Přezrálé ovoce lze stále skvěle zužitkovat: Z jahod či pomerančů vyrobíte skvělou zmrzlinu, z banánů osvěžující lízátka
21. 8. 2023 Ostatní
Ovoce je surovinou, kterou v létě používáme v kuchyni velmi často. Stejně jako zeleniny ho ovšem máme občas nadbytek a nevíme, co si s ním počít. Přitom existuje mnoho dobrých tipů, které zabrání tomu, abychom třeba jahody, borůvky si banány zbytečně vyhazovali.
Nevyhazujte staré ovoce
V horkých letních dnech se ovoce i zelenina pochopitelně kazí daleko rychleji, než tomu bývá za normálních okolností. Proto je důležité nejen skladování, ale náhradní plán, co se surovinami udělat, pokud už mají to nejlepší za sebou. Jako skvělá možnost se nabízí jejich zamražení.
Mohlo by vás zajímat
Zmrzlina nebo lízátka
Byla by ovšem škoda je uložit do mrazáku „jen tak“. Z některého druhu ovoce se totiž během chvíle dá udělat perfektně chutnající zmrzlina. Například nakrájené jahody a borůvky zkuste smíchat s jablečným džusem a šťávou z limetky. Směsí naplňte nanukové formy a nechte vychladit.
Obdobně můžete postupovat i u banánů, jen jablečnou šťávu vyměňte za mléko a dodejte i trochu medu, abyste získali potřebnou sladkost. V mrazáku vzniknou dokonalá lízátka, která v současných vedrech oceníte.
Exotická chuť
Pokud jste fanoušky exotičtějších druhů ovoce, určitě se vám stalo, že jste si koupili přezrálé mango, nebo jste jen zapomněli, že ho máte schované ve spíži. Vězte, že není nic jednoduššího, než tento druh sladkého ovoce upotřebit i v jeho ne úplně dokonalé formě. Mango rozmixujte s ananasovou šťávou (postačí i kvalitní džus), přidejte limetkovou šťávu a doslaďte třeba mangovým sirupem.
Melounová dřeň
Koupili jste si větší meloun, než jste schopni sami sníst? Nevadí, pokud jeho dužinu rozmixujete společně s kiwi (může být přezrálé), vznikne vám po zamražení skvělá dřeň. Pomeranče zase můžete zkombinovat s kokosovým mlékem a vytvořit tak lahodnou zmrzlinu.
Pomerančová zmrzlina
Na osvěžující zmrzlinu budete potřebovat jen pár ingrediencí: 5 pomerančů, 2 polotučné tvarohy (lepší jsou ty s měkčí konzistencí), 100 ml kokosového mléka, 2 balení smetany ke šlehání, 1 lžíce medu a vanilkovou esenci.
Jak na to?
- Do mísy si připravte tvaroh, kokosové mléko, lžíci medu a vanilkovou esenci (můžete použít i vanilkový lusk).
- Přidejte šťávu vymačkanou z pomerančů a ušlehanou smetanu.
- Vše opatrně promíchejte a naplňte do forem na nanuky.
- Vložte do mrazáku a nechte zatuhnout.
Pro ty, kteří mají nejraději zmrzlinu čokoládovou máme náš videorecept na její přípravu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak dlouho vydrží šlehačka na dortu či zákusku? Otestovali jsme 30 %, 31 %, 33 % a 40 % smetany, výsledek je překvapující
Domácí nanuky: Zpracujte přezrálé ovoce i tvaroh k báječnému osvěžení
Bleskově rychlou jahodovou zmrzlinu můžete podávat do pěti minut. Stačí výkonný mixér a jen tři ingredience
Přečtěte si Zobrazit více
Jak správně skladovat nasbírané houby? Mykolog Petr Souček vysvětluje, co udělat už v lese a proč nemrazit houby bez povaření
Jak vyrobit vanilkový cukr. Stačí vám dvě suroviny a zvládnete to i doma
Retro okénko: Jak na americkou limonádu s ananasem a pomerančovým džusem? Barevné vrstvení zajistíme pomocí lžičky