Na Bílou sobotu končí půst! Upečte mazance, nabarvěte vajíčka a vymeťte dům
3. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Bílá sobota bývala tradičně den příprav na Boží hod velikonoční. Uklízení, pečení a vaření nabíralo na obrátkách, pletly se pomlázky a barvila se vajíčka, aby bylo druhý den ráno všechno nachystáno. Připomeňte si s námi tradice našich předků a třeba si některé i sami vyzkoušíte.
Velká noc
Podle Etymologického slovníku je v českém prostředí název Velikonoc zřejmě odvozen od slovanských názvů Wielkanoc či Veľká noc, a jak už slovní spojení naznačují, právě v noci ze soboty na neděli se stalo něco mimořádného, velkého. Podle Bible Ježíš, který byl ve čtvrtek zrazen Jidášem, posléze v pátek ukřižován a bezprostředně po smrti z kříže sňat a uložen do hrobu, v noci ze soboty na neděli vstal z mrtvých. Celá sobota až do západu slunce je proto pro křesťany ještě dnem smutku, ticha, rozjímání. Nekonají se žádné mše, kostelům chybí typická výzdoba. To se ovšem mění hned po západu slunce, při velikonoční vigilii. Dle starodávného zvyku, vycházejícího z orientálního počítání času, začínal totiž kdysi nový den již po západu slunce předešlého dne. Proto se oslavy velkých svátků, včetně Velikonoc, konají již v předvečer. Oslava Ježíšova vzkříšení tedy začíná večer na Bílou sobotu slavnostní bohoslužbou. Název „bílá“ je zřejmě odvozen od bílé barvy křesťanského roucha. Křesťanům právě v sobotu končí dlouhé postní období. Oslava zmrtvýchvstání Krista se prolíná s pohanskými oslavami začátku jara. Křesťanské a lidové tradice se tak v průběhu let mísí. Ale především jsou Velikonoce symbolem nového života a naděje.
Mohlo by vás zajímat
Příprava na Boží hod
Právě proto, že Velikonoce začínají již v sobotu večer, respektive v neděli ráno, musely hospodyňky všechno připravit předem. Na Bílou sobotu, jejíž název je odvozen buď ze zmíněného křestního roucha, anebo od slova „bílení“ ve smyslu uklízení, se tedy hodně uklízelo. Domov musel být čistý jako klícka. Podle lidových zvyků se dokonce měl dům vymetat novým koštětem.
Mohlo by vás zajímat
Když bylo uklizeno, mohly se hospodyňky pustit do pečení. Zadělávalo se hlavně na mazance, které byly ovšem dříve slané a plnily se masem. Až od 18. století se pekl mazanec sladký a mazal se po upečení tvarohem nebo medem. Pekly se ale také nejrůznější buchty, bochánky a chléb, a samozřejmě nesměl chybět velikonoční beránek, který symbolizoval Krista jako obětního beránka.
Nádivka aneb Hlavička
Bývala hlavním večerním chodem. Nádivka, které se říkalo také sekanina, sekanice nebo hlavička, byla směs sekaného masa, vajec, krupice nebo housek namáčená v mléce a čerstvých zelených bylin. Nádivka se obvykle pekla ve velkém množství, protože se počítalo s tím, že se bude jíst několik dní. Hlavička se jí říkalo proto, že dříve se do náplně přidávalo předem uvařené a obrané maso z telecí hlavy.
Mohlo by vás zajímat
Vajíčka a pomlázka
Na Bílou sobotu pletli z vrbového proutí hoši pomlázky a hospodyňky vařily vajíčka, která se pak barvila načerveno. Jak ve své knize Abeceda Velikonoc píše historička Valburga Vavřinová, červená je totiž barvou krve, života a vzkříšení. Ve středověku byly Velikonoce dokonce nazývány krvavými svátky, na památku krve, kterou Ježíš prolil pro spásu lidstva. Červenými vajíčky se pak na Boží hod velikonoční lidé navzájem obdarovávají a svobodná děvčata potom v pondělí dávají vajíčka koledníkům. Uklizeným domem, nabarvenými vajíčky a napečenými mazanci a beránky byly přípravy dokonány a Velikonoce mohly začít.
Témata
Recepty k tomuto článku
Přečtěte si
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Pařížskou šlehačku a pařížský krém zvládnete s našimi radami snadno. Víte, jak je od sebe rozpoznat?
Pařížská šlehačka 250 ml tekuté smetany ke šlehání zahříváme s 350 g moučkového cukru, když se začne ze smetany kouřit, důkladně do ní rozkvedláme… Číst více
Jak připravit pařížský krém. Skvěle se hodí na ořechové rohlíčky i do trubiček
Ať už připravujeme pařížskou šlehačku či krém, příprava není vůbec složitá a uspokojí především milovníky čokolády a kakaa. Krém má temně hnědou… Číst více
Retro dezert: Upečte si pařížské rohlíčky jako z cukrárny! Dokonalá kombinace krému a křupavého těsta vás nadchne!
Patří k nejoblíbenějším zákuskům vůbec. Mohou být… Číst více
Pařížské rohlíčky jako cukroví s jemným krémem: S čokoládovou polevou jsou krásně vláčné a božsky chutnají
Máte rádi pařížské rohlíčky? Oblíbený zákusek je… Číst více
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
V posledním díle pořadu Buchty po ránu to bylo… Číst více
Pařížské rohlíčky chutnají báječně. Vytvoříme je z kombinace křehkého ořechového těsta, pařížského krému a čokolády
Pařížské rohlíčky jsou spojením elegance a lahodné ořechovo-čokoládové chuti. Svůj název mají podle pařížského krému, který se připravuje z čokolády… Číst více
Pařížské rohlíčky: S námi je zvládnete hned napoprvé
Klasický postup na rohlíčky je poměrně složitý, ale s námi je zvládnou i ti, kteří toto cukroví zkouší poprvé. Budeme potřebovat misku na těsto,… Číst více
Jak připravit dokonalé pařížské rohlíčky. Křehké těsto s nadýchaným krémem
Pařížské rohlíčky jsou typickým vánočním cukrovím i zákuskem běžně dostupným v cukrárnách. Jsou upečené z ořechového těsta, doplněné vyšlehaným… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jidáše připomínají velikonoční příběh zrady. Podle legendy ale podporují i pevné zdraví
Desatero rad na téma barvení velikonočních vajec: Jak vajíčka připravit, skladovat a správně barvit
Senzační velikonoční nádivka podle slavné české kuchařky Marie Janků-Sandtnerové
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Makovec bez mouky s kysanou smetanou
Přidáno před 3 hodinami
Strouhaný koláč s jablky
Přidáno před 3 hodinami
Vepřové kotlety na zelenině a houbách
Přidáno před 4 hodinami
Sýrový chléb
Přidáno před 5 hodinami
Kuřecí závitky s mozzarellou a chřestem
Přidáno před 6 hodinami
Jablečný donut
Přidáno před 7 hodinami