Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Deset zajímavostí o jídle: Med se nikdy nezkazí, kečupem se kdysi léčil průjem a cukrovou vatu paradoxně vynalezl zubař
Zdroj: Pixabay a Unsplash/koláž Toprecepty

Napadlo vás někdy, že i jídlo má své příběhy? Někdy veselé, jindy smutné, ale pokaždé zajímavé. Kdo by si například pomyslel, že americký lékař bude kečupem léčit trávicí potíže, nebo že steak může nahradit cizrna a mandle? Pojďte s námi nahlédnout do dalších tajemností, o kterých jste možná dosud neslyšeli.

1. Jeden fastfoodový burger může být i ze 100 různých krav

Zní to jako šíleně množství, ale mleté ​​hovězí maso používané k výrobě fastfoodových hamburgerů, jak ve fast foodech, tak v obchodech s potravinami, je vyrobeno a namícháno ze svalových tkání mnoha krav. Stejně tak maso, které kupujeme jako mletý polotovar, není jen z jednoho zvířete.

2. Správně vyzrálý a dobře skladovaný med se nikdy nezkazí

Zní to sice zvláštně, ale je to pravda. Díky vysokému obsahu cukru, nízkému podílu vody a antibakteriálním účinkům má med neomezenou trvanlivost. Podmínkou však je jeho správná vyzrálost a vhodné skladování v temnu a teplotě do 25  °C. To dokládá i fakt, že archeologové našli nádoby s použitelných medem z doby před tisíci lety.

3. Pistácie nejsou ořechy

Malé křupavé zelené „oříšky“ klamou tělem. Pistácie nejsou vůbec ořechy, ale ovoce, které botanicky patří do rodiny peckovin – spolu s třešněmi, broskvemi nebo olivami. V případě pistácií ovšem konzumujeme pecku, protože vnější plod se odstraňuje. A pistácie stejně jako ostatní „ořechy“ jsou bohatým zdrojem vitaminů a minerálů.

4. Cukrovou vatu vynalezl zubař

Člověk by si myslel, že zubaři chtějí, aby se jejich pacienti drželi dál od sladkostí. A byl to přitom právě zubař z amerického Nashvillu, který společně s cukrářem Johnem Whartonem roku 1897 patentoval „elektrický stroj na cukroví“. To bylo tak jemné, že se mu nejprve říkalo „pohádková nit“, dodnes ho známe pod názvem cukrová vata

5. Cizrna a mandle obsahují stejně bílkovin jako steak

Zatímco 100 g hovězího steaku může obsahovat až 25 g bílkovin, ve stejném množství cizrny jich je 21 g a v mandlích neuvěřitelných 28 g! Jak uvedl Greg McFarlane, ředitel společnosti Vegan Australia: Pokud dodržujete vegetariánskou nebo veganskou stravu, není problém najít širokou škálu potravin, z kterých lze získat potřebné bílkoviny.

6. Různě barevné papriky nejsou stejná zelenina

Některé zelené papriky jsou ve skutečnosti nezralé červené papriky. Je ale pravda, že zelené, žluté, oranžové a červené papriky jsou jedinečné rostliny s vlastními semeny.

7. Kdysi se věřilo, že kečup má léčivé vlastnosti

Na počátku 19. století se věřilo, že rajčata mají léčivé vlastnosti. Lékař v z amerického Ohia John Cooke Bennett ve 30. letech 19. století tvrdil, že rajčata a z nich vyrobený kečup pomůže léčit průjem a zažívací potíže. Tuhle zajímavou teorii, které on i jeho pacienti věřili, vyvrátily po více než dvaceti letech vědecké výzkumy.

8. Bílá čokoláda vlastně není čokoláda.

Navzdory svému názvu bílá čokoláda ve skutečnosti neobsahuje žádné skutečné čokoládové složky. Je totiž vyrobena ze směsi cukru, sušeného mléka, vanilky, lecitinu a kakaového másla – bez kakaové sušiny.

9. Lososi chovaní uměle jsou dobarvováni

Zatímco divoký losos má přirozeně růžovou barvu díky velkému množství krevet ve stravě, lososi chovaní na farmách se stravují jinak. Aby dosáhli růžové barvy, přidávají farmáři do krmiva pro ryby karotenoidy (rostlinné pigmenty), aby se ryby přiblížily přirozenému odstínu divokých lososů.

10. Syrové ústřice jsou stále živé, když je jíte

Je pravděpodobné, že syrové ústřice jsou stále živé, když je jíte. Ústřice se kazí tak rychle, že jsou servírovány živé. Pokud máte talíř čerstvých ústřic, žvýkáte ještě živé tvory. Naštěstí ústřice nemají centrální nervový systém, takže necítí bolest.

Zdroje informací:

thefactsite.com: 100 Fun Food Facts You Wont Believe Are True

thepioneerwoman.com: 25 Fun Food Facts That Will Make Your Jaw Drop

eatfirst.com.au: 21 fun facts about food we bet you didn't know

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více