Z Receptáře Přemka Podlahy: Česneková tinktura podle starého receptu Tibeťanů se připravuje jen ze dvou surovin

Víte, že nejčastějším tématem poraden televizního Receptáře byl česnek? Tedy především jeho konzervování. Převládaly recepty na různé – i když v podstatě skoro stejné – pasty se solí. Opravdovým hitem ale byla česneková tinktura.
Tibetský recept
V tomto případě nešlo o žádnou „vychytávku“ diváků, ale o sdílení informací léčitele Bedřicha Burkoně z Českých Budějovic. Ten zpopularizoval starý čínský recept z doby asi 4 000 let před naším letopočtem, který byl zaznamenán na hliněných deskách a objeven v roce 1972 v Tibetu.
V čem je jeho výjimečnost? Tato tinktura měla podle Tibeťanů zbavovat tělo tuků a vápenatých usazenin, „čistit“ cévy, pomáhat snižovat vysoký tlak a snižovat zánětlivost v organizmu. Zda tomu tak skutečně je, to nevíme, ale recept na starodávný „česnekový odvar“ nabídnout můžeme.
Článek z magazínu
Jak se připravuje česneková tinktura?
Není to nic složitého. Připravte si 350 g oloupaného česneku a 200 g šedesátiprocentního lihu.
Česnek jemně rozetřete, vložte do hliněné nádoby a zalijte lihem. Nádobu dobře zakryjte a nechte deset dnů odpočívat na temném a chladném místě (ideálně v ledničce). Pak směs přeceďte přes pevnou látku (plátno) a dejte ještě na tři dny do ledničky.
A jak se užívá?
Tinktura se užívá po kapkách, a to prvních dvanáct dní podle následujícího rozpisu.
SNÍDANĚ | OBĚD | VEČEŘE | ||
1. den |
1 | 2 | 3 | |
2. den |
4 | 5 | 6 | |
3. den |
7 | 8 | 9 | |
4. den |
10 | 11 | 12 | |
5. den |
13 | 14 | 15 | |
6. den |
15 | 14 | 13 | |
7. den |
12 | 11 | 10 | |
8. den |
9 | 8 | 7 | |
9. den |
6 | 5 | 4 | |
10. den |
3 | 2 | 1 | |
11. den |
15 | 25 | 25 | |
12. den |
25 | 25 | 25 |
Dále pak jednou denně 25 kapek až do úplného spotřebování tinktury. Tato kúra by se měla opakovat jednou za pět let. Je vhodné doplnit ji i lehčí dietou.
Česnekové výhonky pro zdraví
O tom, že česnek našemu zdraví prospívá, nejsou žádné pochybnosti. Když nemáte k dispozici tinkturu nebo v době mezi kúrami je dobré pravidelně zařazovat česnek do našeho jídelníčku.
V knize To nejlepší z Receptáře se mj. dozvíme, že využít se dají i česnekové výhonky. Výhonky, které jdou na květ, uřízněte, pacibulky ulomte. Spolu s lodyhami pak umelte na masovém strojku, vložte do zavařovacích sklenic a sterilujte 25 minut při teplotě 80 °C. Uplatnění najdou při dušení a pečení mas, chutnají v mletých masech, nádivkách i polévkách.
Domácí česneková pomazánka
Mezi nejjednodušší - a přitom nejoblíbenější - recepty s česnekem patří česneková pomazánka. Namazaná na plátku veky nebo rohlíku a ozdobená kouskem jádra vlašského ořechu patří mezi českou jídelní „retro“ klasiku.
Připravte si ji podle našeho videoreceptu.
Co se zápachem z úst?
Co si budeme povídat, česnek není úplně nejideálnější potravinou, když se chystáme mezi lidi. Jeho konzumace je i po několika hodinách doprovázena nepříjemným zápachem z úst.
Tomu lze částečně zabránit například tím, že budete tinkturu zapíjet mlékem. Portál healthline.com zase radí vypít šálek horkého zeleného čaje po jakémkoli jídle s česnekem.
Pomoci může také žvýkání lístečků čerstvé máty nebo jablko.
Zdroje informací:
Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře
Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.
8 Tips to Get Rid of Garlic and Onion Breath: healthline.com
Témata: česnek
Sdílejte s přáteli
Recepty k tomuto článku
Články z magazínu
Přečtěte si Zobrazit více
Kuchtění podle Receptáře Přemka Podlahy: Hitem byla pomazánka „sloní žrádlo“, králík na šlehačce nebo zelňačka ze segedínu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více

Vepřová pečeně s pikantní omáčkou
Přidáno před 18 hodinami

Chřestová polévka s vejci, kapií a červeným pepřem.
Přidáno před 18 hodinami

Rychlý hrnečkový koláč s ovocem z mrazáku
Přidáno před 21 hodinami

Pappardelle s krůtím masem a zeleninou
Přidáno 27. 5. 2023 08:58

Vepřová játra na minutku z horkovzdušné fritézy
Přidáno 26. 5. 2023 18:39

Chuťovky s pomazánkou z tvarohu, uzeného sýra a krenexu
Přidáno 26. 5. 2023 18:35
Komentáře
Ke článku nejsou žádné komentáře.