Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoční mazanec bez kynutí

Pokud nejste zrovna velký milovník kynutého těsta, ale i přesto byste rádi doma upekli mazanec, máme pro vás tento recept. Mazanec dosáhne svých rozměrů díky kypřícímu prášku, a i přes to je nadýchaný a chutný.

Hodnocení receptu je 4,7 (10×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

happy.lenulka happy.lenulka

Snadný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 25 min Doba tepelné úpravy: 35 min

60 min (25 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 kus

1kus

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie11 701 kJ /
2 797 kcal
Bílkoviny88,13 g
Tuky120,80 g
Vláknina15,20 g
Cholesterol 879 mg
Sodík 476 mg
Sůl1,69 g
Sacharidy310,80 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Rozinky naložíme alespoň na 30 minut do rumu.
Ve stejnou dobu chystáme suroviny, které by měly, před pečením, mít pokojovou teplotu. Krok 2: Do mísy prosejeme mouku, smícháme ji s kypřicím práškem a kůrou z citronu. Krok 3: V druhé míse ušleháme máslo s vejcem a oběma cukry do světlé pěny. Poté vmícháme tvaroh.
Tuto tvarohovou směs pak vmícháme do mouky a vypracujeme těsto. Zdá-li se vám řídké, přisypte mouku. Na závěr do těsta zapracujeme rozinky a nasekané mandle. Krok 4: Vytvarujeme bochánek, který ostrým nožem nařízneme do kříže, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí. Krok 5: Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme 20 minut na 200 °C, poté stáhneme na 150 °C a necháme asi 15 minut dopéct. Krok 6: Po upečení necháme mazanec odpočinout při pokojové teplotě, aby neztratil nadýchanost. Skladovat můžeme, po vychladnutí, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce, v uzavíratelné nádobě. Tak vydrží nejdéle vláčný.

TIP: Zvyky a tradiční pokrmy velikonočních svátků

Zveřejněno 1. 4. 2010

Poznámka autorky happy.lenulka

Zdroj: časopis GURMÁN duben 2010

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec bez kynutí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GREK

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Velikonoční mazanec bez kynutí

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/GREK

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (9)

LidaD: tak to je zvláštní, mě se to upeklo fakt za těch 35-40 min... Možná záleží na troubě, já mám elektrickou. Ale teda tento mazanec mi chutná opravdu moc...

Tak jsem nakonec zkusila ten věnec ve formě na dort a doprostřed jsem dala zapékací misku ;-). Plnila jsem ho makovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Udělala jsem z dvojnásobného množství mouky, cukru a másla, tvaroh jsem nechala 250g. Těsto je výborné a dobře se s ním pracuje :-).

Vynikající, dnes jsem pekla, akorát trval mnohem déle a tak jsem pekla zakrytý alobalem, a na posledních 10 minut jsem alobal zapomněla, tak je mazanec trochu tmavší, ale nevadí, chuťove je vynikajicí. Příště udělám malé bochánky, ty se upečou dřív a tak je jen tak nezapomenu v troubě. Diky moc, krásné Velikonoce.

Já myslím že by to šlo dát do formy :-) Ale jinak je chuťově moc dobrý :-)

:yes::yes::-p samé velikonoční dobrůtky;-)

Tak mě napadlo. Co kdyby se testo dalo do formy na věnec. Tak by to slo ne?

to aanicka:
No já bych to na věnec nedoporučovala... přeci jen je to tvarohový recept a to těsto je takové jemnější než kynuté...

Mám dotaz, jak moc se těsto při pečení "rozjede"? Šel by z toho udělat i věnec? Chystám se zítra na nějaký a nechce se mi čekat na kynutí ;-).

Vyborne, to prave hledam, mazanec bez kynuti. Zitra vyzkousim a podam raport. Preji krasne Velikonoce.

Tématické fráze:
mazanec bez kynutí, tvarohový mazanec bez kynutí, velikonoční mazanec z tvarohového těsta, velikonoční mazanec, mazanec bez droždí, mazanec tvarohový kynutý, bochanek bez kynuti, velikonoční mazanec v dortové formě, velikonocni mazanec recept, tvarohový bochánek bez kynutí, velikonoční recepty, mazanec s tvarohem bez kynutí, tvarohový bochánek, mazanec, kynutý tvarohový mazanec, mazanec bez kvasnic, mazanec s kypricim praskem, mazanec z tvarohu, velikonoční mazanec s tvarohem, mazanec bez kynutí z tvarohu

Suroviny:
rozinky, rum, mouka hladká, prášek do pečiva, kůra citronová, máslo, cukr, cukr vanilkový, vejce, tvaroh měkký, mandle sekané, mandle plátkové, vejce

Přidat fotografie receptu