Recepty z pohádek: Jednoduché nepečené rumové kuličky ptáka Ohniváka
9. 12. 2020 Vaření
V dalším díle článkového seriálu Recepty z pohádek se naučíme péct snadné a lahodné rumové kuličky. Tedy, péct... Spíše vyrobit na ně hmotu a pěkně je "uhňácat". Rumové kuličky jsou totiž klasickým druhem nepečeného cukroví. A proč zrovna kuličky ptáka Ohniváka? Protože díky alkoholu mají opravdu ohnivý říz!
Cukroví, co má sílu
Advent je v plné síle, stejně jako sváteční nálada. Jako bychom se letos vinou všech příkoří uplynulého roku snažili užít si Vánoce déle, než je zvykem; už nyní máme chuť jíst cukroví, dívat se na pohádky a užívat si výjimečnou atmosféru tradičních prosincových radovánek. Všem, kteří to cítí stejně, ale samozřejmě i těm ostatním, je určen náš článkový seriál Recepty z pohádek, který se inspiruje klasickými a populárním českými pohádkami.
Tentokrát byl vzorem pták Ohnivák - bájný tvor s nádherným hlasem a peřím barvy plamenů. Právě svým zjevem nám připomněl rum, nápoj námořníků i králů, který je součástí spousty druhů vánočního cukroví. Jedním zástupcem za všechny pak zákonitě musí být to cukroví, které rum nese přímo ve jméně. Navíc je to cukroví snadné a nenákladné. Nepečené rumové kuličky si může dopřát opravdu každý!
Mohlo by vás zajímat
Rumové kuličky ptáka Ohniváka
Co budeme potřebovat?
- 200 gramů másla
- 150 gramů moučkového cukru
- 100 gramů kakaa holandského typu
- 0,3 litru rumu
- balíček piškotů
- 50 gramů strouhaného kokosu
Mohlo by vás zajímat
Postup: Nejprve ve větší míse rozdrtíme piškoty na menší kousky (ale ne úplně na prášek). K piškotům přidáme máslo pokojové teploty pokrájené na menší kostky (bude se nám lépe zpracovávat). Přisypeme kakao, cukr a nakonec přilijeme do mísy rum. Rukama vše pořádně prohněteme, dokud nemáme kompaktní těsto.
Z těsta pak rukama tvarujeme malé kuličky, které následně obalujeme ve strouhaném kokosu a klademe je klidně rovnou na servírovací podnos. Pokud je ale nechceme hned jíst, tak kuličky skladujeme nejlépe v kovové uzavíratelné krabici v chladu, například na balkóně.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chutě známých politiků: Macron miluje cordon bleu, jídelníček mu ale hlídá manželka
V seriálu "Chutě známých politiků" se podíváme do… Číst více
Kdo vymyslel crème brûlée? Možná španělské jeptišky, které zkazily dort pro biskupa
Jestli jste crème brûlée ještě nikdy neochutnali,… Číst více
Jídelníčky slavných: Brad Pitt spořádá plato vajec k snídani a nepije alkohol
Na stříbrném plátně se objevuje od roku 1987 a… Číst více
Tarte Tatin: Slavný obrácený koláč vznikl omylem, dnes má i svůj vlastní oficiální fanclub
Francie dala světu spoustu gastronomických… Číst více
Královna televizního vaření slaví 90! Vyzkoušejte nejlepší recepty Jiřiny Bohdalové
Jiřina Bohdalová patří nejen k našim nejznámějším… Číst více
Dobroty, kam se podíváš! Hitem letních oslav jsou sladké bary. Co na nich servírovat?
Představte si švédský stůl, nebo spíš opravdu… Číst více
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr
Ať už máte, nebo nemáte rádi mrkev, až někde… Číst více
Křehké, lehké a krásně barevné: Návod na pravé makronky podle profi cukrářky
Byť k nám tenhle proslavený francouzský moučník… Číst více
Ochutnejte clafoutis: Francouzský třešňový moučník vypadá jako pudink a peče se schválně s peckami
Clafoutis vypadá trochu jako bublanina, jeho… Číst více
Jídelní rozmary slavných: Tomáš Baťa chtěl učit Čechoslováky správně snídat, jedl zdravě, ale nikdy si neodpustil citronový chlebíček
Ikona podnikatelského světa první republiky Tomáš… Číst více