Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Retro okénko: Koláč prošívaná deka je klasika. Zkuste jej podle tohoto babiččina receptu
Zdroj: Toprecepty, ryshla

Nadýchané kakaové těsto s tvarohovým krémem, který na koláč vytvoří typické zdobení připomínající prošívanou deku… tento typický babičkovský moučník si spousta z nás spojuje s dětstvím nebo odpoledním posezením u kávičky. Připravujete ho doma také? A tmavý nebo v ovocné verzi?

Rychlý koláč pro návštěvu

Prošívaná deka patří k nejjednodušším moučníkům vůbec, jde o obyčejný litý koláč na plech, který zvládnou i úplní pekařští začátečníci. Mnoho na ni nepotřebujete a obvykle si vystačíte s ingrediencemi, které máte doma. Možná proto byla a je tak oblíbeným dezertem - rychle a snadno se dá připravit i pro nečekanou návštěvu. Díky zdobení na povrchu navíc vypadá poměrně efektně, takže se na stole u šálku s kávou či čajem krásně vyjímá. A stejně tak dobře i chutná.

Prošívání napomůže vláčnosti

Koláč prošívaná deka vás sice nezahřeje na těle, ale určitě vás potěší na duši a uspokojí váš mlsný jazýček. Kouzlo moučníku spočívá právě ve zdobení. Tvarohová náplň se nanáší na těsto v proužcích, které po nafouknutí těsta vytvářejí vzor jako na teplé dece. Náplň se ale na koláč nedává jen pro efekt, ale i pro chuť. Značně totiž koláč vylepšuje, dělá ho šťavnatější a zabraňuje tomu, aby byl příliš vysušený.

Aby bylo těsto krásně nadýchané

Prošívaná deka se obvykle dělá kakaová. Na hnědém podkladě totiž lépe vynikne bílá tvarohová kresba. Těsto na prošívanou deku je obyčejné lité, pro zvláčnění do něj můžete přidat jogurt. Pro větší nadýchanost je lepší žloutky a bílky přidat odděleně. Žloutky nejprve prošlehat s cukrem a tukem (nejlépe máslem), bílky nakonec ve formě dotuha ušlehaného sněhu. Obyčejný moučník snadno proměníte ve zdravější, když obyčejnou pšeničnou mouku vyměníte za celozrnnou nebo špaldovou. Cukr můžete nahradit medem, javorovým nebo čekankovým sirupem. A pokud máte rádi perník, klidně do něj vmíchejte i voňavé koření.

Náplň z tvarohu nebo pudinku?

Kromě samotného těsta je nutné vymíchat i tvarohovou náplň. Do tvarohové náplně se často pro zpevnění, aby se na koláči neroztekla, přidává vejce nebo pudinkový prášek. Zjemnit ji můžete jogurtem nebo kysanou smetanou. Ti, kteří tvarohu příliš nefandí, jej mohou nahradit vanilkovým pudinkem. A nebo můžete udělat obrácenou prošívanou deku s bílým podkladem a tmavšími kakaovými pudinkovými „nitkami“. A jak náplň na koláč nanést? Je to snadné. Nejlepší je na to cukrářský sáček, vystačíte se ale i jen s igelitovým sáčkem s ustřiženým růžkem. Čáry můžete nanášet diagonálně přes sebe nebo vytvořit i jinou zajímavou kresbu. Záleží jen na vaší fantazii. V letních měsících můžete navíc prošívanou deku dozdobit a odlehčit ovocem.

Prošívaná deka opravdu od babičky

Dostali jste na koláč chuť? Tak jej zkuste upéct třeba podle starého receptu babičky redaktorky Hanky. Budete potřebovat: 2 sklenky polohrubé mouky, 1 sklenku moučkového cukru, ½ sklenky vlažné vody nebo mléka, ½ sklenky oleje, 3 vejce, prášek do pečiva, 1 lžíci kakaa, 1 vanilkový cukr. Na náplň si připravte: 1 balení tvarohu, 1 vejce, 2 vanilkové cukry, případně trocha mléka na zředění.

Postup: Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, žloutky prošlehejte s olejem, moučkovým a vanilkovým cukrem a vodou. Přisypejte mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Vše promíchejte do pekáčku vymazaného máslem a vysypaného moukou. Rozetřete do hladka. Tvaroh utřete s vajíčkem a cukry, případně nařeďte mlékem. Náplň naneste do cukrářského sáčku a ozdobně naneste na kakaové těsto. Vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte asi 40 minut.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat