Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
9. 8. 2022 Historie a zajímavosti
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na hranici Hostivaře a Horních Měcholup. Z centra Prahy je to sice trochu štreka, ale rozhodně se vyplatí. Zajímavostí je, že o pár let později vznikl ještě pivovar Hostivar H2, který je vzdálený jen zhruba čtvrthodinku chůze. My se v dnešní recenzi zaměříme na staršího bratříčka, tedy Hostivar H1, který je mimochodem v pivovárenské branži podle nás skutečnou jedničkou.
Pivovar Hostivar H1
Tour naší recenzentky Elišky po pražských minipivovarech tentokráte vedla do pivovaru Hostivar H1 v regionu Prahy 15. Vyrostl na „zelené louce“ mezi Hornoměcholupskou a Lochotínskou ulicí. Vůbec první várka piva tu byla uvařena v únoru 2013, na Apríla 2013 se otevřela pivovarská restaurace a hned za první rok si H1 vysloužil ocenění od Sdružení přátel piva jako Minipivovar roku 2013. Dnešní kapacita minipivovaru je 2000 hektolitrů ročně, tedy 400 tisíc velkých piv.
Mohlo by vás zajímat
Hostivar H1: Jak to vypadá uvnitř
Pivovar Hostivar H1 spatříte už zdálky. Kombinace dřeva, skla a betonu s velkou přilehlou zahradou je dílem architektonického studia ADR. Byla oceněna čestným uznáním v kategorii novostavba Grand prix architektů 2014. K minipivovaru náleží restaurace s krytou terasou, pivovarská zahrada s dětským hřištěm a venkovním výčepem. Zahrada je otevřena pro návštěvníky od dubna do října, pokud počasí dovolí. A právě velká travnatá plocha jako by zvala: Pojď se projít bez bot, je to pohoda.
Pivní nabídka Hostivaru H1
Pivo Hostivar se vaří tradiční metodou za použití vody, sladu a chmele. Piva českého typu jsou spodně kvašená, vařená na dva rmuty, svrchně kvašená piva jsou vyráběna infuzně. K vaření tu využívají slad z humnové sladovny Karla Klusáčka, doplněný o speciální slady ze sladovny Weyermann v Bamberku. Chmel pochází převážně ze žatecké oblasti. Zdejší piva jsou nefiltrovaná a nepasterovaná. Nejprodávanější je světlá jedenáctka, klasický český spodně kvašený ležák vyráběný ze dvou druhů sladu a třikrát chmelený.
Mohlo by vás zajímat
V Hostivaru H1 jsme ochutnali
Pivní nabídka osloví podle naší recenzentky Elišky každého, kdo se tu zastaví. Ceny se pohybují na velmi příznivé hladině do 50 Kč za ležák a do 70 Kč za speciál, vždy za 0,5 l. Překvapivě tu za třetinky chtějí vždy o 10 Kč méně než za půllitr. A na čem že jsme si tu nejvíce pochutnali?
- Světlá 11
Klasický světlý spodně kvašený nefiltrovaný ležák s krásně hořkou chutí. Za mě pivo, u kterého se dá prosedět celý večer, říká recenzentka Eliška. - Polotmavá 12
Spodně kvašený nefiltrovaný ležák karamelové chuti pro mlsné jazýčky. - Borůvkovo-limetkový kyseláč (sour)
V posledních letech je kyseláč čím dál známější. Ať už je to typ berliner weisse, gose nebo lambik, jedno mají společné, a to kvašení laktobacily či divokými kvasinkami. Mnozí pivaři tvrdí, že pivo nemá být kyselé, ale pokud je kyselé záměrně, je to super. "Musím přiznat, že kyseláč je můj oblíbený styl piva a kdekoliv na něj narazím, neváhám a musím ho vyzkoušet," říká Eliška. Hostivarský kyseláč má vše, co má správný kyseláč mít: Je kyselý, lahodný a osvěží. A kombinace limetky a borůvky je prostě boží.
Hostivar H1: Nabídka předkrmů a jídel
Pivovarská restaurace Hostivaru H1 nabízí bohaté menu za velmi rozumné ceny. Počínaje polévkami (česnečka nebo kulajda za 49 Kč) přes typicky pivní předkrmy (namátkou třeba pivní sýr s cibulkou, hořčicí a opečeným chlebem za 109 Kč nebo škvarkovka s cibulkou a kyselou okurkou za 94 Kč) až po dokonale vytuněná hlavní jídla od 139 Kč.
Recenzentka Eliška si z nabídky vybrala pečená kuřecí křídla v teriyaki omáčce s koriandrovým dipem a rozpečenou bagetkou, to vše za 199 Kč. "Jídlo bylo skvělé, křidýlka byla posypána sezamem a v kombinaci s koriandrovým dipem jídlo nemělo chybu, klidně bych dala šest hvězdiček z pěti," popisuje Eliška.
Odnést si navíc můžete některé z místních skvělých piv ve stylové PET lahvi nebo výborný domácí chléb, který pečou ve vlastní pekárně v H2.
Celkové hodnocení pivovaru Hostivar H1
Recenzentka Eliška může Hostivar H1 jen doporučit: Milá obsluha, krásný interiér, příjemné posezení na zahrádce a jako bonus pro řidiče – mají tu vlastní nealko pivo! A pokud pivu moc nefandíte, mají zde i nabídku limonád. A její speciální tip? Pivovar Hostivar H1 i jeho přilehlá zahrádka jsou pet friendly, takže ideální na posezení po výletě se čtyřnohým miláčkem. "Sama dobře vím, jak velká žízeň dokáže být po pořádné procházce, a zde napojí i vaše pejsky," uzavírá Eliška.
Recenzentka Eliška
Pro Elišku Lenkovou je pivo nejen příjemným zpestřením života, ale občas i prací. Vypomáhá za pípou na pivních festivalech nebo ve vybraných pražských barech a restauracích, hodnocení piv se navíc věnuje i na svém Instagramu. Dále miluje knihy, metalovou muziku, chilli a pálivá jídla. Žije s přítelem, kocourem a fenkou, takže se nikdy nenudí.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Jak usmažit koblihy. Oblíbenou masopustní delikatesu lze připravit i ve zdravější variantě
Konec masopustního období můžeme oslavit oblíbenou masopustní delikatesou - nadýchanými, voňavými a měkounkými koblížky. Základem úspěchu je… Číst více
Amuse bouche
Amuse znamená "bavit se" a bouche je "pusa". Proto lze celý název Amuse bouche přeložit jako pobavit svá ústa menším pokrmem podobným jednohubce. Své… Číst více
Těstíčko na obalení
Těstíčko na obalení je hmota, která se připravuje z mouky a mléka, ale také z minerálky, piva nebo vína a vajec. Vše se vyšlehá do přiměřené hustoty… Číst více
Historie pizzy a jak si ji upéct doma
Pizza a jak to s ní všechno začalo Pizza, oblíbené jídlo spojované s Itálií, měla své předchůdce už ve starověkém Řecku a Egyptě. První pizzerie… Číst více
Deset častých otázek a odpovědí na téma koblihy: Jak je naplnit marmeládou a jak je smažit
Masopustní koblihy Uvnitř mají koblihy trošku chutné marmelády a jsou obalené ve směsi práškového a vanilkového cukru. Nejlepší jsou čerstvé, co… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Recepty na pivu a s pivem zahrnují kategorie od masa až po moučníky
Pivo k vaření používáme nejčastěji tmavé, protože má výraznou karamelovou chuť a pěknou barvu, kterou předá pokrmu. K podlévání masa hodně silné pivo… Číst více
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více