Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

10 receptů pro rychlé občerstvení nejen na MDŽ: Báječné chlebíčky, poháry i saláty. Do 30 minut máte hotovo!
Zdroj: Toprecepty, HankaPu

Už zítra je Mezinárodní den žen. Tento svátek se u nás hojně slavíval před revolucí, po pádu komunismu se na něj trochu pozapomnělo. A to je škoda, protože MDŽ slaví celý svět.

Retro chlebíčky

Občerstvení na oslavy, trochu větší svačina „asi tak na tři kousnutí“, to je charakteristika českých chlebíčků, které v roce 1916 „vynalezl“ majitel bývalého prvorepublikového lahůdkářství, Jan Paukert. Bývalé československé státní normy pro výrobky studené kuchyně popisovaly dokonce skoro sto druhů obložených chlebíčků. Mezi nejoblíbenější patřily šunkový s bramborovým salátem, hermelínový, s uherákem nebo s debrecínkou. Připravit je bylo a stále je snadné a rychlé. Stačí šikmo nakrájet veku, potřít plátky máslem, pomazánkovým máslem, majonézou nebo nějakým majonézovým salátem, a navrstvit nahoru, co je libo. Uzeniny, sýry, kousek zeleniny… Chlebíčky lze udělat i ve skromné verzi, třeba skutečně jen s máslem, plátem sýra a nakrájenou paprikou. Každopádně je to rychlé pohoštění, která máte v cuku letu na stole!

Poháry

Stejnou „rychlovkou“ jako chlebíčky jsou sladké vrstvené poháry. Doporučujeme je dávat do průhledných skleniček, aby jednotlivé vrstvy vynikly. Pak už stačí jen povolit uzdu fantazii. Oslaďte obyčejný tvaroh, dejte jej naspod, přidejte piškoty, prolijte je kompotovou šťávou, přidejte na ně kompotované ovoce, přikryjte další vrstvou tvarohu a tak stále pokračujte. „Vršek“ ozdobte čerstvým ovocem. Déle než 15 minut vám celá akce nezabere. Další inspiraci najdete zde:

Ovocné saláty

Nejzdravější, byť možná trochu dražší, varianta. Ovocný pohár lze připravit v kterékoliv roční době, přestože léto je samozřejmě ideální. Ale i v zimě se dá docela dobře improvizovat. Namíchejte třeba ovoce čerstvé, kompotované a mražené, dozdobte je v miskách kopečkem šlehačky, přelijte polevou a je to! Základem mohou být v zimě banány, jablka a pomeranče, zbytek záleží na vašich chutích a případně domácích zásobách. Nikdy neuškodí, když salát doplníte různými semínky nebo oříšky. A pokud je to jen pro dospělé, můžete salát doplnit i kapkou něčeho „ostřejšího“…

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více