Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nebezpečná kombinace hub a alkoholu: Kdy může popíjení u smaženice vyvolat vážné zdravotní potíže?
Zdroj: Pixabay, Yanovas

Chystali jste se si připravit k večeři houbové rizoto a máte v plánu si k němu vychutnat sklenku vína? Nebo zapít houbový gulášek pivkem? Tak zadržte! Možná byste si to ještě měli rozmyslet. Někdy kombinace hub a alkoholu může tělu vyloženě škodit.

Houby jsou hůře stravitelné

Bojíte se zapít smaženici nebo houbovou omáčkou i jen malým pivem, neboť máte obavy, že vám bude špatně nebo se dokonce otrávíte? Teorii o tom, že se na houby nesmí vůbec pít alkohol, věří spousta lidí. Je ale pravdivá? Odpověď zní ano i ne. O houbách je známo, že jsou hůře stravitelné. Z toho důvodu bychom je neměli dávat hodně malým dětem, nedoporučuje se jíst je ani těsně před ulehnutím do postele, pokud si nechcete zkazit spánek. Vzhledem k tomu, že zatěžují žaludek, je poměrně logické, že by nám v kombinaci s alkoholem opravdu nemusely udělat úplně nejlépe. 

Pozor na hnojník!

Alkohol a houby se ale ve skutečnosti kombinovat můžou, platí to ovšem jen u některých druhů hub. Pokud si z lesa nosíte jen hříbky, babky nebo lišky, zkrátka ty nejběžněji sbírané houby, můžete být poměrně v klidu. Problém ovšem nastane, pokud byste si z lesa přinesli méně známou houbu hnojník (inkoustový nebo třpytivý), kterou ovšem sbírají jen znalci. Tato houba se zvoncovitým kloboukem a lupeny ve spodní čísti klobouku roste od května do listopadu a je velice chutná, ovšem ne v kombinaci s alkoholem.

Hnojník totiž obsahuje chemickou látku koprin. Ta zabraňuje tomu, aby se tělo mohlo vypořádat s požitým alkoholem. V těle se pak hromadí toxický acetyldehyd a dochází tak k otravě. Efekt je stejný jako v případě léčiva antabus, jež se používá k léčbě závislosti na alkoholu. Projevy jsou zčervenání obličeje, jež se šíří dál po těle, bušení srdce, dušnost, zvracení a průjmy. Otrava sice nezpůsobí úmrtí a obvykle není nutná ani pomoc lékaře, stav do dvou hodin odezní sám, ale je velmi nepříjemný. Alkohol by se tak neměl pít až 40 hodin po požití houby.

Houby a alkohol jen s mírou

Samozřejmě i v případě ostatních druhů hub platí, že se nic nesmí přehánět. Pokud si ale dáte sklenku vína nebo pivo, nic by vám hrozit nemělo. Počítejte jen s tím, že pak bude žaludek houby trávit ještě déle. Problém by neměl být ani s jedním panákem tvrdého alkoholu. Štamprle vás ovšem nezachrání jako lék při podezření, že jste snědli nějakou jedovatou houbu, naopak by jen zesílila toxický účinek. Zapíjení hub alkoholickými drinky by si také měli odpustit lidé, kteří mají obecně problémy se zažíváním. Houby jsou už samy o sobě špatně stravitelné a v kombinaci s alkoholem by byl pocit těžkosti v žaludku mnohem horší. 

Zdroje informací:
Myko.cz
Nahoubach.cz

Témata

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Brujo

27. 9. 2022 14:35

Rád se podělím o zkušenost...

Pamatuji, že nám to doma říkali, že na houby se nemá pít alkohol. A toto léto se mi to osobně potvrdilo, že ani na hřibovité houby se nesmí alkohol pít. Ještě jsem to řešil u stolu s přáteli, kdy mi tvrdili se smíchem, že je to blbost, ať si klidně dám a v noci mě právě vzbudilo bušení srdce, dušnost a kde co, ale nezvracel jsem, takže to nebyla kocovina, kdyby chtěl někdo namítat. Ani jsem nebyl příliš opilý. Po několika hodinách to pak odeznělo, ale vyděsilo mě to dost.
Nechci vyvracet názory odborníků, ale osobní zkušenost mi ukázala něco jiného.
Je možné, že to každý člověk má jinak a třeba záleží co za alkohol a v jakém množství vypije. Ale osobně už to nikdy riskovat nehodlám, bylo mi hodně zle.

Přidat komentář

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více