Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poleno plné krému a čokolády. Jak vznikl francouzský vánoční moučník Bûche de Noël?
Zdroj: Unsplash, Kisoulou

U nás pečeme na svátky vánočku, v Německu si pochutnávají na štóle a Francouzům zdobí sváteční stůl poleno. To vánoční ale nedělá vyhlášeným gurmánům, jako jsou Francouzi, žádnou ostudu. Jde totiž o luxusní roládu plněnou máslovým krémem, navíc krásně nazdobenou.

Od zapáleného polena k dezertu

Bûche de Noël neboli francouzské polínko je typickým francouzským vánočním moučníkem. Kromě Francie si něm ale pochutnávají i v Belgii, Švýcarsku, Kanadě, Velké Británii, Španělsku, Portugalsku a také v zemích, které dřív bývaly francouzskými koloniemi - v Libanonu, Sýrii a překvapivě třeba také ve Vietnamu. Podává se většinou na Štědrý den, ale vlastně i kdykoliv během vánočních svátků. Poleno se sice může jevit jako hodně zvláštní dezert, vychází ale z prastaré pohanské tradice. V ní ovšem figuruje opravdové poleno ze dřeva, kterému se říkalo vánoční poleno. První zmínka o něm pochází ze 6. století, kdy o něm píše biskup z Bragy Martin Dumiense ve spise De correctione rusticorum. Popisuje v něm zvyk pálení polena (anglicky Yule log), které se předtím polije vínem a obloží ovocem a zrním. Podle knihy Evropské Vánoce v tradicích lidové kultury tento zvyk zřejmě souvisel s oslavou zimního slunovratu a měl zajistit plodnost a ochranu.

Na oslavu zimního slunovratu

Poleno se tradičně v době kolem vánočních svátků zapalovalo 12 nocí každý večer až do 6. ledna a pak se dávalo pod postel pro štěstí a trochu nelogicky i jako ochrana právě před ohněm. Poleno se zapalovalo na noc také proto, aby osvětlovalo dům. Představovalo také symbol vracejícího se slunce a prodlužování dnů. Tradice zapalování dřevěného polena se udržela i v dobách křesťanství a často se s ní pojily další zvyklosti. Podle portáluThevintagenews.com třeba v Anglii bylo ještě na počátku 20. století zvykem za dlouhých zimních večerů vysedávat u hořícího polena a vyprávět si strašidelné příběhy nebo hrát karty. Lidé si také od něj zapalovali svíčky a u toho si přáli přání. Aby se splnila, muselo se nechat poleno dohořet až do rána a během noci se nesmělo zapalovat žádné další světlo. Ve Francii se pod poleno schovávaly i dárky, polenu se žehnalo vínem a při jeho zapalování se odříkávaly modlitby.

Roláda ve tvaru stromu

Všechny zvyky spojené s pálením polena se nakonec pozměnily v trochu jednodušší tradici pojídání dezertu připomínajícím poleno. Podle knihy The Little Book of Christmas byl moučník poprvé upečen někdy v průběhu 19. století, jeho původ však není úplně jasný a existuje o něm mnoho teorií. Podle jedné z nich prý sladké poleno poprvé vytvořil v roce 1834 cukrářský učeň v Saint-Germain-des-Prés. Další verze uvádí, že se zrodilo v Lyonu v 60. letech 19. století a jeho autorem byl známý výrobce čokolády Félixe Bonnata. Poslední stopa vede k Pierru Lacamovi, bývalému zmrzlináři monackého knížete Karla III., který údajně dezert vymyslel v roce 1898. V každém případě se pak léta moučník ještě vyvíjel a opravdu populárním se stal až po 2. světové válce. Bûche de Noël se připravuje z piškotového těsta, které se potírá krémem a pak se stáčí do tvaru rolády a potírá se krémem ještě zvenčí. Často se navíc kus rolády odřízne a položí se buď na vrch rolády nebo se připojí ze strany, aby roláda víc připomínala kmen stromu nebo useknutou větev. Do vrchní vrstvy krému se pak kreslí vidličkou dekor dřeva. Nejčastější kombinace je světlý piškot s čokoládovým máslovým krémem ochuceným pomerančovým likérem Grand Marnier, oblíbený je ale i kávový nebo ořechový krém. Navíc se pak poleno často sype moučkovým cukrem, který má připomínat čerstvě nasněžený sníh. Aby byla iluze polena dokonalá, zdobí se roláda navíc ještě větvičkami, čerstvými bobulemi a houbami z pusinek nebo z marcipánu. Tradice je sice tradice, moderní polena se ale už často neplní máslovými krémy, ale dělají se odlehčená s různými ovocnými pěnami, krémy z mascarpone nebo s moderními příchutěmi.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více