Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky s mákem jako od babičky: Posypané cukrem a zalité máslem chutnají božsky, přitom jsou levné a hotové za chvíli
Zdroj: Toprecepty.cz

Prázdniny máme spojené i s vůní jídla, především toho od babičky. Patří mezi ně také různé sladké pokrmy, například škubánky. Ty jsou tradičním staročeským sladkým jídlem, na kterém si pochutnají děti i dospělí.

Škubánky, nebo šišky?

Škubánky i šišky jsou tradiční sladká česká jídla, která už si dopřávalo několik generací před námi. Obě jídla jsou z brambor a dají se připravovat naslano i nasladko. Přesto je mezi nimi rozdíl. A ten spočívá v přípravě. V případě škubánků se totiž bramborové těsto nevaří ve vodě. 

Z čeho se připravují škubánky

Na škubánky stačí pouze brambory, hrubá mouka (někdo používá polohrubou), sůl a máslo. Někdy se místo másla používá sádlo. Pokud budeme kupovat brambory, vyplatí se na škubánky zvolit varný typ C. Je v nich totiž škrob a kousky hezky drží pohromadě, na rozdíl od salátové varianty typu A.

Jak se liší postup přípravy škubánků a šišek

Jak jsme si už řekli, rozdíl spočívá v postupu. V případě šišek se připravuje bramborové těsto. U škubánků je to ale jinak. Také tady brambory (oškrábané) vaříme v osolené vodě doměkka, ale ne den dopředu. Na škubánky slijeme vodu stranou - ještě bude část potřeba. Po dokončení jídla můžeme dát zbytek do některé polévky. Je důležité, aby zbylá voda sahala do poloviny brambory. Brambory posypeme hrubou moukou, vznikne vrstvička. Podle množství brambor uděláme do brambor díry obráceným koncem vařečky. Pára se tak může lépe dostat do mouky.

Hrnec znovu přiklopíme pokličkou, dáme na sporák a vaříme na nejnižším stupni asi 15 minut. Pak sporák vypneme. Brambory rozšťoucháme a směs rozmícháme dohladka natlačováním na stěny kastrolu. Pokud je směs příliš hustá, můžeme využít odloženou vodu z brambor. Zhruba po deseti minutách by už neměla směs lepit. Z bramborové směsi pak lžicí namočené v másle (lépe se díky tuku tvarují) vytváříme škubánky.

Sladké

Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…

Jak připravit škubánky s mákem

Na škubánky s mákem budete potřebovat: 1 kg brambor, asi 300 g hrubé mouky, špetku soli, máslo, mletý mák a cukr moučku na posyp a máslo na přelití.

Jak na to? Brambory omyjte, oloupejte, nakrájejte na kousky a uvařte je v osolené vodě doměkka cca 20 minut. Po uvaření většinu vody z brambor slijte do misky. Část nechte v hrnci s bramborami. Přisypejte mouku, udělejte do brambor šťouchance a hrnec zakryjte pokličkou. Nechte asi 15 minut dojít na nejslabším plameni, aby se mouka propařila. Pak sporák vypněte.

Brambory rozšťouchejte dohladka a rozetřete je ke stěnám hrnce. Pokud je potřeba, přilijte trošku odložené vody z brambor. Po 10 minutách se těsto přestane lepit. Trochu směs osolte.

V hrnku nechte rozpustit máslo. Namáčejte v něm lžíci, z bramborové hmoty s ní vykrajujte škubánky a dávejte je na talíř. Na talíři je posypejte mákem a cukrem. Výborně chutnají polité rozpuštěným máslem.

Náš tip: Přichystejte si škubánky s mákem podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více