Velikonoční mazanec bez kynutí

happy.lenulka Kuchařka: happy.lenulka

Doba přípravy: 25 min + 35 min pečení 1 porce Moučníky , Ostatní 9 názorů

Suroviny

2 lžíce hrozinek
2 lžíce rumu
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
kůra z 1/2 citronu (nastrouhaná)
75 g másla (měkkého)
75 g cukru
1/2 vanilkového cukru
1 - 2 vejce
250 g měkkého tvarohu
40 g nasekaných mandlí
10 g plátků mandlí (na ozdobu)
1 vejce (na potření)
Recept si zatím oblíbilo 10 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Rozinky si alespoň na 30 min naložíme do rumu.
    Připravíme si suroviny, je důležité aby měly všechny pokojovou teplotu!

  2. miska č. 1 (větší):

  3. Prosejeme! mouku, promícháme s kypřícím práškem a kůrou z citronu.

  4. miska č. 2 (menší):

  5. Ušleháme máslo, cukr, vanilkový cukr a vejce do světlé pěny. Poté do této směsi přimícháme tvaroh.

  6. Tuto tvarohovou směs přimícháme do mouky a vypracujeme těsto. Pokud je těsto moc řídké, přisypte mouku. Nakonec vpracujte i rozinky a nasekané mandle.
    Vytvarujte bochánek, který ostrým nožem nařízněte do kříže, potřete rozšlehaným vejcem a posypte plátky mandlí.

  7. Pečeme ve vyhřáté troubě při 200°C asi 20 min, poté troubu zeslabte a dalších 20 min pečte při 150°C.

  8. Po vyjmutí z trouby nechte chladnout při pokojové teplotě, tak se vám nestane, že by mazanec "splaskl". Mazance prý totiž nemají rádi přílišné změny teplot.

  9. Skladovat by se měl až zcela vychladlý, v mikrotenovém sáčku, zabalený v utěrce a skladovaný v uzavíratelné nádobě. Tak prý vydrží co nejdéle vláčný :-)

  10. Počítejte s tím, že mazanec v troubě nabude a trošku se rozjede. Pokud ho chcete vyšší než já, tak doporučuji udělat si kolem dokola z pečícího papíru kulatou formu a nabude vám spíš do výšky... :-)

Poznámka

Zdroj: časopis GURMÁN duben 2010

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 240 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Velikonoční mazanec bez kynutí

  • LidaD: tak to je zvláštní, mě se to upeklo fakt za těch 35-40 min... Možná záleží na troubě, já mám elektrickou. Ale teda tento mazanec mi chutná opravdu moc...

    Odpovědět

  • aanicka aanicka

    Tak jsem nakonec zkusila ten věnec ve formě na dort a doprostřed jsem dala zapékací misku ;-). Plnila jsem ho makovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Udělala jsem z dvojnásobného množství mouky, cukru a másla, tvaroh jsem nechala 250g. Těsto je výborné a dobře se s ním pracuje :-).

    Odpovědět

  • LidaD LidaD

    Vynikající, dnes jsem pekla, akorát trval mnohem déle a tak jsem pekla zakrytý alobalem, a na posledních 10 minut jsem alobal zapomněla, tak je mazanec trochu tmavší, ale nevadí, chuťove je vynikajicí. Příště udělám malé bochánky, ty se upečou dřív a tak je jen tak nezapomenu v troubě. Diky moc, krásné Velikonoce.

    Odpovědět

  • Já myslím že by to šlo dát do formy :-) Ale jinak je chuťově moc dobrý :-)

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    :yes::yes::-p samé velikonoční dobrůtky;-)

    Odpovědět

  • Hambro Hambro

    Tak mě napadlo. Co kdyby se testo dalo do formy na věnec. Tak by to slo ne?

    Odpovědět

  • to aanicka:
    No já bych to na věnec nedoporučovala... přeci jen je to tvarohový recept a to těsto je takové jemnější než kynuté...

    Odpovědět

  • aanicka aanicka

    Mám dotaz, jak moc se těsto při pečení "rozjede"? Šel by z toho udělat i věnec? Chystám se zítra na nějaký a nechce se mi čekat na kynutí ;-).

    Odpovědět

  • LidaD LidaD

    Vyborne, to prave hledam, mazanec bez kynuti. Zitra vyzkousim a podam raport. Preji krasne Velikonoce.

    Odpovědět

Tématické fráze: mazanec bez kynutí tvarohový mazanec bez kynutí velikonoční mazanec z tvarohového těsta velikonoční mazanec mazanec bez droždí mazanec tvarohový kynutý bochanek bez kynuti velikonoční mazanec v dortové formě velikonocni mazanec recept tvarohový bochánek bez kynutí velikonoční recepty mazanec s tvarohem bez kynutí tvarohový bochánek mazanec kynutý tvarohový mazanec mazanec bez kvasnic mazanec s kypricim praskem mazanec z tvarohu velikonoční mazanec s tvarohem mazanec bez kynutí z tvarohu