Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Nejen každá země, ale i třeba regiony, mají své sváteční tradice. Na východním Slovensku je to třeba pečení tohoto kynutého pečiva pod názvem paska. Tradičně podáván s dalšími svátečními pochutinami o Velikonocích.
Suroviny pro 1 kus
1kus
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 23 937 kJ / 5 721 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 156,41 g |
Tuky | 166,02 g |
Vláknina | 33,20 g |
Cholesterol | 931 mg |
Sodík | 3,62 g |
Sůl | 8,92 g |
Sacharidy | 883,70 g |
Postup přípravy
Krok 1: Z uvedených prísad vypracujeme kysnuté cesto, ktoré necháme vykysnúť na teplom mieste (v pohode sa dá použiť pekáreň).
Krok 2: Z cesta oddelíme 2 menšie rovnaké časti, zvyšok rozdelíme na polovicu (máme 2 rovnaké menšie a 2 rovnaké väčšie diely). Menšie diely vyšúľame na valčeky a stočíme do vrkoča. To isté urobíme s väčšími dielmi.
Krok 3: Vrkoč z väčších častí obtočíme okolo vrkoča z menších častí. Pasku preložíme na vymazaný plech a necháme 30 min kysnúť.
Krok 4: Potom potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 150 °C asi 40-50 min. Ak je pôvrch zlatavý, prikryjeme alobalom a dopečieme. Či je paska upečená, vyskúšame špilkou.
Krok 5: Podávame na veľkonočnú nedeľu a pondelok na veľkonočné raňajky k šunke, klobáske, vajíčkam.
Zveřejněno 30. 3. 2013
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Moje poznámka
Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pogr
Nejnovější recepty
Kokosovo-kakaové cukroví
Přidáno před 6 hodinami
Bramborový salát pro sváteční chvíle
Přidáno před 19 hodinami
Hostomický likér
Přidáno před 22 hodinami
Pečený kuřecí gyros
Přidáno před 23 hodinami
Plněné perníčky
Přidáno 4. 12. 2024 12:00
Bulgur s rukolou a granátovým jablkem
Přidáno 4. 12. 2024 11:01
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Báječný perník
Jirkas1 před 14 minutami
Čočka na česneku a cibulce
llub1 před 4 hodinami
Nepečené mandarinkové řezy
Jana1973 před 18 hodinami
Cizrna po indicku
martdol@seznam.cz před 18 hodinami
Kuře na kari
Hanina65 před 19 hodinami
Kulajdička, jak ji dělala maminka
misak2 před 23 hodinami
Kaldounová polévka
Hanina65 4. 12. 2024 15:00
Falešný "segedín" z cukety
MartinMartin 4. 12. 2024 14:31
Jelení guláš
MartinMartin 4. 12. 2024 14:31
Guláš z jeleního masa
Simonyta 4. 12. 2024 14:25
Tématické fráze:
pascha recept,
velkonocna pascha,
slovenské velikonoční recepty,
slovenská paska,
majka57,
jak se pece paska,
pascha domaca,
velkonocny kolac,
velkonocna paska k sunke,
velikonocni kolac slovensky,
slovensky velikonocni kolac,
slovenska paska pečivo,
recept na slovenský velikonoční pečivo,
přání k velikonocům slovensky,
velikonoční slaný koláč ze slovenska,
jak se pece velikonocni paska,
pasch priprava,
páska na veľkú noc,
koláč pascha,
slovensky velikonocni mazanec
Suroviny:
mouka hladká,
mléko,
vejce,
cukr,
droždí čerstvé,
sůl,
máslo,
vejce,
tuk
Komentáře (29)