Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jídelníček podle horoskopu: Na záněty trpící Ryby by měly jíst česnek. Štíři, pozor na sladké!
Zdroj: Unsplash.com, Luísa Schetinger

Pokud tomu věříte, pak horoskop, tedy postavení nebeských těles v momentě vašeho narození, ovlivňuje vše ve vašem životě. Vaše reakce, vztahy... Dokonce i to, jaké jídlo vám svědčí a jakému byste se měli naopak vyhnout, může ovlivnit znamení, ve kterém jste se narodili. Odhalte, jak si upravit jídelníček ideálně pro vás!

Beran (21. března - 20. dubna)

Berani jsou aktivní, někdy až moc. Často tedy nestíhají nebo rovnou zapomínají pořádně jíst, a pak to dohánějí tzv. za běhu fast foodem, případně polotovary do mikrovlnky. Ani jedno není úplně zdravé, proto doporučujeme Beranům osvojit si zvyk, že si alespoň jedno jídlo denně připraví opravdu pořádně a hlavně s bohatou dávkou bílkovin, díky čemuž doplní potřebnou energii. Druhou radou je nosit při sobě pytlík oříšků - na tuky bohatá, zdravá svačinka je lepší než cheeseburger, rozhodně z hlediska zdravého jídelníčku.

Býk (21. dubna - 21. května)

Pokud si některé znamení zvěrokruhu umí jídlo opravdu užít, pak je to Býk - známý labužník. To ale neznamená, že jsou Býci vybíraví! Umí si užít luxusní steak stejně jako maminčinu poctivou nedělní buchtu. Opravdu jim nehrozí, že by si rozhodili organismus nedobrým jídlem. Jejich problém ale je, že v honbě za plnou chutí často konzumují hodně tučné a smetanové věci, jejichž příjem by si měli hlídat, aby neskončili jako kuličky. Doporučujeme zařadit do jídelníčku více ovoce, protože i to se dá připravit famózně, a alespoň občas sáhnout po nízkotučných variantách oblíbených mléčných produktů.

Blíženci (22. května - 21. června)

Když pozvete na večírek partu kamarádů a mezi nimi Blížence, můžete se spolehnout, že zatímco ostatní donesou třeba brambůrky nebo jiné pochutiny, Blíženec zaručeně dodá víno. A bude to skvělé víno! Blíženci zkrátka na hodování ani na vaření moc nejsou, raději si dopřejí sklenku. Nejlepší je pro ně konzumovat výživné luštěniny, které jim dodají přesně to, co potřebují, navíc se dají zpracovat jak do formy hlavního chodu (například čočka na kyselo s vejcem), tak do podoby menší svačinky (domácí pražený hrášek). Nejvhodnějším způsobem stolování je pro Blíženci tabule plná jídla ve formě jednohubek, které si nabízí všichni strávníci u stolu; takže třeba sushi. Nesvědčí jim extrémně kořeněná jídla.

Rak (22. června - 22. července)

Raci jsou citliví uvnitř i navenek. Jejich žaludky nezvládají hladce zpracovat úplně všechno, takže by se měli vyhnout těžkým, hutným a především mastným jídlům. Dá-li si Rak bramborák, má zaděláno minimálně na pálení žáhy, spíš ale na nepříjemný pobyt na záchodě. Úplně vynechat by Raci měli mléčné výrobky, protože ani laktóza není jejich přítelem. Nehodí se pro ně jogurty stejně jako smetanové zmrzliny. Naopak si ale mohou dopřávat sladké, protože mají rádi pravidelný kardio pohyb jako běhání nebo jízdu na kole, díky čemuž se nemusí bát, že by výrazně přibrali.

Lev (23. července - 22. srpna)

Lvi jsou plní energie a všude je jich plno. Jejich zvířecí povaze by měl odpovídat i jídelníček, a proto je pro ně nejlepší konzumovat maso. Libové, šťavnaté, nejlépe grilované, ale může být i pečené. A k tomu třeba svěží quacamole plné zdravých tuků a vitamínů. Co jim nesvědčí, to je tvrdý alkohol - schválně se rozhlédněte kolem sebe a položte si otázku, co a kolik toho pije váš blízký Lev. Při návštěvách hospod si často vystačí s malými pivy, červené víno pijí po deckách, panákům se zcela vyhýbají, anebo rovnou úplně abstinují. Lvi totiž trpí na potíže s játry a řada z nich alkohol omezuje na radu lékaře. O to víc pak mají tendence mlsat sladké i slané dobroty, jejich množství by si ale měli také hlídat.

Panna (23. srpna - 22. září)

Panny většinou nemají problém se zdravou stravou. Mají totiž pomalejší metabolismus, a tak ví, že pokud nejí hodně zeleniny a ovoce, poměrně rychle příbírají. Jídlo si často objednávají nebo na něj chodí do restaurací - jsou totiž puntičkáři, takže uvařit jídlo je pro ně dost stresující záležitost. Než vůbec začnou, několikrát se ujistí, že opravdu koupili všechny potřebné suroviny a striktně se drží receptu. Většinou se tedy stane, že mají několik svých osvědčených a osobně vyšperkovaných jídel, která připravují pořád dokola. Jejich slabinou je káva; milé Panny, omezte konzumaci vašeho oblíbeného nápoje na jeden šálek denně. Bude to pro vás asi těžké, ale prospěje vám to.

