Šnečí paštika

Suroviny

100 g kuchyňsky upravených šneků (Helix Aspersa Maxima)
100 g másla
svazek medvědího česneku
(nebo lžíce nakládaných brusinek
nebo lžíc sekaných mandlí
nebo lžíce dušených světlých hřibovitých hub
nebo lžíce šnečích jater)
sůl
K podávání:
světlé pečivo
máslo na opečení

Postup přípravy receptu

  1. Máslo nechte povolit na pokojovou teplotu.

  2. Medvědí česnek a šneky nasekejte nadrobno nebo umelte. Utřete s máslem. Nechte vychladit.

  3. Pečivo opečte do zlatova na másle, potřete paštikou a podávejte.

Poznámka od kuchařky

Základem je šnečí masíčko a máslo, přísady zvolte podle chuti. Uvítám další nápady.

Hlemýždě - helix aspersa maxima - lze v současné době bez problémů koupit zpracované, nejlépe ve vývaru. Lze použít i šneka zahradního (to jsou ti, kteří "běhají" po zahradě), ale domácí úpravu nedoporučuji. Poprvé jsem ji vyzkoušela v roce 2000 (a pak v 2002 a to bylo snad už jen pomatení smyslů) a práce náročná. Nasbírat, nechat vyhladovět, pak omýt, usmrtit vhozením do vařící vody, vodu vyměnit, vytáhnout z ulity, odstranit vnitřnosti (takový černý ocásek) a zase vařit v x-vodách. V mezičase mezi "vodami" zbavit slizu promnutím v soli..... Pro případné další použití - ulity vyvařit v octové vodě se sodou.

Komentáře k receptu Šnečí paštika

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Karolina09: V globále je jedno, pod akým názvom sa to predáva, podstatný je obsah a že to chutí. ;-)

    Odpovědět

  • Karolina09 Karolina09 (autorka receptu)

    tejaja: chovatelé prodávají šnečí játra, nikdy jsem to nerozporovala, oddávám se odborníkům

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Hepatopankreas síce plní funkciu pečene a pankreasu, ale pečeň to nie je. Pečeň je žľaza s vonkajším vylučovaním u stavovcov. :-K Ale namyslím, že to patrí k receptu, skôr mimo, do biológie. :-K

    Odpovědět

  • hosta hosta

    tejaja: Trávicí soustava hlemýždě: ústa s pilníkovitou chitinovou destičkou (radulou), hltan, jícen, žaludek, střevo, slinivkojaterní žláza (hepatopankreas, což je funkční náhradou jater u měkkýšů) - z odborných zdrojů.
    Taky dávám před šneky přednost řízku:-). Hlemýždi jsou sice mnohem méně v zahradě škodliví, než slimáci, ale dokáží denně sežrat lístky především mladých rostlin v množství, rovnající se jejich váze, to mohu zodpovědně potvrdit:-)
    Simona Skolakova: Simi, my na ně chodívali do Klášterní vinárny, později do Zlaté Prahy;-):-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen (moderátorka)

    tejaja: Teri, koukla jsem na net, co říkají na ta játra, protože jsem měla stejný názor jako ty.
    Tady o šnečích játrech píší, je to prý český "vynález" https://ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/1308854-je..., ale dát do toho, co je na fotu, bych tedy 180 Kč za 30 g (viz Cukteka - http://www.cuketka.cz/?p=244) jater šneka neobětovala.:-(

    Odpovědět

  • tejaja tejaja (moderátorka)

