Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Rychlé a chuťově vynikající pohoštění pro návštěvy? Cuketové šneky u nás doma bodují na celé čáře. Příprava je snadná a chuť fantastická. Navíc využijete zeleninu, která je zrovna v sezoně a je jí všude plno.

Co s úrodou cuket? 

Máte-li zahrádku, pravděpodobně řešíte každý rok touhle dobou stejný problém. Co dělat s nadměrnou úrodou cuket?! Možností je mnoho a už jsme o nich psali. Skvělá je cuketová koprovka podle maďarského receptu, značný úspěch slaví i cuketová směs na topinky, výtečná je i univerzální cuketová omáčka a opomenout nemůžeme ani nadýchaný cuketový perník.

Jenže, co když jste tohle všechno už vyzkoušeli a máte náladu připravit něco jiného? Anebo čekáte návštěvu a chcete je potěšit a překvapit? Pak právě pro tyto případy jsou ideální rychlé a na přípravu snadné cuketové šneky. Stačí vám na ně jen rozválené listové těsto, vajíčko, sýr, slanina a cuketa. Během pěti minut máte nachystáno, do 20 minut upečeno a může se podávat. 

U nás tyhle šneky mizí ze stolu rychlostí blesku, nejlepší jsou totiž ještě lehoulince vlažné, když je náplň uvnitř vláčná a listové těsto se křehkostí rozsýpá. Pokud ale nějaký šnek zbyde, výtečný je i druhý den. Déle nám tahle dobrota nikdy nevydržela, obvykle jsme spíše museli na druhý den něco schovávat. 

Tak zkuste a třeba vás šneky taky zaujmou. 

Recept na cuketové šneky se slaninou a sýrem 

Budete potřebovat: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 vejce na potření, 1 balení (100 g) plátkového sýra (Gouda, Eidam...), 100 g slaniny v plátcích a 1 cuketu. 

Jak na to? Předehřejte si troubu na 200 stupňů. Listové těsto nechte chvíli povolit při pokojové teplotě, pak je vyjměte z obalu a rozbalte. Cuketu omyjte, osušte a škrabkou na brambory nakrájejte na tenké plátky.
Pomocí rádýlka nakrájejte listové těsto na pruhy, ty potřete rozšlehaným vajíčkem a poklaďte plátky slaniny, plátky cukety a sýra (postup v galerii). Opatrně zarolujte a okraje těsta spojte rozšlehaným vajíčkem. 

Hotové šneky klaďte na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem. Pokud chcete, můžete je posypat kmínem nebo semínky. 

Aby se šneky nerozjely, můžete je po třech spíchnout špejlí (více v galerii níže). Pečte zprudka asi 20 minut, dokud nejsou šneky na povrchu zlatavé. 

Podávejte klidně ještě lehce vlažné, anebo nechte vychladnout. Šneky, pokud se bleskově nesní, vydrží určitě do druhého dne. 

Moje tipy: 

  • Šneky lze udělat také ve vegetariánské variantě. Postupujte stejně, jen vynechte slaninu, případně vynechte i sýr nebo jej nahraďte vege verzí. 
  • Pláty listového těsta krájejte pomocí rádýlka a pokud chcete, můžete je před srolováním posypat ještě nějakou svou oblíbenou kořenicí směsí. 
  • Určitě okraje těsta nezapomeňte potřít vajíčkem a přitisknout k sobě, aby se šneky při pečení nerozjely. 
  • Pokud chcete rozjetí šneků zabránit, můžete je po třech vždy spíchnout špejlí, předem namočenou do vody (aby se rychle nespálila). 

gastronomická novinářka Šárka Adámková

„Vaření je moje vášeň!“

Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více