Jižní Čechy na talíři: Připravte si kočičí tanec, bosáky nebo pucánkovou polévku z hub!
12. 9. 2021 Vaření
Kraj rybníků není proslulý pouze lovem ryb. Jihočeši umějí taky skvělé bramborové či houbové pokrmy nebo dobroty z luštěnin! Právě taková jídla si dnes společně připomeneme.
Kočičí tanec
Jednodušší jídlo těžko najdete. Směs vařené čočky, krupek, cibule, soli, škvarků a majoránky je geniální vynález, jak se najíst levně, zdravě a do sytosti. Naši předkové si nemohli dovolit jíst maso každý den, tak experimentovali, jak se dalo. A vznikaly dobroty, které i bez masa chutnají fantasticky. Třeba jako právě tahle. Na kočičí tanec budete podle knížky Žahúři v Jindřichově Hradci potřebovat: 250 g čočky, 150 g krupek, sůl, majoránku, 80 g škvarků a 1 cibuli. Čočku namočte a poté uvařte tak, jak jste zvyklí, ale v nesolené vodě! Ve větším množství jiné, slané vody uvařte přebrané a namočené kroupy. Obojí sceďte a smíchejte. Přidejte dle chuti sůl, majoránku a škvarky rozpuštěné na troše sádla. Na talíři posypte pokrm osmaženou cibulkou.
Mohlo by vás zajímat
Dokonalé bosáky
Existuje víc receptů na tyhle jihočeské knedlíky, ale tento jsme si s dovolením vypůjčili, jako minule jablečné knedlíčky, z facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého. Zakladatelka skupiny, Šárka Adámková, má část rodiny právě na jihu Čech, a proto se svojí maminkou jihočeská jídla vařila. A společně také, jak sama říká, časem vyladily recept na podle nich nejlepší jihočeské bosáky. Co budete potřebovat: 1 kg ve slupce vařených brambor, 600 g syrových oloupaných brambor, 250 g hrubé mouky, 1 vejce a sůl. Postup je následující: Do velkého hrnce dejte vařit vodu a hodně ji osolte. Ve slupce uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte. Syrové brambory také nastrouhejte a nechte chvíli odstát. Pak je vymačkejte a vodu slijte, ale škrob, který se usadil na dně mísy, ponechejte! K vymačkaným bramborám přidejte nastrouhané vařené brambory, mouku, škrob a vejce. Těsto mírně osolte a pomocí dvou lžic z něj tvarujte knedlíky, které ihned zavařte do vroucí vody. Vařte asi 10–15 minut, vyjměte, lehce omastěte (nejlépe husím sádlem) a podávejte se zelím a osmaženou cibulkou jako samostatný pokrm, nebo se zelím jako přílohu k pečeným masům.
Pucánková polévka z hub
Připravte si 1 hrnek sušených hub, 1 brambor, 5 lžic hrubé mouky, sůl a hrnek smetany. Houby namočte do vody na hodinu nebo déle. Pak je osolte a uvařte spolu s oloupaným a na kostičky nakrájeným bramborem doměkka. Mezitím z mouky, vody a špetky soli udělejte husté těstíčko a lžičkou vykrajujte nočky, které zavářejte do polévky. Vařte asi 3 minuty, pak polévku zjemněte smetanou. Můžete přidat i trochu kopru nebo naopak česnek a majoránku. Ať vám chutná!
Více o tom, jak sbírat, používat i skladovat houby najdete zde ➔
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak sbírat houby. Jak je zpracovat a využít v kuchyni
Ceny občerstvení na MS v hokeji v Praze: Pivo za 110 Kč, hranolky za 80 Kč a 70 Kč „vysolíte“ za vodu v „petce“
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 16 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 17 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 18 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 20 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39