Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pohanka s brynzou
Zdroj: Toprecepty, tejaja

Valašsko je nádherným regionem, ke kterému patří nejen švestky, zelí, ale i pohanka. Brynzu nemusíte dávat jen na halušky, dohromady s pohankou a škraky vytvoří skvělé jídlo. Zjistěte, jak na něj.

Co je pohanka

Pohanka rostlina je typická pro Valašsko, kde se jí dobře daří. Kdysi byla hodně využívaná, dnes je tak trochu v pozadí oblíbenějších potravin. A přitom byste ji měli konzumovat pravidelně. Jedná se o pseudoobilovinu, která v jídelníčku funguje podobně jako obiloviny. Hodí se nejen do pečiva, ale i do polévek, zavářek, i jako příloha. Výhodou pohanky je vláknina a rutin. Rutin přispívá k pružnosti cév a posiluje účinek vitamínu C. Pohanka je přirozeně bezlepková potravina, bohatá na bílkoviny.

Jak připravit pohanku s brynzou a škraky

Pohanka s bryndzou a škraky vytváří bohatou a vydatnou kombinaci. O brynze se ví především to, že je výborná na halušky. Tentokrát ale můžete udělat změnu a tento měkký sýr můžete zkombinovat s pohankou. Trochu záhadou jsou škraky, které jídlo dotváří. Ale ono je to vlastně velmi jednoduché. Jedná se totiž o opečenou slaninu.

Na přípravu budete potřebovat 250 g pohanky, 300 g slaniny, 250 brynzy, 1 l vody, 200 ml zakysané smetany a sůl. Jak na to? Pohanku přeberte, propláchněte ve studené vodě a namočte alespoň na 40 minut. Ideálně přes noc. Bude pak stravitelnější. Po odležení ji zalijte vodou a osolte a vařte doměkka. Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte na pánvičce. Brynzu smíchejte se zakysanou smetanou. Na talíř servírujte pohanku, zalijte brynzou se smetanou a posypte slaninou.

Co s kůží ze slaniny

Helena Brejchová Vrábková, která popularizuje staré recepty, v jednom z dílů pořadu Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli, prozradila tip na využití kůže ze slaniny. Můžeme ji použít, když vaříme kyselé zelí, do česnečky, ale stejně tak i do guláše.“ V případě vařeného zelí se přidá jako tuk, kůži tam nechejte během celé doby. Jako bonus získáte báječnou vůni.

Zdroje informací:
https://www.ceskatelevize.cz/porady/12059685760-co-nase-babicky-umely-a-na-co-my-jsme-zapomneli/
https://www.vitalia.cz
https://cs.wikipedia.org

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více