Roláda z mletého masa s náplní z vajec, sterilované zeleniny a hub má jemně pikantní chuť a je báječně šťavnatá
26. 9. 2023 Vaření
Mleté maso je v kuchyni oblíbenou surovinou. Připravit si něj můžeme spoustu chutných jídel. Výhodou je, že pokrmy z mletého masa jsou brzy hotové a navíc i šťavnaté. A taková je i plněná roláda.
Mleté maso jako roláda
Mleté maso, to nemusí nutně být jen karbanátky. Variantou jsou masové kuličky, ale třeba také roláda. Taková roláda může ukrývat různá překvapení. Často se do ní přidává vaječná náplň, kterou můžeme doplnit o různé další ingredience. Může jít o zeleninu, jako jsou špenát nebo kadeřávek, ale třeba také houby. Tyto rolády vypadají po rozříznutí velmi efektně, takže hezky ozdobí i slavnostní oběd.
Mohlo by vás zajímat
Ochucení mletého masa
Mleté maso nestačí ochutit jen pepřem a solí. Vyplatí se přidat také další ingredience. Může to být smažená cibulka, prolisované stroužky česneku, ale také bylinky. Hodí se pažitka, petrželka, majoránka nebo třeba tymián. Pokud nechceme pokaždé složitě přemýšlet nad dochucením, můžeme sáhnout po směsi koření. Může jít o směs koření do mletého masa (česnek, nové koření, majoránka a například zázvor), ale i třeba o vegetu. A protože akorát dozrává zelenina, je to skvělá příležitost na výrobu domácí varianty tohoto polévkového koření.
Náplň do rolády z mletého masa
Jako náplň můžeme použít již zmíněná vajíčka, která doplníme o další suroviny. V našem případě je to sterilovaná zelenina (Kunovjanka, Moravanka), slanina, šunka (nebo jiná měkká uzenina), cibule a houby. Z hub můžeme vybrat jak stále dostupné žampiony, tak i čerstvé hřibovité houby, které právě rostou.
Chystáte u vás doma večírek? Drobné pohoštění je tedy nutností! Pokud součástí akce není kompletní menu v podobě tříchodové večeře, měli byste návštěvě nabídnout alespoň malé občerstvení, obzvlášť…

Roláda z mletého masa
Je třeba počítat se dvěma hodinami odležení masa v lednici. Na přípravu budete potřebovat: 1 kg libového bůčku bez kostí (nebo plece), 2 plné lžíce Vegety a 250 ml šlehačky. Nádivka: 50 g slaniny, 1 cibule, 100 g šunky, 5 žampionů (nebo hříbků), 4 vejce, 1 skleničku sterilované zeleniny, pepř a sůl.
Jak na to? Vepřové maso umelte najemno, dejte do mísy a ochuťte Vegetou (nejlépe domácí) a přidejte šlehačku. Promíchejte, zakryjte a dejte aspoň na dvě hodiny do lednice.
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Šunku rozdělte na polovinu a jednu polovinu nakrájejte nadrobno. Pokrájejte slaninu na nudličky a dejte ji na pánvičku rozškvařit. Pak přidejte cibuli a šunku. Lehce osmahněte. Žampiony nakrájejte na pláty a přidejte ke směsi. Osolte, opepřete ji. Do hrnku rozklepněte vejce a rozšlehejte je. Pak vejce nalijte do pánvičky a nechte ztuhnout.
Sterilovanou směs zeleniny slijte, nechte okapat, a pak ji nasekejte nadrobno. Vmíchejte k vaječné náplni.
Troubu předehřejte na 180 °C. Vyndejte maso z lednice. Připravte si mikrotenový sáček a rozstřihněte ho tak, aby se dal rozložit. Na něj naneste maso do tvaru obdélníku. Rozložte na něj zbytek šunky, pak rovnoměrně rozetřete nádivku a pomocí mikrotenové podložky roládu stočte. Ruce si namočte a roládu uhlaďte.
Připravte si pekáček, vymastěte ho olejem (nebo ho vyložte pečicím papírem, mírně potřeným olejem) a podlijte trochou horké vody. Vložte do něj maso a v předehřáté troubě roládu upečte dozlatova. Trvá to zhruba 40 minut.
K roládě se výborně hodí brambory, nebo třeba bramborová kaše.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak jednoduše a levně naklíčit fazole mungo nebo čočku. Nejchutnější jsou mladé klíčky
Postup nakličování Postup nakličování je snadný. Nejprve luštěniny zkontrolujeme, aby v nich nebyly kamínky ani špatná zrníčka. Poté je propláchneme… Číst více
Jak odstranit kůži z lososa. Poradíme, jak postupovat krok za krokem
* Vezměte si jednorázové rukavice, abyste později nemuseli rybí pach složitě dostávat z pokožky rukou. * Filet položte na prkénko kůží dolů * U… Číst více
15 oblíbených receptů na filé: K rybě se skvěle hodí bylinky, zelenina i oříšky
Receptů, ve kterých hraje hlavní roli rybí filé, najdete nejen v našem receptáři, ale i v různých kuchařkách a na internetu opravdu spoustu. My jsme… Číst více
Jak péct cukroví se sádlem nebo škvarky? Chce to nižší teplotu a sádlo v kostce!
Už jste někdy zkoušeli přidat do cukroví místo… Číst více
Cukroví ze sádla: Dokonalé sádlovky jako od babičky, netradiční vanilkové rohlíčky nebo vláčné perníčky chutnají skvěle
Máslo je drahé a upéct z něj několik druhů… Číst více
Oběd nebo večeře do 30 minut
Taky jste občas v takovém spěchu, že nestíháte… Číst více
Není klíček jako klíček aneb jak nakličovat semena tvořící gel. Kromě řeřichy sem patří rukola, len a semínka chia
Jsou různé druhy semínek a vyhovují jim různé postupy nakličování. Není to nic složitého, jen je potřeba pochopit a znát základní principy. Pokud… Číst více
Jak nejlépe naklíčit semínka: Řeřichu si snadno vypěstujete ve vatě. Klíčit můžete i fazole a další mikrozeleninu
Řeřicha patří mezi rostlinky, které krásně… Číst více
Den filetu mignon
Steaky připravujeme z toho nejkvalitnějšího masa, obvykle je grilujeme nebo pečeme na pánvi. Přípravu zvládnete i v domácích podmínkách a na výtečný… Číst více
Jak připravit rybí filé? Pochutnejte si na smažené nebo pečené rybě
Rybí filé nejčastěji seženeme mražené, ideálně zamražené přímo na moři ihned po vylovení. Zachová si tak svou kvalitu, šťavnatost i výživové hodnoty.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více