Zbylo vám maso z pečené husy? Připravte z něj lahodný sendvič, vydatnou polévku nebo božský slaný koláč
27. 12. 2022 Historie a zajímavosti
Pěkně vypečená husička s knedlíkem a se zelím bývá jedním z pokrmů, které se připravují během vánočních svátků. Málokdy se sejde tolik lidí, aby se husa snědla čerstvá. Pak přijde na řadu nerudovská otázka: Kam s ní?
Ohřívaná husa není už tak chutná
Pečená husa vydrží v lednici asi 7 až 10 dní. To je spousta času na experimenty s jejími zbytky. Pokud zbývající porce jen ohřejeme v mikrovlnce, chuť husího masa není zrovna dokonalá. Je možné ohřát je na troše husího sádla nebo oleje v kastrůlku, kůže si tak aspoň částečně zachová křupavost. Jenže další tuk k už tak tučné huse není zrovna žádoucí.
Jako nejjednodušší se nabízejí různé sendviče. Mějte ale na paměti, že husí maso má výraznou chuť a ta bude v každém jídle dominovat.
Mohlo by vás zajímat
Burger s trhaným husím masem
Luxusně vypadá (i chutná) burger s trhaným husím masem. Budete potřebovat (na 4 porce): 4 hamburgerové housky, 250 g pečeného masa z husy, 2 cibule, trochu rostlinného oleje nebo másla, 15 g třtinového cukru, 1 lžíce balzamikového octa, barbecue omáčka podle vlastního výběru, červené zelí, na nudličky nakrájená ¼ ledového salátu.
Postup je jednoduchý: Maso z husy lehce přihřejte, odstraňte kůži a vidličkou natrhejte na malé kousky. Na pánvi rozpalte tuk, přidejte na kostičky nakrájenou cibuli a asi 10 minut restujte dohněda. Přidejte cukr, balzamikový ocet a nechte zkaramelizovat. Hamburgerové housky rozpulte, na spodní část rovnoměrně namažte barbecue omáčku, vložte zelí, nudličky ledového salátu, husí maso a karamelizovanou cibuli. Pak přiklopte vrchní částí housky.
Wrap, polévka, rizoto i hašé
Studené husí maso se výborně hodí jako náplň wrapu. Pro 4 porce natrhejte na malé nudličky 150 g masa z husy, na nudličky nakrájenou ¼ hlávkového salátu, nahrubo nastrouhanou 1 mrkev, nadrobno nakrájenou červenou papriku a na nudličky nakrájené 4 větší listy červeného zelí. Promíchejte, zakápněte šťávou z limetky a troškou olivového oleje. Směsí naplňte tortillové placky a zabalte.
Mohlo by vás zajímat
Maso z husy nakrájené na malé kousky můžete přidat do drůbežího vývaru se zeleninou a zavařit nudličky nebo knedlíčky – a máte vydatnou a sytou polévku. Vzhledem k tomu, že husí maso je již uvařené, je nejlepší přidat ho v danou chvíli do polévek a dušených pokrmů.
Zbytky husy lze smíchat s vařenou rýží a dušenou zeleninou a připravit tak jednoduché, ale chutné rizoto. Další možností je hašé, tedy směs nakrájeného husího masa, nadrobno nakrájeného pečiva, zalité vývarem, okořeněné a zapečené v troubě.
V hašé zužitkujete různé zbytky masa, jak se můžete inspirovat v našem videoreceptu.
Masové hašé
Slaný koláč se zbytky husího masa
K chuti přijde i britský slaný koláč. Budete potřebovat:
na těsto
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 4 vejce
- 1 ½ hrnku vody
- 2 lžíce olivového oleje
- špetka soli
- ½ kostky droždí
na náplň
- 300 g masa z husy, nadrobno nakrájeného
- 100 g šunky, nakrájené na proužky
- ½ veky, nakrájené na kostičky
- 150 žampionů, nakrájených na kousky
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 středně velká cibule, nakrájená nadrobno
- cca ¼ litru drůbežího vývaru
- 2 lžíce creme fraiche
- nasekaná petrželová nať
A jak na to? Nejprve v míse smíchejte mouku, vajíčka, vodu, olej, droždí a trochu soli a vypracujte těsto. Dejte ho alespoň na půl hodiny odležet do lednice.
Mezitím na sádle z husy (nebo na oleji) společně osmahněte houby a cibuli, dokud nezměknou a nezezlátnou. Vmíchejte mouku a minutu povařte. Odstavte z ohně a pomalu přilévejte vývar. Vraťte na oheň a za stálého míchání pomalu přiveďte k varu.
Odstavte z ohně a přidejte husí maso, šunku a nasekanou petrželku. Dobře okořeňte a vmíchejte crème fraiche. Nechte zcela vychladnout. Koláčovou formu dobře vymažte a vysypte strouhankou. Do formy dejte část těsta tak, aby sahalo až k okrajům formy. Přidejte masovou směs a dobře přikryjte zbylým těstem. Troubu vyhřejte na 200 °C a pečte 35–40 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
Zdroje informací: adamantkitchen.com a deliciousmagazine.co.uk
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více