Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vepřenky pečené v troubě: Budou krásně šťavnaté, když maso umeleme i s tukem, fantastickou chuť dodá správné koření
Zdroj: Toprecepty, be.amenity

Mleté vepřové maso je v naší kuchyni velice oblíbené. V kombinaci s mletým hovězím se využívá do sekané nebo na karbanátky. Samotné mleté vepřové maso je základem klasických smažených vepřenek.

Co jsou vepřenky

V české kuchyni se to jen hemží různými pokrmy z mletého masa a jedním z nich jsou i vepřenky. Jde o placičky z ochuceného vepřového masa, které se většinou smaží na pánvi. Můžeme je ale připravit ve zdravější verzi a upéct si vepřenky v troubě na plechu vyloženém pečicím papírem.

Po upečení se vepřenky potírají vrstvou plnotučné hořčice a zasypávají se  cibulí (efektně vypadá červená cibule), nakrájenou na měsíčky nebo kolečka. K tomu se jako příloha podávají vařené brambory, bramborová kaše, nebo chléb.

Které maso se hodí na vepřenky

Na vepřenky se už podle názvu využívá vepřové maso. V tomto případě se nekombinuje s jiným druhem. Maso by mělo být šťavnaté, s určitým podílem tuku. Hodí se krkovice, libový bůček, ale i plec (ramínko).

Maso si můžeme nechat umlít u řezníka, ale zvládneme to i sami. Nejdříve je třeba maso nakrájet na kostky o velikosti zhruba dva centimetry a odstranit velmi tuhé šlachy. Je ale důležité ponechat tuk, díky kterému získáme vynikající šťavnaté a jemné vepřenky. Mletí půjde snadněji, když maso dáte na pár minut (15-20) do ledničky. Nesmí ale ztuhnout. Pak maso umelete lehce. 

Jak ochutit vepřenky

Z mletého masa se pomocí vajíčka a trochy strouhanky (nebo rohlík namočený do vody či smetany) připraví směs, kterou je ještě třeba ochutit. V základu bývá mletá paprika a sůl. Přidat můžeme i pepř, případně mletý/drcený kmín. 

Správné konzistenci vepřenky pomůže nejen chladné maso, ale i chladná smetana nebo voda. 

Oběd

Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Jak připravit vepřenky v troubě

Na přípravu si přichystejte: 500 g mletého vepřového masa, 1 vejce, 2-3 lžíce strouhanky, 2-3 lžíce smetany na vaření, 2 lžičky plnotučné hořčice, sladkou papriku, čerstvě mletý pepř, drcený kmín a sůl.

Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte mleté maso, přidejte papriku, pepř, kmín a sůl. Rozklepněte do mísy vejce, ochuťte směs hořčicí. Přisypte strouhanku, smetanu a vše dobře promíchejte.

Připravte si plech, dejte na něj pečicí papír. V misce vymíchejte směs a z ní tvořte placičky o průměru zhruba 6 cm (vysoké 1,5 cm) a dávejte je na plech. Plech dejte do trouby a pečte dozlatova. Po zezlátnutí spodní části placiček je nezapomeňte obrátit, aby se upekla i druhá strana.

Plech s nazlátlými placičkami vyndejte z trouby a podávejte je s cibulí nakrájenou na měsíčky a hořčicí. Hodí se také přidat vařené brambory, nebo třeba bramborová kaše

Náš tip: Připravte si čevapčiči podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více