Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketové sliders aneb Mini burgery: Šťavnaté mleté hovězí s rozpečeným sýrem mezi plátky grilované cukety báječně dochutí i slanina
Zdroj: Toprecepty, mika59

Hledáte stále nějaké nové tipy, jak naložit s cuketou ze zahrádky? Jeden méně známý nápad pro vás máme. Zkuste cuketové sliders. Tyto malé cuketové burgery uspokojí milovníky masa a hlavně ty, kteří se stravují nízkosacharidově. Pečivo v nich totiž nahrazují plátky cukety. 

Co s cuketou z grilu?

V cuketové sezoně sice lidé většinou řeší, co dělat s přerostlými cuketami, možná ale přijdou vhod i tipy, jak naložit s těmi mladými a malými. Hlavně v období, kdy teplé zimní večery vyzývají k tomu opéct kolečka cukety na grilu. A abyste je nejedli jen tak samotné, můžete z nich rovnou vytvořit nápadité jednohubky plněné třeba karbanátky z mletého masa. Díky tomu vám vzniknou speciální malé burgery, které se hodí jako pohoštění na nějaký večírek spojený s grilováním. 

Mini sendviče sliders

Slider je populární párty specialita americké kuchyně. Nejde však o klasické jednohubky neboli finger food, ale o malé sendviče, které by měly mít v průměru nejvíc kolem 5 cm. Obvykle se na ně používají housky jako na burgery jen v mini velikostech a většinou se i plní placičkami z mletého masa neboli burgery. Cuketové sliders jsou výjimečné tím, že v nich žádná houska není. Tu totiž nahrazují ogrilované nebo opečené plátky cukety, což dělá z těchto sliders pokrm vhodný i pro ty, kteří drží keto či low carb dietu nebo zkrátka nechtějí konzumovat pečivo. Cuketové burgery jsou navíc lehké a ještě krásně šťavnaté. 

Jak upravit cuketu?

Příprava cuketových burgerů je velmi snadná. Nejdůležitější je hlavně vybrat správnou cuketu - ta by měla být bez semínek, tedy ani ne příliš velká. Vybírejte raději pevné cukety se zářivě zelenou slupkou. Cuketu nakrájejte na plátky
o tloušťce cca 1,5 cm.
Nesmí být příliš tenké, aby unesly váhu burgerů. Před grilováním je můžete nechat trochu vypotit, aby se z nich uvolnila přebytečná tekutina. Nakonec je osušte papírovou utěrkou. Na ně pak vybírejte kvalitní maso, nejlépe jen hovězí, které po jeho okořenění vytvarujete do tvaru placiček velkých jako kolečka cukety. 

Jaký sýr do burgerů?

Aby byla iluze burgeru dokonalá, nezbývá než mezi dva plátky cukety dát i trochu sýra a zapéct ho, dokud se nerozteče. Nejlepší je britský čedar, můžete jej ale nahradit i jiným tvrdým sýrem. Trochu nastrouhaného sýra přitom můžete vmíchat k mletému masu předtím, než z něj vytvoříte samotné burgery. Hotové burgery je možné obalit ve slanině pro ještě lahodnější chuť. Další ingredience mohou být vlastně stejné jako v případě normálních burgerů – třeba kečup nebo různé barbecue omáčky, listy ledového salátu a podobně. Přidat lze i bylinky, a to nejen na grilovanou cuketu, ale i do samotných burgerů. 

Jak udělat cuketové sliders?

Pokud vás tyto malé cuketové burgery zaujaly, můžete je rovnou vyzkoušet podle následujícího receptu. 

Budete potřebovat: 1 větší cukety nebo 2 malé, sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti, 500 g mletého hovězího masa, ½ lžičky česnekového prášku, ½ lžičky cibulového prášku, 1 lžičku uzené papriky, 1 lžičku sušeného oregana, 4 plátky sýra čedar nakrájené na čtvrtiny, aby vznikly 4 malé čtverečky, olej. 

  1. Cukety důkladně opláchněte, osušte a nakrájejte na kolečka. Posypejte je trochou soli a pepře a odložte na papírové utěrky.
  2. V míse smíchejte mleté maso a veškeré koření a promíchejte, dokud se vše dobře nespojí. Z mletého hovězího masa vytvarujte 8 stejně velkých mini placiček o tloušťce asi 1 cm.
  3. Cuketová kolečka jemně osušte papírovými utěrkami. Cukety pak potřete olejem a opečte je na pánvi nebo na grilu asi 1-2 minuty z každé strany. Odložte je stranou. 
  4. Poté na pánvi nebo na rozehřátém grilu opečte z jedné strany burgerové placičky, trvá to asi 2-4 minuty. Obraťte na druhou stranu a přidejte sýr.
  5. Pokračujte ve smažení, dokud není maso akorát tak propečené a sýr pěkně rozteklý.
  6. Polovinu koleček cukety pak obložte masovými placičkami a zakryjte zbylými cuketami, aby vznikly burgery. Případně je můžete propíchnout párátkem, aby lépe držely. Podávejte ještě teplé. 

Náš tip: Z cukety si můžete udělat i tyto zajímavé jednohubky podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více