Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Suchý únor končí. A co dál? Zkuste triky, jak se naučit pít zodpovědně a bez výčitek
Zdroj: Pixabay.com, Free-Photos, Pixabay License

Zvládáte s přehledem poslední dny suchého února, ale zároveň se už těšíte na první vychlazené pivo? Dejte si pozor! Lidské tělo po nějaké době ztrácí alkoholovou toleranci a množství, co jste zvládli vypít v lednu, vás a vaše tělo může po měsíční pauze pěkně rozhodit. Naučte se s námi správně konzumovat alkohol tak, aby byl jen potěšením a ne starostí.

Vytvořte si systém

Je obecně dobré přemýšlet o snížení příjmu alkoholu, někteří by jej ale neměli konzumovat ani v malých dávkách. Jedná se hlavně o ty, kteří měli v minulosti problémy se závislostmi nebo mají blízkého příbuzného, ​​který trpí nebo trpěl závislostí či problémy s duševním zdravím. Dále by váš systém pití alkoholu měl odpovídat vašemu životnímu stylu a kocovina by rozhodně neměla zasahovat do vašeho běžného dne. Cíle, kterých se můžete během systematizovaného pití držet, mohou být například:

  • chci pít jen o víkendu a v týdnu být svěží
  • chci snížit celkový příjem alkoholu, protože mi to nedělá dobře
  • chci se naučit pít při různých událostech tak, abych se neopíjel

Stanovte si, kolik alkoholu chcete vypít

Pište si deník o pití po dobu jednoho týdne. Nejjednodušší deníky o pití pouze zaznamenávají, kolik vypijete každý den, ale čím více toho budete sledovat, tím lépe pochopíte svůj vlastní vzorec pití a budete je tak moci kontrolovat. Každý večer (nebo následující ráno, pokud zapomenete) si zapište, kolik a jakého alkoholu jste vypili, kde jste byli, když jste pili a s kým. Můžete si zaznamenávat také svou náladu či důvody, proč jste se alkohol rozhodli konzumovat. 

Zapisujte si také všechny negativní dopady pití alkoholu nebo situace s ním spojené, kterým byste se v budoucnu chtěli vyhnout. Takže například: „Po třetím pivu jsem začal být podrážděný natolik, že jsem se s Petrem zbytečně pohádal,“ anebo „Už po druhém vínu jsem se začal cítit opilý, což bylo zřejmě způsobeno tím, že jsem byl unavený a před konzumací alkoholu jsem se nestihl navečeřet“. Tento krok vám poskytne dobrou představu o časech o tom, za jakých okolností se vaše pití stává problematickým.

Kupujte si malé množství

Domácí zásoba vína, piva a tvrdého alkoholu je nejrychlejší způsob, jak sabotovat váš plán zodpovědně pít. Při pití doma postupujte podle těchto tipů:

  • Kupte pouze takové množství alkoholického nápoje, o kterém víte, že se z něj neopijete, a to přímo v den, kdy jej hodláte vypít.

  • Volte vždy menší dostupné varianty lahví nebo plechovek s alkoholickým nápojem.

  • Spolu s alkoholem nakupte adekvátní množství birellu nebo jiného nealko nápoje. To vám dobře poslouží v případě, že se večer protáhne a vy budete chtít pít víc, ale ne alkohol.

Naplánujte si cestu domů

I když budete pít rozumně, po konzumaci alkoholu rozhodně nikdy nesedejte za volant. Zajistěte si předem cestu domů se střízlivým řidičem, třeba si zarezervujte taxík. Pokud je to pro vás příliš nákladné, naplánujte si cestu domů městskou hromadnou dopravou, abyste věděli, kdy opustit večírek. Auto určitě nechte doma, abyste se pod vlivem nenechali z pohodlnosti zlákat k jeho použití.

Pozor na tlak okolí

Je velice snadné podlehnout ostatním, zvláště, když se jedná o společenskou událost a pití se po všech téměř vyžaduje. Zkontrolujte váš „picí diář“ a snažte se vašim „problémovým“ kamarádům prvních pár týdnů vyhýbat, než si na novou rutinu zvyknete. Pokud i přesto trpíte tím, že vaše okolí příliš pije a nutí vás k tomu také, zkuste si vytvořit skupinu nových přátel, kteří pijí méně. Nakonec; lidé přicházejí a odcházejí, ale zdraví máte jenom jedno.

Mohlo by vás zajímat

Marie