Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Výbornou jarní polévku skvěle dochutí nejen kořenová zelenina, ale i muškátový oříšek a vajíčko
Zdroj: Toprecepty, --ReNi--

Jaro je teprve pár dnů, ale na jeho působení se většinou velmi těšíme. Jarní polévka je další drobnou změnou, kterou v tomto období děláme. Připravte si tu nejlepší z darů přírody.

Jakou polévku připravit na jaře

Přestože zima nebyla velmi drsná, naše stoly ovládly výživnější polévky, které měly za úkol pořádně nasytit a dodat energii. Tu také potřebujeme i na jaře. Podoba polévek je už ale trochu jiná. V lehčích polévkách můžeme více využívat to, co nám právě nabízí příroda.

Co dát do jarní polévky

I základem jarní polévky mohou být vývary, ať už masové nebo zeleninové. Ale i bez nich se dá připravit výborná polévka. Její součástí bývá trocha kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel) osmažená s cibulkou na másle. Polévku zpestří svítek, kápání, rozmíchané vejce, ale samozřejmě především čerstvé rostlinky. Je jedno, jestli je sesbíráte na zahrádce, nebo utrhnete v květináči na parapetu, jejich pestrost je čím dál větší.

Jarní

Jarní jídelníček fandí zdravým a odlehčeným receptům. Tělo potřebuje po chladné zimě dodat vitamíny, a tak bychom mu je měli dopřát. Základem jsou rozhodně čerstvé bylinky, které začínají růst a dají…

Které rostlinky se hodí do jarní polévky

Polévku tak můžeme obohatit pažitkou, petrželkou, ze země se derou sedmikrásky, někde už začínají i kopřivy, pampelišky. Možná jste si ale také nechali naklíčit semínka, a právě ta představují výbornou vzpruhu se spoustou enzymů, vitamínů a minerálů. Můžeme si už třeba i vychutnávat vypěstovaný polníček, případně baby špenát. Chybět nemusí ani jarní cibulka. 

Jak připravit jarní polévku

Na snadnou jarní polévku budete potřebovat: 1 cibuli, 1 mrkev, menší kousek celeru, asi centimetrový plátek másla, 1 l vody, 2 vejce, 1 lžíci hladké mouky, špetku kurkumy nebo muškátového oříšku, nasekanou petrželku a pažitku, kmín, pepř a sůl.

Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do hrnce dejte rozehřát polovinu másla a přidejte cibuli, nechte ji zesklovatět. Mrkev a celer očistěte, nakrájejte na kostky, přidejte k cibuli a trochu osmažte. Pak zeleninu odložte do misky bokem. Do hrnce dejte druhou polovinu másla, zasypte ho moukou a osmažte ji dozlatova. Přidejte kurkumu nebo muškátový oříšek a zalijte trochou vody.

Metličkou prošlehejte, dolijte vodu, přiveďte k varu a přidejte odloženou zeleninu. Opepřete, osolte a vařte asi 15 minut. Na závěr do hrníčku rozklepněte vejce, vidličkou je trochu rozšlehejte a vařte asi minutu. Petrželku a pažitku pokrájejte a přidejte do vypnutého hrnce s polévkou.

Další skvělou variantou je tato výborná jarní polévka s mrkví a spoustou bylinek

Náš tip: Připravte si jednoduchou krupicovou polévku s vejcem podle tohoto videoreceptu a doplňte ji o bylinky, které máte právě k dispozici. 

 

Recepty k tomuto článku