Špagety à la puttanesca

Suroviny 4 porce

1 balíček špaget (kupuju celozrnné, chutnají nám víc)
asi 8 rajčat oloupat nebo 2 plechovky loupaných v konzervě
(ušetříte si práci a zvláště v období mimo sezónu rajčat jsou mnohem chutnější ty z plechovky, než ty skleníkové v marketech)
asi 8 ančoviček (v plechovce jich bylo 10, dala jsem všechny)
1/2 skleničky černých oliv
2 lžíce kaparů
2 stroužky česneku
1 feferonka nebo chilli paprička
2 hrsti petrželové natě (z hladkolisté petržele,
ale může být i oregano nebo bazalka, důležité je, aby to byly čerstvé bylinky)
olivový olej
parmezán nebo pecorino dle chuti

Postup přípravy receptu

  1. V pánvi rozehřejeme asi 4 lžíce oleje, zpěníme na něm nožem rozmáčknutý a posléze nasekaný česnek.

  2. Přidáme pokrájené ančovičky, necháme rozpustit, pak nakrájené olivy, kapary, chvíli restujeme a zalijeme na kousky nakrájenými rajčaty. Povaříme asi 15 minut.

  3. Do hotové omáčky vmícháme petrželku. Omáčka se vůbec nesolí, jsou poměrně hodně slané všechny ingredience - ančovičky, kapary i olivy.

  4. Mezitím dáme do vařící osolené vody špagety a vaříme ne moc doměkka, musí být na skus pevnější, aby se pak nerozmatlaly v omáčce.

  5. Scezené špagety (trochu vody z nich necháme) rychle vhodíme do omáčky, promícháme, případně mírně doředíme vodou ze špaget. Omáčka jen lehce obaluje špagety, nesmí to plavat :)
    Podáváme ihned, na talíři můžeme lehce posypat sýrem.

Poznámka od kuchařky

Klasický italský recept.

Je několik různých výkladů vzniku názvu.

Zde si můžete počíst, je to docela zábavné ;-):

http://cs.wikipedia.org/wiki/Spaghetti_alla_puttan...

Komentáře k receptu Špagety à la puttanesca

  • zizala zizala (autorka receptu)

    tamee: Někdy bývají různá vylepšení receptu napsaná v komentáři docela přínosná, což nebyl zrovna tento případ :-). Je na autorovi, jak se s komentářem popasuje.

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tamee: Hm .....

    Odpovědět

  • tamee tamee

    Dajda:
    Protože jsem si to dnes přečetla :-Q a názvosloví mě to že židle :-D

    Odpovědět

  • Dajda Dajda

    tamee: :-O:-O:-O
    A proč to řešíte po pěti letech? Myslíte si, že "beda venerabilis", který se tehdy ani neregistroval, si vaši poznámku přečte? Já myslím, že ne, už nejspíš dávno odkráčel zpátky do středověku! :-D

    Odpovědět

  • tamee tamee

    beda venerabilis:
    Vždy žasnu, když někdo vkládá recept do receptu:-((. Proč si nedáte na stránky recept vlastní ? Každý to děláme jinak, a pokud to takhle nedělám, tak si recept na stránkách založím sama, a pak zjistím, jak to komu chutná a možná schytam i kritiku, nebo že byste měl tak skvělý recept?

    Odpovědět

  • zizala zizala (autorka receptu)

    MikaC001: Děkuji, mám radost :-K

    Odpovědět

  • MikaC001 MikaC001

    Vynikající!

    Odpovědět

  • zizala zizala (autorka receptu)

    be.amenity: Můj muž taky olivy nejí, hlupáček, neví, co je dobré :-D. Italská kuchyně je též moje láska, jednoduchá a chutná, tak to mám ráda :yes:. Díky za komentář :-K.