    Slimák s ulitou (česky šnek, ale spisovne je to hlemýžď, nie?) je v záhrade neškodný, srettka má pravdu. To, čo nemá ulitu, sú slizniaky a slizovce. A to je tiež rozdiel. To, čo ničí úrodu v záhrade je veľmi invazívny druh, privandrovalec z Pyrenejí, slizovec (už nepamätám aký:-D). Ten je schopný nielen ničiť úrodu, ale požierať aj naše domáce druhy slizovcov a slizniakov. Takže nie všetko je škodlivé, lebo vyzerá ako slimák (slovenčina nerozlišuje). Slizniaky sú neškodné, slizovce, hlavne ten jeden, si pochutia v záhrade.;-)
    K receptu: ja by som to nejedla, ale každý máme iné chute. Takže nekomentujem. Čo ma ale zaráža, a casino to trefne vystihol, je surovina "šnečí játra". Slimačia tráviaca sústava má len 3 časti, ústny otvor, tráviacu rúru a análny otvor. U mäkkýšov nemôže byť o pečeni ani reč.

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    Šneky podávají nejvíce ve Francii,tam se kdysi od nás vyváželi,pamatuji si,že je prodávali v Praze ve francouzské prodejně v Jindřišské ulici.;-);-)A v restauraci U Šuterů je pravidelně podávají jako předkrm,na Štědrý den tam na ně chodí spousta lidí,herců atd.je to už tradice.

    Odpovědět

  • srettka srettka

    magdalenka: Slimáků moc na zahradě nemám a šneci mi nevadí, neb neškodí :-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    Prezentace receptu není zrovna lákavá, ale to je tak všechno, co říci. Každý prostě preferuje něco jiného. Mně se např. příčí cuketa.:-(( Šneky dělávala moje teta, v nějaké nádivce z toustové střídy, másla a bylinek. Párkrát jsem to zkoušela, ale nikdy mi tak nechutnaly, jako od ní. Když jsem u nich byla na prázdninách, vždy mi je připravila / oni neměli děti, tak mě rozmazlovali/. Měla svou prý vápenatou lokalitu, kde je sbírala. Dodnes cítím tu chuť. Masíčko - to byl jen takový mrňavý kousek v ulitě. Myslím, že by velice moc lidí nevědělo, co jí.:-)

    Odpovědět

  • hazel hazel

    Tak moc bezne to zase v Kanade neni. Ten obrazek je tedy hrozny.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka (moderátorka)

    srettka: Ako likviduješ premnožené slimáky na záhrade, keď ti ničia úrodu? Čo ak sa Karel začne množiť???

    Odpovědět

  • JanaDorazinova JanaDorazinova

    No, jsou země, kde se to běžně upravuje, například Kanada. Sestra s němi pracuje zcela běžně, ale asi si kupuje nějaký polotovar. Já nikdy na jídlo neřeknu fuj, dokud neochutnám. ;-). Když se mohou v asijských zemích upravovat psi, tak si nemyslím, že šnek by zrovna pohoršoval.

    Odpovědět

  • Jajajajaapaja Jajajajaapaja

    To bych nepozřela jen to vidím a zvedá se mi žaludek 8-(

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Karolina09: Právě pro tohle to nejím. Vidina nebohého humra se svazanymi klepítky, jak je za živa vhozen do vřelé vody. Je to strašné. Takže tyhle mořské živočichy nemůžu,kdyby to sebevíce vonělo a vypadalo na talíři sebelákavěji. Tímto ukončuju svůj názor a jdu pozdravit Karla. Kdo je Karel? Krásný šnek, bydlící na naší zahradě :-)

    Odpovědět

  • Simona Skolakova Simona Skolakova

    No ať už je to jak je to,musím říci,že by mi paštika ani moc nelákala,na fotce to nevypadá,že by to byl gastronomický zážitek:-((

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: šneci játra paštika ze šneků paštika z hlemýždů tejaja domácí paštika recept sneci játrová paštika paštika z hlemýž pomazanka ze šneku paštika ze šneků recept domácí paštika ze šneku recepty jak se zbavit sneku na zahradě hlemýžď recepty paštika jak odstranit ze šneka střevo domácí šnečí paštika šnek paštika šnečí pomazánka recepty z měkkýšů šneci prodejny praha játra z hlemýžď hlemýžď pastika jak vytáhnout hlemýždě z ulity