Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Recepty z českých filmů: Kančí? Jedině se šípkovou omáčkou!
Zdroj: foto z filmu Slavnosti sněženek (1983), Filmové studio Barrandov

Slavná hádka myslivců v hořkosladké komedii Slavnosti sněženek spočívá v tom, zda se společný kanec připraví se zelím, anebo se šípkovou. My dnes přinášíme recept právě na tu šípkovou, která se ke zvěřině opravdu skvěle hodí, ale je možné připravit ji také k hovězímu.

Maso se šípkovou omáčkou jako ze Slavností sněženek

Šípková omáčka je opravdu snadná, přesto chutná skvěle. Její tajemství spočívá v koření. I když nejlíp chutná se zvěřinou, připravte ji klidně i k jinému červenému masu, třeba k hovězímu. Určitě si pochutnáte!

Co budeme potřebovat:

  • 800 až 1000 gramů kančího hřbetu nebo hovězí kýty, případně svíčkové
  • 100 gramů slaniny vcelku
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1/4 celeru
  • 1 větší cibuli
  • máslo nebo sádlo
  • 200 gramů šípkové zavařeniny
  • 2 lžíce rajského protlaku
  • 100 ml červeného vína
  • 500 ml vývaru, nejlépe hovězího
  • 4 lžíce cukru krupice
  • snítku tymiánu
  • snítku majoránky
  • divoké koření, tedy celý pepř, nové koření, jalovec a bobkový list
  • mletý pepř
  • sůl
  • kus tvrdého perníku

Postup: Na pánvi rozehřejeme sádlo. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Poté na pánev přijde na malé kostičky pokrájená mrkev, celer, petržel a nakonec špek. Restujeme do zlatohněda, pak zasypeme lžící cukru, přidáme bylinky a koření a necháme zkaramelizovat. 

V dalším kroku přidáme rajský protlak a šípkovou zavařeninu a dobře promícháme. Omáčku zalijeme vývarem, poté přidáme víno, zamícháme. Přivedeme k varu. V této fázi přichází na řadu maso, ale ne jen tak. Je potřeba jej prošpikovat slaninou, v případě kance se hodí i špikování kořenovou zeleninou, a orestovat na pánvi, než jej vložíme do omáčky. Tam ho pak vaříme tak dlouho, dokud maso nezměkne. Když je hotové, vyndáme jej, do omáčky nastrouháme perník a omáčku propasírujeme, aby v ní nezbylo koření a byla pěkně hladká. Podáváme s knedlíkem, nejlépe houskovým.

Recepty k tomuto článku