Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

palačinky
Zdroj: Freepik, Racool_studio

Občas je dobré zpomalit a místo ranního shonu si dopřát trochu toho klidu, pohody a rozmazlování se. Snídaně do postele je k tomu ideální. Zapomenete na stres a jen si v klidu vychutnáte sladké nebo slané snídaňové speciality. Dáte přednost křupavým vaflím nebo vaječným košíčkům se šunkou?

Snídaně by měla nasytit i potěšit

O snídani se říká, že je nejdůležitějším jídlem dne. Na snídani bychom zkrátka neměli zapomínat, a hlavně by měla být dostatečně vydatná, aby nám dodala energii na dlouho dopředu. Často ale bohužel snídáme ve spěchu, kdy do sebe jen stěží nasoukáme rohlík nebo zhltneme jogurt. Přitom snídaně je ideální k tomu si trochu zahřešit a dopřát si i dobroty, které si třeba jinak odříkáme

Až budete mít tedy trochu víc času, zkuste si připravit něco opravdu dobrého, zůstaňte v pyžamu a vychutnejte si snídani rovnou v posteli. A když se vám bude chtít, můžete pak třeba prolenošit celé dopoledne. Jednou za čas to prospěje každému. A my pro vás máme několik tipů, které ranní snídaňovou pohodu dovedou k dokonalosti.

Nadýchané americké lívance

Snad žádný jiný pokrm se tak nehodí pro klidné snídaně jako lívance a palačinky. Ne náhodou si je dopřáváme hlavně o víkendech, kdy máme na všechno dost času. Milují je děti i dospělí a pokud je nemusíte ve sladké verzi, klidně si je můžete vychutnat i naslano se šunkou, sýrem nebo třeba s volským okem.

A i ty sladké můžete trochu vylepšit a neodbýt se jen verzí namazanou marmeládou. Láká-li vás něco netradičního, můžete si lívance či palačinky dozdobit jablíčky povařenými se skořicí a nakonec pokapat trochou tahini pasty. Tato neobvyklá kombinace chutí vás prostě dostane.

A pokud máte rádi pěkně nadýchané lívance, zkuste třeba ty americké, které jsou nejlepší zalité javorovým sirupem

Zapečená vajíčka se šunkou

Zbožňujete k snídani vajíčka na všechny možné způsoby? Pro milovníky slaných snídaní jde o ideální pokrm. Pokud ale přemýšlíte, jak je připravit, abyste si na nich zcela bez úhony pochutnali i v posteli, zkuste třeba tyto vynikající vaječné košíčky. Hotové jsou za dvacet minut a stačit vám na ně budou pouhé tři ingredience a forma na muffiny.

A jak je připravit? Jednotlivé prohlubně formy nejprve lehce vymažte olejem a pak vyložte plátky šunky tak, aby byla dna i boky košíčků pokryté. Do každého košíčku vtlačte asi 4-5 špenátových listů. Pak do každé prohlubně rozklepněte jedno vejce, osolte opepřete a vložte do trouby předehřáté na 190 °C. Zapékejte asi 12 minut, žloutek by měl zůstat lehce tekutý. Vyndejte z trouby nechte krátce vychladnout a vyjměte z formy. Podávejte s čerstvým pečivem. 

Vafle s ovocem nebo s vejcem

Dokonalým pokrmem pro dlouhá romantická rána jsou vafle. Jejich příprava je trochu delší, proto je nejlepší se do nich pustit právě tehdy, když máte víc času.

Vafle jsou vynikajícím spojením měkkého středu a křupavého povrchu. Připravit je můžete z kynutého i nekynutého těsta. Do těch nekynutých můžete do těsta přidat jogurt nebo kefír, vafle pak budou vláčnější. Vafle jsou vynikající s ovocem a šlehačkou, dáváte-li ale přednost slaným snídaním, můžete do těsta přidat nastrouhaný čedar a vytvořit tak slanou verzi.

Vafle jsou vynikající i s vejci Benedikt, tedy přelité holandskou omáčkou. Jak je nejlépe připravit, zjistíte v následujícím odkazu. 

Zapečené croissanty s malinami

Oblíbeným snídaňovým pokrmem jsou i francouzské toasty z plátků bílého chleba namočených ve směsi vajíčka a mléka a dozlatova a dokřupava osmažených. Přímo luxusní pokrm vytvoříte, když obyčejný toastový chléb nahradíte croissanty. A pokud byste si chtěli přípravu trochu usnadnit, můžete je zapéct v pekáčku. Vše si navíc můžete předem připravit už večer, ráno pekáček jen vložíte do trouby a za 30 minut máte hotovo. 

Budete potřebovat: 12 croissantů rozkrojených na poloviny, 1 balení čerstvého smetanového sýra, 2 a ½ šálku malin (případně jiného ovoce, 12 velkých vajec, 500 ml mléka, 2 lžíce medu, 1 lžička vanilkového extraktu, ½ lžičky soli a 1 lžíci moučkového cukru. 

Postup: Pekáček vymažte máslem. Polovinu croissantů rovnoměrně rozložte do zapékací misky. Navrch rozdělte polovinu smetanového sýra a 3/4 hrnku malin v rovnoměrné vrstvě. Zakryjte zbývajícími croissanty, sýrem a malinami. Prošlehejte vejce, mléko, med, vanilku a sůl. Směs rovnoměrně nalijte na croissanty. Přikryjte a dejte do chladničky alespoň na 2 hodiny nebo přes noc. Předehřejte troubu na 180 °C. Pekáček vložte do trouby a zapékejte dozlatova, dokud střed neztuhne.

Anglické bochánky scones 

Inspiraci na vynikající snídani můžete hledat i v Anglii a tím nemáme na mysli jen vydatnou anglickou snídani stávající z vajíček, slaniny, klobásy nebo párku a fazolí. Oblíbeným pečivem, které se často podává i snídani, tu jsou i tzv. scones. Tyto bochánky z jednoduchého těsta s kypřicím práškem jsou prý nejlepší k čaji, servírují se ještě teplé s jahodovým džemem a s tzv. clotted cream (sraženou smetanou). Připravit si je ale můžete i naslano třeba podle našeho receptu se špenátem a lososem

Náš tip: Snídani do postele můžete připravit třeba jako romantické valentýnské překvapení a nebo prostě kdykoliv jindy, jen tak z lásky…
 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více