Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 nejlepších tipů na studené pohoštění: Recepty na pomazánky, saláty i chlebíčky pro každou návštěvu
Zdroj: Toprecepty

Chlebíčky, obložené mísy, jednohubky a další dobroty nesmějí chybět na stole, když čekáte návštěvu. Není nutné dělat vždy všechno. Inspirujte se našimi recepty a vyberte si podle typu události i podle množství hostů, co budete servírovat vy.

Jednohubky 

Snad nejrychlejší a někdy i nejlevnějši občerstvení vůbec. Na kolečka nakrájené rohlíky stačí potřít máslem nebo margarínem a ozdobit salámem, sýrem, šunkou a zeleninou, případně různými druhy pomazánek. Jednohubky byly a jsou vděčné na přípravu. Nakrájené rohlíky jsou rychle hotové a pomáhat v kuchyni můžou i děti. Hotové jednohubky se podávají s párátky, aby je šlo snáze „nabrat“. Ve slavnostnější verzi se jednohubky dělají třeba s pomazánkou z nivy a zdobené mandarinkovým kompotem nebo s česnekovou pomazánkou a polovinou kuličky hroznového vína. Ale možností je v podstatě nepřeberně. Místo rohlíku lze použít jakékoliv jiné pečivo, nakrájené na jedno sousto, anebo lze jednohubky dělat i bez pečiva, třeba jen ze sýru a zeleniny.

Chuťovka na tři kousnutí 

Francouzi mají obložené bagety, Španělé jednohubky tapas, Italové si často dávají bruschettu s rajčaty. Náš český chlebíček se tomu všemu zcela vymyká. Kombinaci veky s bramborovým či jiným salátem, šunkou, sýrem či vajíčkem navrch nenajdete v žádné jiné kuchyni. Vynález chlebíčku se připisuje pražskému lahůdkáři Janu Paukertovi. Jeho lahůdkářství za první republiky navštěvovaly takové osobnosti jako Ema Destinnová, Hugo Haas, Vlasta Burian či Lída Baarová nebo tehdejší slavný malíř a operní pěvec Jan Skramlík. Právě ten jednou pro Paukerta dělal výzdobu vitríny a pochutnával si při tom na místních jednohubkách. Ty mu sice chutnaly, ale z hlediska zahnání hladu ho příliš neuspokojily, proto Jana Paukerta požádal, zda by pro něj nevytvořil něco většího „alespoň na dvě tři zakousnutí”. A tak se roku 1916 zrodil chlebíček a nic jej doteď nepřekonalo. V nejjednodušší verzi můžete veku potřít máslem a obložit salámem, šunkou, vajíčkem a okurkou, anebo si můžete se zdobením hrát více, podle nálady a domácích zásob. Inspiraci najdete zde: 

Obložené mísy 

Klasika dřívějších rautových stolů je v oblibě stále. Na rozdíl od předchozích jednohubek nebo chlebíčků si totiž tu svoji sestavu každý poskládá sám. Stačí jen úhledně naaranžovat na mísy různé druhy uzenin, sýrů, zeleniny či ovoce. Proto v tomto případě, ostatně stejně jako v obou předchozích, jde hodně o to, jak pohoštění vypadá. Mělo by být pochopitelně krásné na pohled. Následující recepty a fotky vám pomohou nalézt vhodný "styl". Přidáváme jednu ukázku navíc, jak nazdobit mísu s občerstvením ve stylu 3D efektu
 
 

Zdroje informací: 
Svět potravin.cz 
Tgthr.cz

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více