kyselou okurku a hromadu dočervena orestované cibulky.

    15 z 16

    Celozrnné rohlíky s párkem

    Celozrnné rohlíky s párkem

    Bez párku v rohlíku se neobejde žádný výlet, pouť ani dětská oslava. Párek strčený do vydlabaného rohlíku s kečupem a hořčicí milují nejen děti, ale i dospělí. Pro oslavu narozenin můžeme upéct vlastní hot dogy - párky zabalené do listového těsta. Nebude nikdo, kdo by je dobrovolně odmítl.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli