Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou jednou z velkých z tradic staročeského venkova, která se udržela až do současnosti. Dnes si ovšem na dobrotách z vepříka můžete pochutnat, i když nemáte žádného známého na vesnici s prasetem v chlívku. Zabijačkové hody totiž pořádají i mnohé městské části, restaurace či farmářské trhy.

Zabijačky souvisí s masopustem

Tradiční zabijačky jsou takovým českým fenoménem. Konaly se pravidelně během zimních měsíců, kdy bylo nejlepší zpracovat maso, neboť se díky zimě nekazilo. Zabijačky vždy souvisely s masopustními akcemi a byly velkou společenskou událostí, na které se hlavně jedlo, pilo a hodovalo. Ostatně pořádně se nadlábnout bylo potřeba, po masopustu totiž následoval dlouhý čas půstu, který trval až do Velikonoc. I když dnes již spousta lidí půst nedrží, tradice zabijačkových hodů se udržela. Kam si na pochoutku z vepříka můžete zajít v nejbližší době v Praze a v jejím okolí? Máme pro vás několik zajímavých tipů:

Kam na zabijačku

Vidovická zabijačka (20.1.-22.1.)

Pokud se již zabijačkových dobrot nemůžete dočkat, vyrazte v pátek na zámek Berchtold, který se nachází v obci Kunice kousek od Prahy. Zabijačkové hody se tu budou konat až do neděle a samozřejmě na nich nebudou chybět tradiční pokrmy z prasátka jako je tlačenka, škvarková pomazánka, jitrnice či jelito s bramborovou lepenicí, smažený řízek z krkovice či vepřové výpečky. 

Letenské prase aneb Zabijačka v muzeu (21. ledna)

Atmosféru jako na tradiční zabijačce si můžete užít i v Praze na Letné. Stačí se vydat do Národního zemědělského muzea, kde proběhne již 15. ročník tradiční akce Letenské prase. Na Letné budete moci nejen ochutnávat, ale uvidíte i ukázky bourání prasete a dalších prací řeznického mistra, navíc si budete moci sami vyzkoušet, jak se plní a špejlují jitrnice. Vstupné na akci je 100 Kč.

Zabijačky v Lokálech (21.1.-18.2.)

Zabijačkové hody chystá i síť restaurací a dalších podniků Ambiente. Již v sobotu 21. 1. se bude konat zabijačka na Dvorku u Bufetu a Dvou kohoutů v Karlíně, 28. 1, můžete zamířit do Lokálu na Korunní, 4. 2. do restaurace U Jiráta, 11. 2. jsou připraveny zabijačkové hody v Dlouhé, U Zavadilů a Pod Divadlem a 18. 2. v Lokále Nad Stromovkou. V restauraci Kuchyň na Pražském hradě se budou masopustní hostiny konat od 19. 1. do 12. 2. vždy od čtvrtka do neděle. A na co se budete moci těšit? Přece jelita, jitrnice, tlačenky, klobásy a další speciality od místních řezníků.

Vinohradská zabijačka (26.1.-29.1.)

Klasické dobrodružství spojené s honěním prasete po dvoře tu sice nezažijete, zabijačkových specialit vám ovšem v restauraci Vinohradský parlament nabídnou nepřeberné množství. V rámci obědového menu si sem budete moci zajít na klasickou prdelačku (49 Kč), ovarovou česnečku (41 Kč), světlý zabijačkový prejt (155 Kč) i pečený zabijačkový guláš (160 Kč). Jitrnici vám tu naservírují se šťouchaným bramborem, opečené jelítko zase s tradiční lepenicí (160 Kč). Před restaurací bude stát i stánek, kde bude možné si koupit tlačenku, jitrnice i jelita na doma (1kg za 235 Kč), kromě toho i domácí škvarky v sádle nebo třeba za pochodu vepřové škvarky v kornoutu za 79 Kč. V odpoledních hodinách si pak můžete do restaurace zajít na celé zabijačkové plato (320 Kč).

Zabijačkové hody ve Stodole Herink (28. ledna)

Pravou českou zabijačku zažijete poslední lednovou sobotu i v restauraci Stodola Herink v obci Herink ležící jen pár kilometrů východně od Prahy. Kromě toho, že si budete moci pochutnat na tlačence, prdelačce, škvarcích, jitrničkách, jelitech, ovaru a zabijačkovém guláši, uvidíte, jak probíhá příprava těchto tradičních zabijačkových specialit.

Zabijačka v pivovaru (28. ledna)

Pokud vám nevadí zajet si trochu dál za hranice Prahy, můžete se na konci ledna vydat do Plzně do pivovaru Plzeňský Prazdroj (z Prahy ostatně trvá cesta jen něco přes 1 hodinu). Na nádvoří pivovaru se tu bude konat pravá česká zabijačka, na které nebudou chybět vynikající jitrnice, jelítka, tlačenky, ovar i prdelačka. Vše pak samozřejmě budete moci zapít naším nejslavnějším pivem Pilsner Urquell, které takto přímo u zdroje bude určitě chutnat nejlépe.

Zabijačka Na Slamníku (4. února)

Tradiční zabijačkové hody se letos uskuteční i v restauraci Na Slamníku v Bubenči. Pokud si chcete zažít zabijačku se vším všudy, můžete již v devět ráno dorazit do zahrádky restaurace, kde můžete pozorovat místního vyhlášeného řezníka při práci. Od 11 hodin už bude možné se pustit do hodování. Těšit se můžete na ovarovou polévku se zeleninou a kroupami, prdelčaku, chléb se sádlem, škvarky, vepřový sulc se zeleninou, ovarové koleno, jitrnice, jelítka, prejt, zabijačkový guláš či konfitovamný vepřový bok.

Zabijačkové hody na Heřmaňáku (18. února)

Až v druhé půlce února proběhnou zabijačkové hody na oblíbeném farmářském trhu na Řezáčově náíměstí v Holešovicích. Pro mlsné jazýčky návštěvníků trhu budou připraveny poctivé jitrnice a jelítka, tlačenka, černá kroupová polévka i zabijačkový guláš, Vše budete moci ochutnat na místě nebo si odnést domů.

Zabijačkové hody na farmářském tržišti Kubáň (25. února)

Až na konec února nachystali zabijačkové hody na dalším tržišti v Praze na Kubáni. Ti, kteří sem zavítají, se rovněž mohou těšit na poctivé jitrnice a jelítka, světlou tlačenku, černou kroupovou polévkou (prdelačku) nebo zabijačkový guláš. Vše pak bude možné zapít ležákem Kounická 12° nebo svařeným vínem, kdyby byla velká zima. Zabijačkové dobroty bude také možné si nakoupit domů. 

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více