Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kotlety na šlehačce: Oblíbenou klasiku z jednoho hrnce dochutí hořčice, báječně chutná i s vrstvou strouhaného sýra
Zdroj: Toprecepty.cz

Kotlety na šlehačce rozhodně nepatří k zapomenutým jídlům konce minulého století. Stále je to velice oblíbený pokrm, který se často servíruje i jako součást slavnostního oběda. Jak kotlety připravit a chuťově doladit?

Proč si připravit vepřové kotlety na šlehačce

Společnou přípravou jednotlivých potravin se chutě krásně prolnou. Když odhlédneme od toho nejpodstatnějšího faktu, že vepřové kotlety na šlehačce jsou zkrátka božským jídlem, výhodou je i příprava. Několik surovin se navrství a peče. Pokud pro nás není problémem naklepání a naříznutí masa, oškrábání a nakrájení brambor, je příprava velmi jednoduchá. A když nemáme čas trávit u plotny zbytečnou dobu, jsou tím pravým jídlem. 

Co je potřeba na kotlety na šlehačce

Kromě kotlet (variantou je kýta) a šlehačky potřebujeme brambory, sůl a koření. Pokud jde o koření, otevírá se nám spousta možností. Variantou je použít grilovací koření, ať už kupované, nebo vlastní domácí směs. Ta může obsahovat sušený česnek, mletou papriku, sušený tymián, pepř, ale i třeba sušenou cibuli. Můžeme ale využít také třeba jen červenou papriku a zázvor, případně sušený česnek. Další možností je obyčejná sůl, pepř a potření plnotučnou hořčicí. 

Jak chuťově vyladit kotlety na šlehačce

Existuje několik variant. Brambory můžeme dát dospod, navrch, ale také upéct zvlášť. S čím dalším si ještě můžeme pohrát? Někdy bývá toto jídlo doplňováno o kolečka cibule, která pečením zezlátne a vytvoří další skvělou chuťovou úroveň. Pokrm existuje také ve variantě s plátky hub. Můžeme využít sušené i zavařené/zamražené houby. Ty sušené je vhodné nechat předem namočit (zalít na chvíli vroucí vodou) a alespoň 10 minut povařit. Někdo navrch ještě dává i nastrouhaný sýr.   

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak na vepřové kotlety na šlehačce

Na přípravu kotlet na šlehačce budete potřebovat: 4 vepřové kotlety, 4 velké brambory (nebo 8 menších), 400 ml smetany ke šlehání, máslo, grilovací koření, kmín, sůl a pepř.

Jak na to? Maso nakrájejte na plátky a lehce je naklepejte. Aby se nekroutilo, udělejte na krajích dva až tři zářezy. Pak ho osolte, opepřete a posypte grilovacím kořením. Připravte si pekáč a maso v něm rozložte. Troubu předehřejte na 200 °C.

Brambory oškrábejte, omyjte a nakrájejte je na plátky. Dejte do misky, osolte je, posypejte kmínem, vše promíchejte a brambory poskládejte na maso. Na brambory dejte dva až tři slabší plátky másla. Zalijte smetanou a zakryjte alobalem. Pečte v předehřáté troubě zhruba 30 minut. V druhé polovině pečení alobal sundejte a dopečte.

Náš tip: Připravte si kotlety na šlehačce podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více