Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

pohár s vánočním cukrovím
Zdroj: Toprecepty, isindy

Zbylo vám cukroví a chcete ho využít nějak jinak? Máme pro vás několik nápadů, co s ním můžete provést. Udělejte z něj ingredienci do dezertů, můžete ho ale dát i do mrazáku.

Zbylé cukroví

Na cukroví se většina z nás těší, i když s přibývajícími dny jeho obliba úměrně klesá. Většinou zmizí hlavně nepečené cukroví a zbude to pečené. Ale i pečené cukroví můžete dál využít, aniž byste ho museli vyhodit. Ať už ho máte vcelku, nebo rozdrobené, v kuchyni se ještě bohatě uplatní.

Cukroví do poháru

Poháry v nejrůznějších podobách jsou nejen velmi oblíbené, ale také rychlé na přípravu. A právě dezerty ve skleničkách jsou možností, jak naložit se zbylým cukrovím. Milují je děti i dospělí, ať už poháry připravíte se zmrzlinou nebo bez ní. Připravte si takovou dobrotu třeba z kysané smetany, ovoce a šlehačky. Cukroví můžete nasypat (nejlépe rozlámané) nejen na kysanou smetanu, ale také jím ozdobit šlehačku, třeba s hrstičkou nasekaných ořechů, případně toppingem. 

Vyzkoušejte dezert z pudinku, zakysané smetany, ovocného jogurtu a cukroví, vychutnejte si vánoční pochoutky v trochu jiné podobě. 

Buchta z cukroví

Pokud vám je zbylého cukroví líto, můžete z něj připravit i tuto buchtu. Potřebujete pouze 2 hrnky namletého zbylého cukroví (bez krému), 1 hrnek hladké mouky, 2 vejce, 1 prášek do pečiva a mléko dle potřeby. Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C a pekáč vyložte pečicím papírem. Všechny ingredience smíchejte. Pokud máte zbytek vaječného koňaku, můžete ho přidat (jen trošku), jinak lze ovonět i rumem. Směs nalijte na plech vyložený pečicím papírem a upečte v předehřáté troubě. Buchtu upečte, zkontrolujte párátkem, jestli je hotová (nebude na ní vlhké těsto), a případně ji vyndejte z trouby. Po vychladnutí můžete dezert ozdobit čokoládou, případně jinými polevami, šlehačkou, ovocem. Potřít ji můžete čokoládou, posypat nasekanými ořechy, variantou je ale také marmeláda a posyp z kokosu. Záleží, na co zrovna máte chuť.

Cake pops ze zbylého cukroví

Kuličky cake pops děti vysloveně milují. A tohle je další způsob, jak také využít zbytky cukroví. Stačí ho rozdrtit na malé drobečky, přidat krém na spojení a uválet kuličky. Ty pak namočte do rozehřáté čokolády, napíchtěte na špejli a nechte zatuhnout. Děti milují barevné ozdoby, tak čokoládu ještě před zatuhnutím posypte barevnými posypkami. Můžete udělat jednu várku ze zbytků oříškového cukroví, jednu z lineckého, jinou z perníčků. Perníčky stačí smíchat s medem a karamelovým kondenzovaným mlékem (variantou je i máslo, případně marmeláda). Výsledkem budou medovníkové kuličky. Dozdobit je můžete tak, že kuličky obalíte v nasekaných vlašských oříškách.

Dort cukrovník

Dort cukrovník patří mezi oblíbené, a to nejen protože využívá zbylé cukroví. Opět můžete využít jakékoliv cukroví: pečené, nepečené, s náplní i bez. Co budete potřebovat? 500 g najemno rozmixovaného cukroví, 2-4 lžíce hladké mouky, 3/4 sáčku prášku do pečiva, 1 velké vejce a mléko dle potřeby.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180°C. Vše smíchejte a přilijte tolik mléka, aby konzistencí připomínalo těsto na bábovku. Můžete si vyhrát i s chutí, podle toho, jaké cukroví jste použili, jde přidat i ořechy, rozinky, skořici, kakao, ale třeba také pro vůni rum. Formu na dort vymažte máslem a vysypejte moukou a směs do ní nalijte. Formu dejte do předehřáté trouby. Upečte a po vychladnutí můžete dort naříznout. Variantou je ale také to, že ho po vychladnutí rozříznete a namažete marmeládou nebo krémem a zase přiklopíte.

Cukroví jako posypka

Někdy zkrátka chcete jen cukroví spotřebovat, aniž byste vytvářeli extra jiný dezert. Pak stačí cukroví rozdrtit a využít místo posypu: na těstoviny, na ovocné knedlíky. Rozdrcené perníčky se také třeba hodí do závinu na nastrouhaná jablka místo strouhanky. Jako drobenku je můžete využít třeba i v případě kynutých koláčů.

Cukroví do mrazáku

Cukroví jde také zmrazit. Nenaplněné a neslepované cukroví můžete na pár měsíců zamrazit. Dejte je do pevného mrazicího sáčku a dobře uzavřete. Variantou je také plastová uzavíratelná nádoba. Při odebírání pak myslete na to, že tučnější druhy mohou při delším mražení žluknout, proto je berte z mrazáku jako první.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

janatka janatka

5. 1. 2023 16:32

Už jsem to několikrát vyzkoušela takto se zbavit cukroví. ;-):-8

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více