Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

30. 3. 2013 11:33

Suroviny

Naše kuchařky
právě v prodeji

Naše kuchařka

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Energie23 937 kJ / 5 721 kcal
Bílkoviny156,41 g
Tuky166,02 g
Vláknina33,20 g
Cholesterol 931 mg
Sodík 3,62 g
Sůl8,92 g
Sacharidy883,70 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Paska sa podáva u nás na východe tradične na veľkonočné raňajky k šunke, klobáse, syrku, vajíčkam a iným dobrotám. Veriaci ľudia ju spolu s ostatnými uvedenými potravinami pred raňajkami nesú do kostola na posvätenie ( posvätenie sa robí aj v sobotu pred večerom po vzkriesení ).

A odkiaľ názov paska ? Gréckokatolícka a pravoslávna cirkev a jej veriaci pre Veľkú noc používajú nazov Pascha. Ak sa nemýlim, tak je to z hebrejčiny. A keďže na východe je gréckokatolíkov a pravoslávnych veľa, tak síce na označenie Veľkej noci sa tento pojem nepoužíva medzi ostatnými, ale na koláč, ktorý sa svätí a konzumuje k veľkonočnej šunke, sa pojem paska zaužíval medzi všetkými. A tak na Veľkú noc sa u nás na východe pečie paska.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Komentáře

tejaja tejaja

19. 4. 2014 18:09

Majka: Ďakujem za pekné slová :-) Aj ja považujem za dôležité udržiavať tradície. Patria k životu a je mi ľúto ľudí, ktorí povedia, že Veľká noc je pre nich len dátum v kalendári. Ak nič iné, sú to naše tradície a rituály, ktoré nás obohacujú. V neposlednom rade aj stmeľujú rodinu. U nás na východe sa udržiavajú a je jedno, či je človek veriaci alebo nie, zvyky dodrživa každý, akurát tí neveriaci neidú do kostola svätiť jedlá, ale zvyšok tradícií dodržiava každý. A je to podľa mňa dobre. ;-) Pekné sviatky. ;-)

Majka

19. 4. 2014 07:11

Dakujem za recept. Som z vychodu, ale v Bratislave! Uz aj tu v Blave pochopili v kostoloch, ze zlozenie veriacich je asi 89% vychodniar a tak zacali svatit kosiky! (objavili horucu vodu blavaci!)Idem upiect tuto pasku, lebo dojde svokra z juhu (od madarov), ktora to nepozna.Kym som byvala doma na vychode robila to mama a ja som nemala zaujem....dnes mama uz je zdravotne na tom velmi zle a ja som pochopila, ze ak ja zvyk neudrzim a nepodam dalej tak zanikne. Nuz, ale aj tak najdolezitejsie je, aby nezanikla viera, viera vo vzkriesenie po smrti, ze neumrieme, ale budeme zit-lebo to je dovod, preco je velka noc a tato krasna paska...:-!...a to chcem dat aj ja mojim detom, aby to podali dalej dalsim pokoleniam.

tejaja tejaja

19. 4. 2013 15:29

ševčíková: Ďakujem :-8 Syrek vyskúšajte, je dobrý, u nás na východe je to neodmysliteľná súčasť Veľkej noci;-) Máte pravdu, človek vždy čosi nové pochopí a naučí sa ;-)

ševčíková

19. 4. 2013 07:32

tejaja: Článek o Velikonocích jste napsala hezky a vtipně. Díky! Syrek podle Vašeho receptu vyzkouším, doteď jsem totiž myslela, že ta hrudka sýra, o kterém mluvila moje maminka, byl tvaroh. Vidíte, člověk se pořád učí :-) Hodně zdaru!

tejaja tejaja

6. 4. 2013 16:16

kuma:;-):-D

kuma

6. 4. 2013 16:03

:-)):-)):-))tejaja:děkuji, určitě zkusím a pak se pochlubím svému sousedovi východnárovi.díky

tejaja tejaja

6. 4. 2013 15:53

kuma: pozri obrázok;-) spletieš 2 kratšie a 2 dlhšie šúľky do copu a potom ten dlhší obtočíš okolo kratšieho ;-)

kuma

6. 4. 2013 10:59

tejaja: děkuji za upozornění, jen koukám jak se to zamotá do takového tvaru

tejaja tejaja

6. 4. 2013 09:11

kuma: paska, s krátkym "a", páska je niečo iné ;-)

kuma

6. 4. 2013 08:37

aisha: tak konečně jsem viděla tu pásku, jak o ní povídal můj známý, že chodili do kostela světit pásku. U nás se peče klasický bochán ek /mazanec/.Děkuji za obrázek.:yes::yes::yes:

zizala: faqkt hezké pečivo

majda 2

1. 4. 2013 08:36

Moc krásné:yes:Navíc k tomu popsaný zvyk:yes::-))

aisha

1. 4. 2013 07:44

Moc pekne, opravdu povedene, radost pohledet..tento druh peciva vubec neznam..:-8..mimochodem, krasny clanek jsi napsala..:yes:

tejaja tejaja

31. 3. 2013 17:41

sevcikova: tak ako píše hosta, Radek bol taký suprový, že článok už zverejnil. :yes: Tak si môžeš o našich zvykoch niečo prečítať. Ďakujem Radku ;-):-D
hostinko díky ;-):-8
http://www.toprecepty.cz/clanky/298-velka-noc-na-v...

hosta hosta

31. 3. 2013 17:10

tejaja: Terezko, článek už "visí":-D:yes: Hezké zajímavé čtení, děkuji za všechny:-)):-))

tejaja tejaja

31. 3. 2013 16:06

sevcikova: dobrý deň ;-) Keďže času mám dne s dosť, napísala som článok o Veľkej noci na východe Slovenska. Článok ale musia admini schváliť. Potom bude viditeľný pre všetkých. Keďže je Veľká noc, neviem, kedy to bude. Keď bude "viditeľný", tak vám to tu ku komentárom napíšem. Ak máte teda záujem, občas sa pozrite buď tu alebo do kategórie "Články", podkategória Ostatní.
Ďakujem za Váš záujem ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Edice Toprecepty.cz

Kuchařky a kalendář

Naše kuchařka

Do obchodu

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: pascha recept velkonocna pascha slovenské velikonoční recepty slovenská paska majka57 jak se pece paska pascha domaca velkonocny kolac velkonocna paska k sunke velikonocni kolac slovensky slovensky velikonocni kolac slovenska paska pečivo recept na slovenský velikonoční pečivo přání k velikonocům slovensky velikonoční slaný koláč ze slovenska jak se pece velikonocni paska pasch priprava páska na veľkú noc koláč pascha slovensky velikonocni mazanec

Suroviny: mouka hladká, mléko, vejce, cukr, droždí, sůl, máslo, vejce

TopRecepty.cz

Východniarska paska - velikonoční koláč k šunce a klobáse

Aktuální verzi receptu a video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pogr