Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Sladká česká tradice k nakousnutí - kynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Tradiční rohlíčky z různých těst - kynutého, i toho bez droždí - pečou hospodyňky každoročně na svátek svatého Martina. Nechte se inspirovat receptem na naše martiny (či zahýbáky, vandrovnice), jak se kdysi dávno těmto rohlíkům také říkávalo!

Když pekařka promluví...

Pečivo, které české a moravské hospodyně pekly na svátek sv. Martina (11.11.), ze sladkého i slaného těsta, prázdné nebo nadívané. Nejčastěji bývalo plněné náplní makovou, tvarohovou nebo ovocnými povidly. Martinské rohlíky mohou být sypány mákem nebo sekanými ořechy (mandlemi) a kdysi bývaly spojeny i s ukončením sjednané služby u hospodáře – pro obecní pastýře nebo hospodářovu čeleď byly martiny součástí odměny na odchodnou (proto krásný starobylý název „vandrovnice“).

Co budeme na martinské rohlíky potřebovat? Těsto: 180 g vody, 1 žloutek (bílek přijde do ořechové náplně), 1/2 vejce (zbytek na pomazání rohlíků před pečením), 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, strouhaná citronová kůra, špetka soli, 1 vanilkový cukr (20 g), 30 g cukru, 50 g změklého másla, 15-17 g čerstvého droždí

Náplň: 250 g mletých ořechů, 200 ml mléka, 50 g mletých nezdobených perníčků nebo piškotů, 50 g medu, 50 g cukru, 1-2 lžíce rumu, bílek

Jak budeme postupovat? V domácí pekárně: Vložíme všechny suroviny do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto.

Ručně nebo robotem: Ve vlažné vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto, které necháme hodinu kynout. Během kynutí těsto jednou nebo dvakrát propracujeme.

Než těsto vykyne, připravíme náplň: Ořechy spaříme vařícím mlékem a přimícháme ostatní suroviny. Vykynuté těsto vytáhneme na stůl, dobře propracujeme. Pak ho rozdělíme na třetiny, z každé uděláme velkou bulku a necháme 8-10 minut odpočinout. Rozkynuté bulky rozválíme na kruhové pláty a všechny rozřežeme na šestiny. Na širší část každého trojúhelníčku těsta uložíme náplň, těsto opatrně svineme a rohlíčky zahneme do podkovy. Hotové martiny uložíme na plech s pečícím papírem nebo fólií, necháme je cca 30 minut dokynout, potřeme zbytkem vejce a upečeme ve vyhřáté troubě (200°C/18-20 minut). Vychladlé podkovy na talíři ještě pocukrujeme.

Drobečky z ošatky

  • Před plněnám se nám osvědčilo širší stranu trojúhelníku těsta ještě před plněním malým válečkem lehce rozválet do stran a teprve pak uložit náplň. Rohlíčky jsou delší a jdou lépe ohýbat do podkov.
  • Před pečením můžeme rohlíčky po potření vejcem ještě posypat sekanými ořechy nebo mandlovými lupínky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více