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity

    zizala: Jen jsem dala olivy celé, to aby si je muž mohl vyndat, nesnese je:-// ...já je miluju, snesla bych je snad i v buchtách<3:-D ...a ještě jsem přidala tuňáka, v některých krajích Itálie ho také přidávají do puttanesca:-8 ...holt holky (puttany) tenkrát našly ve spíži co se dalo, aby přilákaly klienty:-D Italská kuchyně je úžasná:-*

    Odpovědět

  • zizala zizala (autorka receptu)

    be.amenity: :-K Děkuji za hezké fotky :yes: i komentář. Mám radost, že chutnalo :-*

    Odpovědět

  • be.amenity be.amenity

    Skvělý recept:yes: Dnes byly k obědu:-8 Dovolila jsem si přidat pár obrázků;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala (autorka receptu)

    beda venerabilis: :-) Taky nikomu nic nevnucuji. Já dělám špagety alla putanesca takhle, Vy si je dělejte také podle sebe a budeme spokojeni oba ;-)

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    zizala:
    Pokorně přijímám výtku za všechna svá „babicovská“ vylepšení receptu. Nikomu je nevnucuji.
    Ale ve věci vína jsem neoblomný, opravdu si onu chuť bez vína představit nedovedu, či snad dovedu. ale nebude úplná.
    viz k tomu např. Emanuele Ridi 
    „Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”. 
    Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky. Jakmile z vína vyprchá alkohol (cca za 5min restování), můžeme přidat rajčata. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.“
    http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Penne-alla-pu...

    Odpovědět

  • zizala zizala (autorka receptu)

    beda venerabilis: Bílé víno do italské kuchyně přidávám ráda, ale tady mi nesedí. O tom, že se česnek jen opeče pro vůni a pak vyndá, jsem naopak četla téměř ve všech receptech, řekla bych tedy, že právě to vyndavání česneku je typické ;-)
    Omáčka se zahustí a zkrémovatí vodou ze špaget, přidání mouky považuju za velmi neitalské a Italové by vás hnali :-))
    Přidávat další ingredience je podle mého názoru nadbytečné, v jednoduchosti je ta pravá krása. A už by to nebyl autentický recept, recept s tuňákem a zelenými olivami místo černých se totiž jmenuje Spaghetti al tonno.

    Děkuji za pozornost, kterou jste mému receptu věnoval a za názor :-)

    Odpovědět

  • beda venerabilis beda venerabilis(neregistrovaný)

    Puttanesca vařívám pravidelně. Nežli se začne vařit voda, mám nakrájeno, než se špagety uvaří, je hotová i omáčka. Rychlý oběd. Mám jen jednu zásadní připomínku:
    Horký olej rozvoněný paprikou, česnekem, kapary a sardelkami se nejprve zalije trochou bílého vína. A pak teprve přidáme rajčata. Teprve s mírně navinulou chutí jsou dokonalé.
    Podle původního receptu se česnek má do omáčky vkládat vcelku a před přidáním špagetů vyndat. Neřídím se tím. To opatrné zacházení s česnekem je pro Itálii netypické, a tak nasvědčuje spíše té bordelové teorii názvu.
    Postupem času jsem zavedl pár změn:
    Horký olej na začátku, ještě před zalitím vínem lehce zapráším moukou. Omáčka se tím trochu zahustí a lépe se špaget drží.
    Puttanesca jsou přece jenom jen navoněné špagety. Má-li to být pořádné jídlo, přidávám do hotových špaget s omáčkou ještě kousek tuńáka z konzervy. Je-li to tuňák v oleji, pak na tom oleji od začátku vařím.
    Mohou to být i jiné rybičky, ale tuńák je z nich asi nejvhodnější.
    Největší dobrota je ale přidat místo toho pokrájené kousky uzeného lososa.

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4

Tématické fráze: špagety putanesca špagety alla putanesca penne putanesca putanesca těstoviny putanesca spagety ala putanesca penne alla puttanesca omacka putanesca ala putanesca omáčka puttanesca kapari wikipedie těstoviny alla putanesca spaghetti alla puttanesca špagety ančovičky penne ala putanesca špagety puntanesca spageti putanesca spagety s ancovicky penne puttanesca špagety a la putanesca