Pavarotti miloval jídlo, hlavně špagety. V InterContinentalu mu museli přistavět vlastní kuchyň
13. 2. 2021 Historie a zajímavosti
Kdo by neznal jméno Luciana Pavarottiho, jednoho z nejslavnějších tenoristů světa? I když od roku 2007 není mezi živými, ve světě hudby zanechal tak hlubokou stopu, že na něj a jeho výkony jistě nezapomeneme. Stejně jako hudbu ale miloval i dobré jídlo, o čemž dobře vědí i kuchaři v hotelech, ve kterých při svých světových turné pobýval…
Vybudovali mu vlastní kuchyň
Luciano Pavarotti, jak naznačuje i jeho velmi korpulentní postava, opravdu miloval dobré jídlo - hodně dobrého jídla. Vždyť také příprava hotelů na jeho příjezd musela být po této stránce opravdu pečlivá. Dokonce tak pečlivá, že mu v pražském hotelu InterContinental před jeho návštěvou v roce 2005 dovybavili prezidentské apartmá, jež si zamluvil, vlastní kuchyní. Těžko by asi někdo počítal, že se bude v takových prostorech kuchtit. Luciano Pavarotti byl ale hostem číslo jedna, a tak hotel na nějakou tu korunu navíc k nákladům nemohl hledět.
Mohlo by vás zajímat
Doplnění kuchyně do prezidentského apartmá ale nebylo jedinou úpravou, kterou procházely hotelové prostory před pěvcovým příjezdem. Luciano Pavarotti byl opravdu velký muž, což mu také dodávalo na jeho charismatu, ale například pro lůžko konstruované na člověka běžné hmotnosti byl doslova postrachem. Žádný hotel na světě by se nechtěl "proslavit" tím, že právě zde praskla pod Pavarottim postel, a tak bylo často nutné vystužení. Stejně tak bylo potřeba dobře prohlédnout židle a křesla…
Speciální nádobí i kuchař
Je známým faktem, že si geniální tenorista vozil po světě i své vlastní nádobí, aby mohl jíst jídlo podle vlastní chuti a výběru. V jeho přibližně dvacetičlenném doprovodu samozřejmě nemohl chybět ani vlastní kuchař, který přísně dohlížel na přípravu jakéhokoliv jídla, které se mělo ocitnout na pěvcově talíři. Stejně tomu bylo i v Praze. Požadavky, které se k vedení hotelu dostaly před tím, než jej sama světová hvězda poctila svojí návštěvou, zahrnovaly neomezený výběr ovoce, ale také těstoviny, různé druhy octů na dochucení, oleje - zkrátka všechno, co může takový opravdu známý italský umělec k životu potřebovat. Jsou zkrátka lidé, kteří si takové požadavky mohou dovolit.
Mohlo by vás zajímat
Luciano byl opravdu Italem se vším všudy. Nedal dopustit na kuchyň rodné země, těstoviny doslova miloval - a to do té míry, že si je dokonce sám připravoval. Traduje se, že si na cestu do Číny, kde správně předpokládal docela odlišná jídla, dokonce vezl nejen nádobí, ale prakticky celou italskou restauraci. Ani v jeho domácnostech nebylo o zásoby jídla rozhodně nouze, průměrná rodina by s nimi bez dalších nákupů vydržela měsíce.
Na zdraví nezapomínal
I když měl Pavarotti váhu kolem 160 kilogramů a mohlo by se zdát, že o své zdraví nedbá, opak byl pravdou. Jeho obavy byly velké, v jednu chvíli se mu dokonce podařilo shodit obdivuhodných třicet kilo, ale nebylo to na dlouho. A tak alespoň dbal na přísun vitamínů, které většinou konzumoval v tabletách.
Nakrmit Luciana Pavarottiho nebylo nic jednoduchého. Na druhou stranu si mohl dovolit platit tolik kuchařů a pomocníků, kolik jen uznal za vhodné. Přes všechny možnosti, které mu sláva a světový věhlas přinášely, ale stejně nejvíc miloval špagety - byl to prostě Ital.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velký rozinkový manuál: Cukrář Josef Maršálek radí, kolik jich přidat do mazance a kdy přesně vmíchat rozinky do těsta
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Plněná retro vejce pětkrát jinak: Klasika se sardelovým máslem nebo šunkovou pěnou nezklame, s wasabi dostane pikantní nádech
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Lahůdkový francouzský salát
Přidáno před 1 hodinou
Kávové cupcake s čokoládovým krémem
Přidáno před 11 hodinami
Pečená červená řepa a mrkev s medem
Přidáno před 12 hodinami
Vepřové koleno na cibuli a česneku v pomalém hrnci
Přidáno před 14 hodinami
Rýžové nudle s kuřecím masem
Přidáno před 17 hodinami
Velikonoční vaječný beránek
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Pažitka ozdobí jarní stůl a příjemně dochutí vaječná, tvarohová a další jídla. Podívejte se, jak ji můžete využít
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře