Špagety à la puttanesca
Suroviny pro 4
4
Nutriční hodnoty
Energie | 7 808 kJ / 1 866 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 65,91 g |
Tuky | 11,24 g |
Vláknina | 33,19 g |
Cholesterol | 0 mg |
Sodík | 802 mg |
Sůl | 1,85 g |
Sacharidy | 359,50 g |
Postup přípravy
Poznámka autorky receptu
Klasický italský recept.
Je několik různých výkladů vzniku názvu.
Zde si můžete počíst, je to docela zábavné ;-):
Moje poznámka
Přidat poznámkuAlternativy k tomuto receptu Zobrazit více
Přečtěte si
Komentáře
28. 3. 2021 10:24

28. 3. 2021 09:37
28. 3. 2021 09:33
Protože jsem si to dnes přečetla


28. 3. 2021 09:29



A proč to řešíte po pěti letech? Myslíte si, že "beda venerabilis", který se tehdy ani neregistroval, si vaši poznámku přečte? Já myslím, že ne, už nejspíš dávno odkráčel zpátky do středověku!

28. 3. 2021 09:06
Vždy žasnu, když někdo vkládá recept do receptu

17. 1. 2020 16:08

17. 1. 2020 12:42
11. 9. 2018 15:05



10. 9. 2018 21:29






9. 9. 2018 16:48



9. 9. 2018 14:55



18. 1. 2016 15:54


18. 1. 2016 15:03
Pokorně přijímám výtku za všechna svá „babicovská“ vylepšení receptu. Nikomu je nevnucuji.
Ale ve věci vína jsem neoblomný, opravdu si onu chuť bez vína představit nedovedu, či snad dovedu. ale nebude úplná.
viz k tomu např. Emanuele Ridi
„Ve vroucí osolené vodě uvaříme penne do podoby “aldente”.
Mezitím si do pánve s olivovým olejem vhodíme rukou zmáčknutý česnek, ančovičky, které rukou natrháme na kousky, capari a nakrájené olivy. Po chvilce ochutíme nakrájenou feferonkou a necháme pár minut restovat, aby se spojily všechny chutě. Odstraníme česnek, přilijeme bílé víno a zatím si nakrájíme rajčátka na půlky. Jakmile z vína vyprchá alkohol (cca za 5min restování), můžeme přidat rajčata. Nakonec v pánvi smícháme penne se všemi ingrediencemi, podle potřeby podlijeme vodou z těstovin, přidáme petrželku, ozdobíme bazalkou a můžeme podávat.“
http://www.sitalemvkuchyni.cz/recept/Penne-alla-pu...
1. 12. 2015 21:22

Omáčka se zahustí a zkrémovatí vodou ze špaget, přidání mouky považuju za velmi neitalské a Italové by vás hnali

Přidávat další ingredience je podle mého názoru nadbytečné, v jednoduchosti je ta pravá krása. A už by to nebyl autentický recept, recept s tuňákem a zelenými olivami místo černých se totiž jmenuje Spaghetti al tonno.
Děkuji za pozornost, kterou jste mému receptu věnoval a za názor

1. 12. 2015 21:02
Horký olej rozvoněný paprikou, česnekem, kapary a sardelkami se nejprve zalije trochou bílého vína. A pak teprve přidáme rajčata. Teprve s mírně navinulou chutí jsou dokonalé.
Podle původního receptu se česnek má do omáčky vkládat vcelku a před přidáním špagetů vyndat. Neřídím se tím. To opatrné zacházení s česnekem je pro Itálii netypické, a tak nasvědčuje spíše té bordelové teorii názvu.
Postupem času jsem zavedl pár změn:
Horký olej na začátku, ještě před zalitím vínem lehce zapráším moukou. Omáčka se tím trochu zahustí a lépe se špaget drží.
Puttanesca jsou přece jenom jen navoněné špagety. Má-li to být pořádné jídlo, přidávám do hotových špaget s omáčkou ještě kousek tuńáka z konzervy. Je-li to tuňák v oleji, pak na tom oleji od začátku vařím.
Mohou to být i jiné rybičky, ale tuńák je z nich asi nejvhodnější.
Největší dobrota je ale přidat místo toho pokrájené kousky uzeného lososa.
Moje poznámka
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Zapečené flíčky se zelím hlávkovým
Přidáno před 22 hodinami
Žebírka v pivní marinádě
Přidáno 3. 12. 2023 23:11
Kuřecí prsa á la bažant
Přidáno 3. 12. 2023 21:49
Chlapská lutenice
Přidáno 3. 12. 2023 19:16
Vepřové nudličky na bramborách
Přidáno 3. 12. 2023 18:37
Kapustičky po rakousku
Přidáno 3. 12. 2023 15:00
Právě bylo uvařeno:
Linecké kytičky
Miloslava11 uvařila před 2 hodinami
Vánoční cukroví - křehké vanilkové rohlíčky
Nastasja uvařil před 7 hodinami
Marokánky - měkké a vláčné
prochli uvařil před 9 hodinami
Měkké perníčky bez proležení
Mari889 uvařila před 10 hodinami
Výborné kynuté těsto
Tamarysek uvařila před 10 hodinami
Panenka pečená v pepřové omáčce
v3ndulina uvařila před 11 hodinami
Špaldové mandlové rohlíčky
Sarka86 uvařila před 11 hodinami
Hrnková buchta (s čímkoliv)
Misula64 uvařila před 12 hodinami
Kuřecí maso s červenou řepou
Martin87 uvařila před 12 hodinami
Další recepty
Tématické fráze: špagety putanesca špagety alla putanesca penne putanesca putanesca těstoviny putanesca spagety ala putanesca penne alla puttanesca omacka putanesca ala putanesca omáčka puttanesca kapari wikipedie těstoviny alla putanesca spaghetti alla puttanesca špagety ančovičky penne ala putanesca špagety puntanesca spageti putanesca spagety s ancovicky penne puttanesca špagety a la putanesca
Suroviny: těstoviny špagety, rajče, rajče, ančovičky v oleji, olivy černé, kapary, česnek, feferonka, nať petrželová, koření oregáno, olej olivový, parmazán
Špagety à la puttanesca
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/Ao0z
50 názorů