Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Škubánky jsou jedním z nejjednodušších jídel z brambor. Pokud máte chuť na sladký pokrm s mákem, škubánky jsou výbornou volbou. Když vám nějaké ještě zůstanou na druhý den, opečte je na pánvi a podávejte s kysaným zelím. Také si pochutnáte.

Dnes častěji připravujeme těstoviny s mákem, ale škubánky jsou také výborné. Navíc levné, rychlé a jednoduché. Potřebujeme na ně pouze brambory, mouku a trošku soli. A jakou mouku? Obvykle se používá hrubá, ale chybu neuděláte ani s polohrubou

Jak připravit škubánky 

Škubánky Jsou skvělým jídlem, když máme zrovna málo času na vaření:

  1. Oloupané a nakrájené brambory (nejlépe typu C) uvaříme v osolené vodě do poloměkka.
  2. Potom z nich částečně slijeme vodu (ale ještě si ji necháme) a rozšťoucháme je.
  3. Brambory posypeme moukou, obvykle hrubou (nebo polohrubou). Na 1 kg brambor dáme asi 150 g mouky.
  4. Vše obrácenou vařečkou "propícháme" až ke dnu. Zakryjeme pokličkou a necháme asi 20 minut propařit. Naše babičky nechávaly stát hrnec na kraji plotny, my můžeme udržovat na sporáku velmi mírnou teplotu.  
  5. Těsto potom dobře promícháme, musí být hladké a tužší. Je-li třeba, dolijeme trochou zbylé horké vody.
  6. Lžící namočenou v tuku (v rozehřátém másle nebo sádle) vykrajujeme kousky a klademe je na talíře nebo do mísy. 
  7. Podáváme buď nasladko posypané mákem a cukrem, nebo naslano s osmaženou cibulkou a uvařeným kysaným zelím.
  8. Kousky můžeme druhý den opéct na pánvi s tukem a podávat naslano.

Podívejte se ještě na videorecept, který vám názorně ukáže postup přípravy škubánků. V našem receptu je použitá hrubá mouka.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více