Beránek (bezlepkový)

Hoppe Kuchařka: Hoppe

Moučníky , Dia a bezlepkové, Ostatní 4 názory

Suroviny

6 vajec
200 g moučkový cukr
150 g másla (Hery...)
50 ml oleje
150 g Jizerky
100 g rýžové hladké mouky
50 g mletých mandlí
1 vanilkový cukr
citronová kůra
1/2 prášku do pečiva
namočené rozinky
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Žloutky oddělíme od bílků, ke žloutkům přidáme nejdříve máslo + cukr + vanilkový cukr, citronovou kůru a vyšleháme do pěny, pak přišleháme olej, vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mleté mandle a nakonec sníh z bílků.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 13 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Beránek (bezlepkový)

  • bleknin bleknin

    Vynikající beránek.
    Protože jsme recept našli na poslední chvíli, a neměli všechny potřebné suroviny, tak jsme udělali některé změny. Neměli jsme doma rýžovou mouku, tak jsme použili 250g Jizerky a 2 hrsti podrcených burizonů. Poněvadž musíme používat bezlaktozové máslo, kterého jsme měli jen 70g, tak jsme je doplnili 80g řepkového oleje, máslo jsme rozpustili. Použili jsme jeden celý prášek do pečiva, vypustili mandle a citrónovou kůru. Při šlehání jsme postupovali podle receptu. Při zašlehávání mouky s práškem do pečiva jsme přidali cca 4-5 PL studené vody, aby elektrický šlehač těsto utáhl. Na závěr jsme zamíchali namočené rozinky.
    Beránka jsme pekli v kameninové formě (z roku 1952), kterou jsme nejprve vymazali rozpuštěným sádlem ,vysypali celozrnnou pohankovou moukou a pak vlili těsto. Klas. elektrickou troubu jsme asi po cca 10 minut předehřáli na 150°C. Poté jsme na nejspodnější rošt dali plech a na něj položili formu beránka (čenichem dolů) . Pekli jsme 60 minut na 150°C a pak ještě 20 minut na 160°C.
    Poté jsme plech i s formou vytáhli nahoru na el. sporák a položili na ni shora úterku silně namočenou ve studené vodě. Až byla utěrka horká, tak jsme ji sundali a oddělali horní část formy a špejlí vyzkoušeli, jestli je beránek upečený. Poté jsme vrátili horní díl formy na jeho místo, celou formu otočili (čenichem nahotu) a opět použili mokrou těrku a pak oddělali díl formy s čenichem.
    Poté jsme formu zase uzavřeli, dali i s plechem zpět do trouby (tu jsme při vytahování formy vypnuli), nechali chvilku pootevřená vrátka trouby, pak je zavřeli a nechali formu s beránkem v troubě přes noc do rána.
    Ráno jsme z formy vytáhli pěkného nezakaleného beránka, po kterém se jen zaprášilo. <3

    Odpovědět

  • Michaela Medkova Michaela Medkova

    Stále jsem si říkala co je na beránkovi zvláštního,až nyní mi napadlo,že je to tou krásnou formou:yes:;-) Opravdu jako živý;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Ten je jako živý, opravdu krásná forma :-O:yes:

    Odpovědět

  • srettka srettka

    Je skvělý,já dělala s drozdím i práškem do pečiva a taky dobrý. Tenhle si uložím ;-)
    P.S.nádherná forma :yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bezlepkový beránek bezlepkový velikonoční beránek bezlepkový velikonoční beránek recept bezlepkový beránek recept recept na bezlepkového beránka bezlepkový piškotový beránek bezlepkovi beranek bezlepkový beránek recepty beránek bezlepkový bezlepkových beranek velikonoční beránek bezlepkový recept na bezlepkovy beranek olejovy bezlepkový beránek bezlepkovyberanek bezlepkový ořechový beránek velikonoční beránek z jizerky bezlepkový nadýchaný beránek pangasius živý fotka bezepkový beranek recept na bezlepkovy beranek

Zapomněl/a jsem heslo