Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Z Receptáře Přemka Podlahy: Česneková tinktura podle starého receptu Tibeťanů se připravuje jen ze dvou surovin
Zdroj: zdroj: Freepik, jcomp

Víte, že nejčastějším tématem poraden televizního Receptáře byl česnek? Tedy především jeho konzervování. Převládaly recepty na různé – i když v podstatě skoro stejné – pasty se solí. Opravdovým hitem ale byla česneková tinktura.

Tibetský recept

V tomto případě nešlo o žádnou „vychytávku“ diváků, ale o sdílení informací léčitele Bedřicha Burkoně z Českých Budějovic. Ten zpopularizoval starý čínský recept z doby asi 4 000 let před naším letopočtem, který byl zaznamenán na hliněných deskách a objeven v roce 1972 v Tibetu. 

V čem je jeho výjimečnost? Tato tinktura měla podle Tibeťanů zbavovat tělo tuků a vápenatých usazenin, „čistit“ cévy, pomáhat snižovat vysoký tlak a snižovat zánětlivost v organizmu. Zda tomu tak skutečně je, to nevíme, ale recept na starodávný „česnekový odvar“ nabídnout můžeme.

Jak se připravuje česneková tinktura?

Není to nic složitého. Připravte si 350 g oloupaného česneku a 200 g šedesátiprocentního lihu.

Česnek jemně rozetřete, vložte do hliněné nádoby a zalijte lihem. Nádobu dobře zakryjte a nechte deset dnů odpočívat na temném a chladném místě (ideálně v ledničce). Pak směs přeceďte přes pevnou látku (plátno) a dejte ještě na tři dny do ledničky.

A jak se užívá?

Tinktura se užívá po kapkách, a to prvních dvanáct dní podle následujícího rozpisu.

  SNÍDANĚ OBĚD VEČEŘE

1. den

1 2 3  

2. den

4 5 6  

3. den

7 8 9  

4. den

10 11 12  

5. den

13 14 15  

6. den

15 14 13  

7. den

12 11 10  

8. den

9 8 7  

9. den

6 5 4  

10. den

3 2 1  

11. den

15 25 25  

12. den

25 25 25  

Dále pak jednou denně 25 kapek až do úplného spotřebování tinktury. Tato kúra by se měla opakovat jednou za pět let. Je vhodné doplnit ji i lehčí dietou. 

Česnekové výhonky pro zdraví

O tom, že česnek našemu zdraví prospívá, nejsou žádné pochybnosti. Když nemáte k dispozici tinkturu nebo v době mezi kúrami je dobré pravidelně zařazovat česnek do našeho jídelníčku.

V knize To nejlepší z Receptáře se mj. dozvíme, že využít se dají i česnekové výhonky. Výhonky, které jdou na květ, uřízněte, pacibulky ulomte. Spolu s lodyhami pak umelte na masovém strojku, vložte do zavařovacích sklenic a sterilujte 25 minut při teplotě 80 °C. Uplatnění najdou při dušení a pečení mas, chutnají v mletých masech, nádivkách i polévkách.

Domácí česneková pomazánka

Mezi nejjednodušší - a přitom nejoblíbenější - recepty s česnekem patří česneková pomazánka. Namazaná na plátku veky nebo rohlíku a ozdobená kouskem jádra vlašského ořechu patří mezi českou jídelní „retro“ klasiku.

Připravte si ji podle našeho videoreceptu.

Co se zápachem z úst?

Co si budeme povídat, česnek není úplně nejideálnější potravinou, když se chystáme mezi lidi. Jeho konzumace je i po několika hodinách doprovázena nepříjemným zápachem z úst.

Tomu lze částečně zabránit například tím, že budete tinkturu zapíjet mlékem. Portál healthline.com zase radí vypít šálek horkého zeleného čaje po jakémkoli jídle s česnekem. 

Pomoci může také žvýkání lístečků čerstvé máty nebo jablko.

Zdroje informací:

Kniha Přemek Podlaha a kol.: To nejlepší z Receptáře

Kniha Přemek Podlaha a kol.: Receptář pro každý den IV.

8 Tips to Get Rid of Garlic and Onion Breath: healthline.com

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat