Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Holka u plotny radí: Jak na křehké vanilkové rohlíčky s jemným krémem? Stačí jen listové těsto a obyčejný pudink
Zdroj: Šárka Adámková, Toprecepty

Chcete pro návštěvu nebo na neděli upéct něco lepšího, ale nechcete nebo nemůže s pečením trávit mnoho času? Vyzkoušejte křehké vanilkové rohlíčky z listového těsta. Jsou zvenku krásně křupavé a uvnitř lahodné díky vanilkovému krému. Ozdobit je můžete libovolnými oříšky nebo plátky mandlí.

Pudink v hlavní roli 

Jen málokterá surovina je u nás tak oblíbená jako právě pudink. Ostatně, recept na jednoduchý nepečený dort s piškoty a pudinkem jsem v této rubrice publikovala už dříve.

Pudink je výtečným dezertem sám o sobě, parádu udělá ozdobený ovocem a šlehačkou, ale bývá též oblíbeným základem cukrářských krémů. Uvařený hustý pudink stačí prošlehat s máslem, eventuálně přidat cukr a odlehčený dortový krém je na světě.

Podobně funguje pudink i v mém dnešním receptu, ale obejde se dokonce bez másla a spotřebujete i méně mléka. Výsledek přitom předčí vaše očekávání. Pokud tento recept ještě neznáte, určitě vyzkoušejte. Vanilkové loupáčky si jistě zamilujete. 

Recept na křehké vanilkové loupáčky 

Potřebujete: 2 balení rozváleného listového těsta, 1 pudinkový prášek vanilkový, 300 ml mléka a 3-6 lžic moučkového cukru, dále vejce na potření a oříšky nebo mandle na posypání 

Jak na to? Nejdříve dle návodu na obalu uvařte hustý pudink, ale použijte jen 300 ml mléka. Hotový horký pudink nalijte do hlubokého talíře a ihned jej překryjte potravinářskou folií. Tak nevznikne nahoře škraloup. Pudink nechte zcela vychladnout, nejlépe do druhé dne, nebo alespoň 2 hodinky. 

Poté vyjměte listové těsto a rádýlkem nakrájejte trojúhelníčky tak, aby vždy jedna ze 3 stran byla kratší. Trojúhelníčky potřete na okrajích rozšlehaným vajíčkem. Potom na krátkou stranu naneste lžičkou náplň a začnete rolovat rohlíčky. Cípek musí zůstat hezky nahoře.

Na závěr rohlíčky potřete znova rozšlehaným vajíčkem a pokud chcete, posypte na ozdobení drcenými pistáciemi nebo plátky mandlí. Pečte v troubě předehřáté na 210 stupňů asi 15 minut, dokud rohlíčky nezezlátnou. 

Moje tipy:

  • Práci si můžete i ulehčit a vykrojit z těsta jen čtverce, doprostřed každého dát náplň a potom čtverec přehnout šikmo na trojúhelník. Takto nemusíte motat rohlíčky.
  • Náplně mohou být samozřejmě z jakéhokoliv pudinku, klidně využijte jahodový nebo čokoládový. Já mám vyzkoušený jen vanilkový (používám Dr. Oetker premium) s ním to celé rodině velice chutná. 
  • Celková práce na tomto moučníku nepřekročí v součtu 30 minut, ale samozřejmě je nutné počítat s časem na vychlazení pudinku. 
  • Nebojte se, že by náplň vytekla, drží v těstě hezky, i když se vám nepovede okraje dokonale uzavřít. 
  • Co se týká množství cukru v pudinku, je to na vás. Řekla bych ale, že 3 lžíce jsou minimum, aby byla náplň sladká. Já dávám obvykle 4.
  • Z jednoho pudinku a 300 ml mléka vyjde náplň na dva pláty hotového listového těsta. 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Komentáře

Anna Kocikova Anna Kocikova

11. 3. 2023 15:50

Šári,rohlíčky vypadají velice hezky:-8Děkuji za recept i za článek:-K

Přidat komentář

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více