Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce
26. 3. 2021 Historie a zajímavosti
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Jsou spojeny s řadou lidových tradic a zvyků. K velikonočním svátkům se také váže velké množství receptů.
Mazanec – tradiční symbol Velikonoc
Jen málokdo si dovede představit Velikonoce bez mazance. Těsto na něj by se mělo zadělávat na Bílou sobotu. Upečený mazanec se pak tradičně o Velikonoční neděli odnášel do kostela ke svatému pomazání, čímž pravděpodobně vznikl název mazanec.
Mezi recepty je z čeho vybírat. Pokud vás zajímá historie, můžete se podívat, kde se vlastně mazanec vzal.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty
Na přípravu tradičního mazance se můžete podívat v následujícím videoreceptu:
Milovníci trilogie Slunce, seno by rozhodně měli zkusit mazanec od Helenky Růžičkové:
Chuťově výborný je velikonoční mazanec bez kynutí:
Osvědčenou klasikou je tvarohový mazanec. Je vláčný a sladký právě tak akorát:
Další klasikou je velikonoční mazanec od babičky. Co je od babičky, nemůže být nikdy špatné:
Nadýchaný a vláčný mazanec nebude ozdobou velikonočního stolu dlouho. Rychle se po něm zapráší:
Velikonoční beránek
Vedle mazance patří k symbolům Velikonoc neodmyslitelně také beránek, který se peče na Boží hod velikonoční. Jde o symbol čistoty a nevinnosti. Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let.
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty
Velikonoční beránek může být sladký, ale také slaný. Záleží, jakému dáváte přednost. Připravit klasického velikonočního beránka můžete podle následujícího receptu:
Také u beránka je z čeho vybírat. Způsobů jeho přípravy existuje nepřeberné množství. Ale to nejdůležitější na závěr: mandle použijte jako oči, lískový oříšek jako nos.
Krásně voňavý a nadýchaný je také šlehačkový beránek. Aby se velikonoční beránek na svátečním stole krásně vyjímal, nezapomeňte jej ozdobit mašlí.
Další možností je piškotový velikonoční beránek:
Výborný a rychlý na přípravu je biskupský beránek:
A nic rozhodně nezkazíte, když beránka vylepšíte vaječným likérem:
Vajíčka, kam se podíváš
Velikonoce jsou také sezónou vaječných receptů. Jenomže připravit pokrm z vajec není jen tak. Vejce je nejprve třeba správně vybrat, skladovat i uvařit...
Ani uvařením to však nekončí. K tomu, co se nachází pod skořápkou, je také třeba se umět správně dostat. Naskýtá se otázka, jak takové vejce co nejsnáze a nejlépe oloupat:
Mohlo by vás zajímat
Nejoblíbenější recepty z vajec
Stává se, že se vám doma po Velikonocích sejde větší množství vajec, než jste schopni naráz zkonzumovat. Naštěstí je tu poměrně dost receptů, jak s nimi naložit. Jednou z možností je vaječná tlačenka:
Pro vejce najdete uplatnění také ve velikonoční nádivce:
Na přípravu velikonoční nádivky se můžete podívat také ve videoreceptu:
Další oblíbené velikonoční recepty
Mazanec a beránek není zdaleka všechno. Na velikonoční sváteční tabuli patří více dobrot. Například dozlatova propečené velikonoční jidáše:
Pokud jste milovníci masa, máme pro vás recept, který vás zcela jistě dokonale zasytí. Jedná se o velikonoční hlavičku:
A na závěr východniarska paska neboli velikonoční koláč k šunce a klobáse:
Velikonoční dekorace
Mohlo by vás zajímat
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak upéct nejlepší dukátové buchtičky a uvařit lahodný vanilkový krém. Oblíbené recepty na sladkou pochoutku našeho dětství
Nejmilejší jídla našeho dětství Pokud bychom měli vybrat oblíbená jídla svého dětství, nejspíš by to byly i dukátové buchtičky s krémem. Malé… Číst více
Buchtičky se šodó byly dřív luxusním dezertem. Víte, proč se jim říká dukátové?
Dukátové buchtičky miluje snad každé dítě. Přesto… Číst více
Snadné buchtičky k šodó jedna jako druhá. Naučte se je podle videonávodu
Buchtičky s krémem nebo buchtičky se šodó byly hit už před mnoha lety a jejich obliba trvá. Pokud je chcete připravit od základu, vyzkoušejte návod… Číst více
Buchtičky s krémem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept na dokonale nadýchané těsto a krém vonící vanilkou a rumem
Vzpomínáte občas s nostalgií na nejoblíbenější… Číst více
Buchtičky s krémem: Připravte si oblíbený pokrm bezstarostných dětských let
Kynuté těsto může být pro začínající kuchaře velkým strašákem. Při přípravě pokrmů z klasické české kuchyně se bez něj však neobejdete. Náročnější… Číst více
Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem: Kouzlo báječné chuti a vůně sladké omáčky je ve vanilkovém lusku a husté smetaně
Dukátové buchtičky byly hitem školních jídelen a… Číst více
Netradiční buchtičky s krémem podle Viktorie z MasterChefa: Do deseti minut máte perfektně chutnající sladké jídlo
Sladké nadýchané buchtičky zalité voňavým… Číst více
Jak na to, aby byla sekaná šťavnatá a během pečení nepraskla. Postupujte podle těchto vychytávek
Sekaná pečené připravená z kořeněného mletého masa, nejčastěji směsi vepřového a hovězího, bývá oblíbeným pokrmem v mnoha rodinách. Nejčastěji je… Číst více
Pečení na neděli: Vyzkoušejte fantastické chodské koláče s rumem a smetanou!
Sledovali jste pořad Peče celá země? Pak asi víte… Číst více
Pečení na neděli: Zkuste svatební mini koláčky plněné tvarohem a máčené v rumu!
Nevíte, co dnes upéct rodině dobrého? Inspirujte… Číst více