Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Podzim je plný barev a to se často odráží i na talíři. Skvělou možností, jak doplnit tělu vitamíny a pohladit bříško jsou saláty, které nemusíme jíst pouze v létě. V sychravějším počasí přijde vhod teplý salát z pečené zeleniny.

Létem sezóna salátů rozhodně nekončí. S přicházejícím podzimem můžeme ze zahrádky využít oblíbené dýně, cukety, zelí, ořechy nebo sladká jablíčka a hrušky. Z lesa poté přinesené houby. Saláty můžeme podle chuti připravit se zálivkou nebo bez, teplé či studené. Na všech si jistě pochutnáte a zasytíte se v době oběda i večeře. V neposlední řadě vás podzimní saláty barevně okouzlí. 

Saláty z dýně, cuket nebo lilku

Všechny tyto tykvovité plody, kterým se na našich zahrádkách velmi dobře daří, začínají dozrávat koncem léta a začátkem podzimu. Do salátů je připravujeme nejčastěji v pečené či grilované variantě do změknutí. Výborně ladí se sladkokyselou zálivkou, s těstovinami nebo doplněné sýry jako je halloumi, kozí sýr nebo ricotta. Pro milovníky zajímavých kombinací můžeme přidat kyselejší zrníčka granátového jablka nebo vlašské ořechy

Saláty z kořenové zeleniny

Chutné saláty z mrkve, celeru, řepy, ředkve nebo s méně známým tuřínem jsou plné vitamínů a díky nasládlé chuti si na nich pochutnají i nejmenší strávníci. Mrkev, celer nebo ředkev nejčastěji servírujeme nastrouhané a to i zasyrova. Chuť řepy naopak nejvíce vynikne pečením v alobalu do změknutí, ale můžeme ji konzumovat také zasyrova. Výborně se k ní hodí uvařená cizrna, kešu ořechy, balkánský sýr nebo výraznější kozí sýr. Zakápnutá balzamikovým octem je to opravdová pochoutka.

Saláty s houbami

Dary lesa nesmějí během podzimu na talíři chybět. Aromatické lesní houby můžeme nahradit kupovanými žampiony nebo hlívou. Pamatujte však na to, že houby jsou hůře stravitelné a potřebují delší tepelnou úpravu, lesní houby dusíme nebo smažíme alespoň 20 minut. Houbové saláty doporučujeme doplnit brambory, kuskusem, luštěninami nebo listovým salátem. Výborné jsou do salátů také nakládané houby

Syté luštěninové saláty

Luštěninové saláty jsou nejen chutné, ale také zdravé a velmi dobře nás zasytí. Můžeme si na nich pochutnat za studena nebo v teplé verzi. Mezi nejoblíbenější patří saláty z červené nebo zelené čočky, cizrny a bílých fazolí. Doplnit je můžeme cibulí, vařeným vejcem, pečenou nebo syrovou zeleninou či dokonce rybami, nejčastěji tuňákem nebo treskou. To vše jde krásně dohromady. 

Těstovinové saláty

Těstovinové saláty jsou na přípravu rychlé a jistě si na nich pochutnáte. Jsou totiž výbornou večeří, obědem, ale i přílohou ke grilovanému masu. Těstoviny se hodí téměř jakékoli, nejčastěji vrtulky, ale oblíbené jsou také rýžové nudle nebo tarhoňa. K tomu už jen sladkokyselá zálivka, dresink, majonéza nebo jogurt a podle chuti přidáme zeleninu, kuřecí maso, vejce nebo tuňák. 

Video-návod na zelný salát

Hlávkové zelí je vydatným zdrojem vitaminu C. Zelné saláty doplníme podle chuti nastrouhanou kořenovou zeleninou, pikantním křenem nebo aromatickým koprem. Nakrájené zelí můžeme pro větší křehkost krátce spařit horkou vodou. Poté ochutíme jednoduše solí, cukrem a octem a dobře promícháme. Zelný salát nejlépe chutná vychlazený a po odležení na druhý den. 

A jak si doma zelný salát připravit, to můžete zhlédnout v našem video-návodu níže. 

Jaké podzimní saláty jsou nejoblíbenější u vás doma? Budeme rádi, když se o vaše recepty podělíte s námi do komentářů pod článkem. 

Komentáře

Další tipy a triky