Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kam letos v Praze na šneky: Užijte si díky nim vánoční atmosféru jako za první republiky
Zdroj: Freepik, fabrikasimf

Prožíváte každý rok Štědrý den ve shonu, že nic nestíháte a zastavíte se až u stromečku? Co si ho letos užít trochu víc v klidu a vyrazit přes den na procházku a na oběd do restaurace. Již na počátku minulého století se chodilo tradičně na šneky. Které restaurace je ale nabízejí letos?

Prvorepubliková sváteční specialita

Šneci byli odpradávna považováni za levné postní jídlo. Lidé je sbírali na zahrádkách a jedli je na Vánoce místo ryby. To však bylo možné jen na venkově, a protože si šnečí dobroty chtěli na Vánoce vychutnat i lidé z měst, začaly je v prvních desetiletích 20. století nabízet i mnohé restaurace, hlavně v Praze. Šneci se stali hodně populárními a z chození na pochoutky z nich do restaurace během Štědrého dne se stal hezký zvyk. Tehdy je prodávaly slavné lahůdkářské obchody, třeba U Paukertů, šnečími dobrotami byla vyhlášená i Klášterní vinárna na Národní třídě. Po druhé světové válce se na šneky trochu pozapomnělo, v posledních letech tato pěkná prvorepubliková tradice opět ožívá. Do kterých restaurací si na šneky můžete zajít během těchto Vánoc?

Vinohradský Parlament

Přímo šnečí menu nabízí letos restaurace Vinohradský Parlament na Korunní ulici na Vinohradech, a to od Štědrého dne až do 26. prosince. Kromě misky s prohlubněmi pro půl tuctu staropražských šneků vařených v hovězí polévce a zapečených s bylinkovou nádivku (259 Kč), si tu můžete objednat i polévku ze šneků a uzeného kolene s krutonky z bílého chleba (99 Kč).

La Bodeguita del Medio

Gratinovaní šneci jsou součástí štědrodenní nabídky i v kubánské restauraci La Bodeguita del Medio v Kaprově ulici na Praze 1. Šest kusů šneků s česnekovým máslem tu budou servírovat na mořské soli za 380 Kč.

La Gare

Která jiná restaurace by měla nabízet šneky než ta, která se specializuje na francouzskou kuchyni. V La Gare u Náměstí Republiky připravují vánoční obědovou nabídku, jejíž součástí budou šneci po burgundsku s bylinkovým máslem (295 Kč), šneci s hříbkovým ragú a allumette s mořskou solí (295 Kč) a Vol au vent (plněné pečivo z listového těsta) se šneky a česnekovým velouté (295 Kč).

Kampa Park

Šneky a k tomu navíc překrásný výhled na Karlův most si vychutnáte v restauraci Kampa Park na Malé Straně. I zde pro hosty nachystali speciální obědovou šnečí nabídku. Vybírat můžete mezi šesti šneky zapečenými s lanýžovým máslem a podávanými s křupavou bagetou za 395 Kč a šesti šneky zapečenými s bylinkovo-česnekovým máslem také s francouzskou bagetou (395 Kč).

Deer Restaurant

V rámci Vánočního menu si na šnecích pochutnáte i v restauraci Deer, která sídlí v Michalské ulici jen kousek od Staroměstského náměstí. Podávat je budou až do 26. prosince jako předkrm celého menu zahrnujícího rybí polévku, smaženého kapra nebo telecí řízek a perníčky. A jaké šneky tu vyzkoušíte? Připravené v bylinkovém másle a podávané na trhaném salátu s domácí brioškou.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více