Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ice cream tacos: Neobvykle servírovaná zmrzlina v tortilách vypadá efektně, posypaná čokoládou a oříšky je neodolatelná
Zdroj: By Stephanie from Austin TX - choco taco, CC BY 2.0

Obyčejná zmrzlina vás nudí? Naštěstí zmrzlinový svět má stále nějaké speciality. Kromě rolované či kuličkové zmrzliny jsou to třeba ice cream tacos. Na první pohled vypadají jako slavná mexická specialita, maso ani zeleninu v nich ale nenajdete, jako osvěžující dezert ovšem fungují báječně.

Zmrzlina v tacos, nejen ta rolovaná

Pokud si potrpíte na různé gastronomické zvláštnosti a máte rádi neobvyklé kombinace chutí, ice cream taco vás určitě dostane. Sladké tacos pocházejí z Ameriky a jsou po rolované zmrzlině jedním z dalších kreativních zmrzlinových dezertů, které si získaly mlsné jazýčky Američanů. V Americe je v posledních letech proslavilo zmrzlinářství Sweet Cup (nyní Sweet Rolled Tacos) v Los Angeles, které svými pestrobarevnými tacos uchvátilo Instagram. Ačkoli oni přišli s myšlenkou dát do tacos rolovanou zmrzlinu, nápad vytvořit ice cream tacos se zrodil mnohem dřív, a to dokonce již v 80. letech minulého století.

Tehdy se totiž objevila na trhu nová zmrzlina s názvem Choco Taco, která připomínala mexickou specialitu taco. Skládala se z plátu waflového těsta, které se běžně používá na zmrzlinové kornoutky, ovšem přeloženého tak, aby vypadal jako taco shells (kukuřičné placky stočené do tvaru U neboli mušle). Inspirací pro její vytvoření byl prý tehdejší boom mexické kuchyně, tvůrce tedy napadlo ikonický mexický pokrm přenést i do zmrzlinového světa. Zmrzlina se v průběhu let stala takřka legendární, a když byla v roce 2022 ukončena výroba, způsobilo to vlnu nevole. 

Jak nápaditě servírovat zmrzlinu?

V každém případě se tímto nápadem inspirovalo mnoho zmrzlinových podniků a vytvořily si své verze zmrzlinových tacos. I když možná na první pohled nejde o nic převratného, je to výborný způsob, jak trochu neobvykle podávat zmrzlinu a dopřát si ji jinak než z klasického kornoutku. Do zatočené mušle svým tvarem přímo výborně pasuje rolovaná zmrzlina, do tacos však klidně můžete dát i klasické kopečky a navíc je pak sladce nazdobit. Salsu z klasických slaných tacos nahradí třeba čokoládová nebo jiná poleva, na posypání se zase hodí nasekané oříšky, hoblinky čokolády nebo jakékoliv jiné cukrové zdobení (třeba bonbony marshmallow nebo lentilky). 

Recept na ice cream tacos z tortill

Na ice cream tacos se sice obvykle používají waflové pláty jako na kornouty, v Americe přišli i s nápadem dát zmrzlinu do opravdových kukuřičných tacos. Získáte zajímavou kombinaci sladké a lehce slané chutě a navíc zábavné pohoštění na letní párty. Zmrzlinu si můžete koupit nebo použít nějakou domácí. Jak tedy zmrzlinové tacos připravit?

Budete potřebovat: 6 kukuřičných nebo pšeničných tortill, 3 lžíce másla, 1 lžíci cukru krystal, 280 g mléčné čokolády nalámané na kousky nebo čokoládových čoček, 1-2 lžíce kokosového oleje, 6 kopečků vanilkové zmrzliny a posypky na ozdobu. 

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.  Plech na pečení vyložte pečicím papírem. Vytvořte 6 dostatečně velkých alobalových špalíčků, aby se přes ně daly přetáhnout tortilly a vytvořily tvar taco skořápky. Položte je na pečicí papír a přes každý špalík ohněte tortillu. 
  2. V mikrovlnné troubě rozpusťte máslo. Máslem potřete horní část každé tortilly. Poté každou tortillu posypejte cukrem. Plech vložte do trouby a pečte asi 10 minut nebo dokud placky na povrchu lehce nezhnědnou. Vyjměte je z trouby a nechte vychladnout. Poté je vložte do mrazničky asi na 15 minut nebo do úplného vychladnutí. 
  3. Čokoládové lupínky a kokosový olej rozpouštějte v mikrovlnné troubě po 30 sekundách, mezitím vždy promíchejte, dokud nevznikne hladká poleva. Rozpuštěnou čokoládou pak potřete vnitřek každé taco mušle. Vložte je zpět do mrazáku a zmrazte je na dalších 10 až 15 minut, nebo dokud čokoláda zcela neztuhne. 
  4. Vyjměte zmrzlinu z mrazáku a nechte ji mírně povolit. Každou tortillu naplňte několika kopečky zmrzliny až po okraj. Tacos lehce zmáčkněte, aby byla zmrzlina po celé délce, dávejte však pozor, aby nepopraskaly. Vraťte je zpět do mrazáku a znovu mrazte 1 až 2 hodiny, dokud nejsou tacos pevné.  
  5. Rychle namočte vrchní část každého taco do zbylé čokoládové polevy a posypejte čokoládovým či cukrovým zdobením nebo nasekanými oříšky. Nechte ještě naposledy ztuhnout v mrazáku a pak ihned podávejte. 
Náš tip: Tacos můžete naplnit třeba i touto domácí jahodovou zmrzlinou podle našeho videoreceptu

Zdroje informací: 
6abc.com: Beloved Choco Taco was invented in Philly; creator said he was inspired by boom in Mexican food
Delicious.com.au: Trend alert: ice cream tacos are now a thing
Thespruceeats.com: Ice Cream Taco Recipe

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více