Váhy (23. září - 23. října)

Pokud se v blízkosti bydliště nebo pracoviště nějaké Váhy otevře nové zajímavé bistro, ta Váha bude zaručeně první, kdo poběží ochutnat něco z jeho nabídky. Váhy mají rády jistoty, ale zároveň i dobrodružství. Pečené červy a jiné exotické výstřelky byste jim nevnutili, ale nový způsob, jak připravit už zavedený recept, to je přesně to pravé pro ně. Váhy mají v rámci jídelníčku největší potíž ohlídat si dostatek bílkovin, protože dvakrát nemusí maso. Řešením pro ně jsou proteinové koktejly, jejichž příprava a konzumace nezabere mnoho času ani přemýšlení. Právě s výběrem konkrétního jídla mají totiž Váhy lačné po nových chutích často problém.

Štír (24. října - 22. listopadu)

Štíři by si měli dát velký pozor na sladké, pro cukr totiž mají obrovskou slabost. Pokud mezi ně patříte, nahraďte klasický bílý cukr sladidly nebo třeba javorovým či datlovým sirupem. Ještě lepší je chuť na sladkost zahnat kouskem ovoce, ovšem pozor - i to může obsahovat příliš cukru. Proto volte spíše kyselejší jablka, ananas nebo lesní plody, hlavně borůvky jsou opravdu blahodárné. Zároveň o vás platí, že vaříte intuitivně a máte hodně rádi kořeněné jídla. Právě s dochucováním si umíte opravdu vyhrát, a proto vaše vaření všichni tak chválí!

Střelec (23. listopadu - 21. prosince)

Zatímco Váhy mají rády nové chutě, ale divokých pokusů se bojí, energičtí Střelci si klidně zajedou na druhý konec planety, jen aby ochutnali nějakou prapodivnou místní specialitu. Risk je zisk, to je životní motto všech Střelců. Mají štěstí, že jim byl nadělen silný žaludek, který zvládne jak těžká jídla, tak třeba i zvláštní kombinace chutí. Milují chilli a kořeněné pokrmy obecně. Co jim nedělá dobře, to je lepek, zejména pečivo z bílé mouky. Trpí na nafouklé břicho a když hubnou, mívají největší problém shodit spodní bříško, které roste právě po pečivu. Pokud jej z jídelníčku vyřadí, budou brzy fit.

Kozoroh (22. prosince - 20. ledna)

Kozorozi jsou ambiciózní, pracovití a tradiční. Pokud se nějakému znamení zvěrokruhu opravdu nestane, že by se v čase oběda nenajedl, je to právě Kozoroh. Pokud chcete Kozoroha u stolu potěšit, předložte mu nějaké tradiční české jídlo - právě tuzemskou kuchyni totiž milují nejvíce. To bohužel pro jejich organismus ale znamená, že často konzumují knedlíky, omáčky a hodně solí. Všeho by měli ubrat a přidat čerstvou zeleninu, protože jim často schází důležité minerály. Blahodárnou potravinou je pro ně kysané zelí nejlépe přímo z farmy. To má totiž využití v české kuchyni, a zároveň působí prospěšně na střeva a zažívání.

Vodnář (21. ledna - 20. února)

Vodnáři jsou často vegetariáni, proto by neměli zapomínat na doplňování vitamínu B12. Jejich jídelníček by měl obsahovat jak luštěniny, tak výrobky ze sóji. Pokud jste Vodnář, ale maso si občas dáte, vsaďte především na ryby. Jejich maso je chutné, zdravé a dietní a navíc vám jeho konzumace dodá tolik potřebné omega-3 mastné kyseliny. Z celého zvěrokruhu máte nejmenší problém se zdravou stravou bohatou na zeleninu a ovoce. Vaším oblíbencem je červená řepa. Nebo se mýlíme?

Ryba (22. února - 20. března)

Ryby nebývají zrovna nemocné, ale jsou, řekněme, křehké. Už po třicítce se u nich mohou projevovat problémy spojené s oslabenou imunitou, zejména mají sklon k nejrůznějším vleklým zánětům. Proto by každá Rybka měla jednou denně rozžvýkat stroužek syrového, oloupaného česneku. Tento zabiják bacilů a přírodní posilovač obranyschopnosti je opravdu zázračný! Naopak vyhnout by se Ryby měly šunkám, uzeninám a především nezdravým salámům, pro které mají slabost.

Komentáře

Zuzana Anna

10. 2. 2021 19:52

Tak tohle nevychází absolutně nikomu v mém okolí. Já jako Panna rozhodně nejsem puntičkář a po restauracích jsem se nikdy nestravovala, preferuji domácí jídlo. Léta jsem žila s Vodnářem a to byl asi největší masožrout na světě.:) Moje dcera Ryba je naopak vegetarián a šunku či uzeniny by nikdy nepozřela. Mladší dcera je Rak a živí se především mléčnými produkty, jogurt miluje. Manžel je Beran a fastfood nesnáší... atd. Tak bych mohla pokračovat donekonečna. Je to tedy asi jako s počasím, co? Buď bude svítit slunce, nebo bude pršet.:-D

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více