Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

12 nejlepších receptů na bramboráky: Dáte si klasický, dýňový, mrkvový, chlebový nebo plněný zelím a škvarky?
Zdroj: Toprecepty

Vůni křupavých placek se slaninou, cibulí a česnekem odolá málokdo. Smažené placky z brambor, bramboráky, miluje většina z nás. Ale placky na způsob bramboráků také nemají chybu. Ať už vsadíte na klasiku nebo zkusíte verze z dýně či chleba, určitě si pochutnáte.


Óda na brambory

Zemská jablka, zemáky, kobzole, erteple... Různé názvy se vážou k jedné oblíbené české surovině, bramborám. Byť je původní pravlastí brambor Amerika, v první polovině 16. století se už tyhle podzemní hlízy pěstovaly v Evropě a na začátku 17. století podle webu Brambor.info doputovaly i k nám. Jak už jsme psali v našem článku dříve, na počátku 19. století byly vypěstovány první české odrůdy a dnes jich máme přibližně 200! Kolik jídel se z nich dá připravit, to se ani spočítat nedá. Dnes se zaměříme jen a jen na „hrátky s plátky“, tedy na bramboráky! I u nich známe nespočet variací.

Bramboráky všemi způsoby

Na bramboráky bychom měli vybírat varnou odrůdu typu C, protože ta, podle stránek Akademie kvality,  obsahuje nejvíce škrobu a placky tak budou hezky držet pohromadě. Klasicky se dělá těsto ze syrových nastrouhaných brambor, mouky a koření, typicky se používá česnek a majoránka. Z hotového těstíčka se naběračkou po částech dává těsto do pánve s rozpáleným olejem a z obou stran se smaží packy. Jde to ovšem i jinak! Placky můžete udělat klidně i zcela bez mouky, nebo je péct nasucho v troubě, pro změnu zcela bez tuku. Případně se dá udělat i bramborák jako nadýchaná slaná buchta! Vylepšit se dají bramboráky škvarky, slaninou, šunkou a různými bylinkami, udělat zdravěji jdou s přidáním pohanky nebo ovesných vloček. Co si vyberete?

S překvapením

Ano, jak už tušíte, překvapením myslíme náplň. Těsto na bramboráky je natolik variabilní, že se dá plnit jak před smažením, tak až po něm, typicky zelím a uzeným masem. A opět, možností, čím bramboráky naplnit uvnitř před smažením, je mnoho, a záleží to jen na vašich zásobách či fantazii. Bramboráky můžete plnit tvarůžky, mletým masem, salámem, hermelínem, anebo zkuste květák, obalený v bramborákovém těstu a osmažený. Je to lahůdka!

Falešnou notou

Máte chuť na bramboráky, ale nemáte dost brambor a naopak vám přebývají jiné suroviny? Zkuste falešné bramboráky! Podobně jako falešný tatarák si ani tohle jídlo s originálem moc nezadá a uvidíte, že si pochutnáte. Hlavní surovina, brambory, v následujících receptech buď zcela chybí, anebo je jich méně, než obvykle. Neobvyklé jsou například bramboráky ze suchého chleba, či bramboráky z červené řepy. Případně zkuste dýňové, mrkvové či z řepy!

Někdo to rád sladké

Ano, i sladké verze máme a jsou neméně dobré. Ochutnat tak můžete bramboráky s jablky, švestkami nebo čistě jen z bramborového těsta, doplněné po usmažení kysanou smetanou a zavařeninou. Děti je budou milovat!

Sdílet článek

Recepty k tomuto článku

Přečtěte si

Mohlo by vás zajímat