Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Udělejte z jednoho těsta pět druhů cukroví. Napečeno bude vcukuletu!
Zdroj: Toprecepty, Hella

Možná si zoufáte, že nemáte čas na to upéct více různých druhů cukroví, i když byste rádi. Tenhle zdánlivý problém se dá vyřešit jako lusknutím prstu! Stačí jedno „univerzální“ těsto, které pak trochu upravíte nebo použijete různými způsoby.

Které je dobré?

Pochopitelně, že ne každé těsto se pro tento účel hodí. Abyste mohli z jednoho těsta udělat více druhů cukroví, a tím nemyslíme jen různé tvary, mělo by mít své specifické vlastnosti. Nemělo by se ani moc roztékat, ani nafukovat, vhodné je taky, aby takové univerzální těsto mělo jemnou chuť, která se dá lehce „spárovat“ s různými náplněmi či polevami. Jak už asi tušíte, tomuto popisu nejlépe odpovídá těsto na linecké cukroví. A skutečně je použít můžete. anebo zkuste náš recept na univerzální křehké těsto na drobné pečivo.

Potřebovat na jeho přípravu budete: 250 g hladké mouky, 50 g moučkového cukru, 140 g másla, 1 vanilkový cukr a 2 žloutky. Při přípravě těsta postupujte stejně jako u lineckého. To znamená následující postup: Studené máslo nasekejte na menší kousky a rychle ručně nebo v robotu zpracujete se všemi zbývajícími surovinami do těsta. Rychlost je skutečně důležitá, aby se vám s těstem po případném odležení dobře pracovalo, aby se netrhalo, ani nedrolilo a po upečení, aby cukroví drželo tvar. Jedna zásadní poznámka! Tohle těsto nemusíte nechávat odležet, klidně s ním pracujte hned. Pokud si je ale chcete připravit dopředu, taky nevadí. Níže nabízíme 5 možností, jak univerzální těsto použít:

  • Košíčky – výše uvedené těsto je perfektní na košíčky. Jak s ním pracovat? Z hotového těsta oddělte prsty malý kousek a vytvarujte jej do kuličky. Tu obalte v mouce a vtlačte do formičky na košíček. Díky tomu není nutné formičku vymazávat. Upečte v troubě při 180 °C dorůžova. Po upečení nechte košíčky krátce vychladnout, pak okrajem formičky vždy klepněte o plech a nechte korpus vyklouznout ven. Jde to hladce! Vychladlé košíčky plňte jemným krémem z másla a vajec, nebo jiným krémem podle našeho rozpisu.
  • Leknínky – stále využijete jak těsto, tak formy na košíčky. Leknínky připravíte tak, že univerzální těsto vyválíte na plát a vykrojíte tvar hvězdiček (zhruba podle velikosti košíčků). Jednu polovinu hvězdiček upečete klasicky na plechu, druhou  vtlačíte do formiček na košíčky, pomoučenou stranou dolů. Pečte stejně jako košíčky při 180 °C dorůžova. Pozor, leknínky budou hotové možná dříve! Hotové leknínky vyklepněte z formiček, nechte vychladnout, spojte k sobě čokoládou rovnou část a část z košíčku a plňte krémem. Dozdobte třeba kousky kandovaného ovoce nebo oříškem. 
  • Citronové stromečky – těsto vyválejte na plát, vykrojte tvary stromečků, upečte ve středně vyhřáté troubě a po upečení nechte vychladnout. Pak stromečky potírejte citronovou polevou a posypte nadrobno nasekanou kandovanou citronovou kůrou nebo strouhanou kůrou z bio citronu. Na citronovou polevu stačí vymíchat dohladka 150 g moučkového cukru, 3 lžičky horké vody a šťávu z půlky citronu. Potřené stromečky nechte dokonale zaschnout a poté skladujte v chladu. Poleva zaručí, že budou krásně vláčné!
  • Třípatrové dortíčky – těsto opět vyválejte na plát, vykrajujte kolečka, upečte v troubě stejně jako linecké a poté kolečka spojujte po třech k sobě. Spojovat je můžete třeba kupovanou nebo domácí nutellou, případně krémem. Nakonec dortíčky polijte rozpuštěnou čokoládou a dozdobte nasekanými oříšky.
  • Linecké cukroví – klasika, kterou jen zmíníme na závěr. Těsto vyválejte na plát, vykrajujte různé tvary vždy po dvou kusech. Do jednoho tvaru vykrojte otvor, třeba malé kolečko nebo srdíčko, aby pak po upečení a naplnění byla vidět marmeláda. Ideální je k tomu použít speciální vykrajována, která se právě prodávají po dvou kusech a v jednom už tvarovaný otvor mají. Takto vykrojené kousky pečte při 180 °C asi 10 minut. Jakmile okraje lehce zrůžoví, je hotovo. Vychladlé cukroví slepujte marmeládou. Náš tip: Chcete-li linecké ozvláštnit, nahraďte lžící mouky lžící kakaa nebo jemně mleté kávy. Těsto pak můžete vyválet na plát, vykrojit oválky, upéct a slepovat kávovým krémem.

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Nadja Nadja

3. 12. 2021 19:32

Nic nového pod sluncem - takto to dělala už moje babička skoro před 100 lety. ;-)

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více