Moravské báleše podle receptu od babičky: Tyhle kynuté placky se snadno připravují a chutnají nasladko i naslano
25. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Báleše jsou moravskou, chcete-li slezskou specialitou. Jedná se o placky z kynutého těsta, které je obdobně jako třeba pečivo dají servírovat například k polévkám, ale uplatnění najdou i ve sladké kuchyni.
Sladké i slané potěšení
Moravská dobrota je známá nejen jako báleše, ale také se jí říká beleše či béleše. Záleží na tom, v které oblasti si je dáváte. Sloužily často jako příloha k polévce jako pátečnímu postnímu jídlu. K zelňačce, bramboračce nebo česnečce tak lidé ukusovali právě tyto „příbuzné“ vdolků. Dělaly a stále se dělají i nasladko, tedy s marmeládou nebo povidly.
Mohlo by vás zajímat
Jedno kynutí
Příprava oblíbeného pokrmu je velmi jednoduchá, ale stejně jako všechna jídla, která se tvoří z kynutého těsta, vyžadují nejen přesný poměr ingrediencí, ale také notnou dávku trpělivosti. Těsto totiž musí zdvojnásobit svůj objem, aby se báleše skutečně podařily. Výhodu ovšem je, že nemusíte nechat kynout těsto dvakrát, ale stačí pouze před samotnou přípravou placek. Důležité je také pomazání sádlem ještě v době, kdy jsou báleše teplé.
Mnoho variant
Přesto, že se jedná o krajovou specialitu, existuje mnoho obměn, které se postupem desítek let do různých receptů dostaly. Někdo nepotírá báleše sádlem, ale máslem, jiný zase nepoužívá pouze polohrubou mouku, ale kombinuje ji s hladkou. Liší se i způsob přípravy. Někdo totiž místo pečení nasucho volí raději smažení na oleji.
Moravské báleše
Na přípravu skvělých placek, které chutnají jako od babičky, budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml plnotučného mléka, 1/2 kostky droždí (21 g), 1 žloutek z vejce velikosti L nebo 2 z vejce velikosti S, 12 g moučkového cukru, sádlo a sůl.
Jak na to?
- Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme žloutek a špetku soli.
- V rendlíku si ohřejeme mléko tak, aby bylo lehounce vlažné, teplé, půlku si ho přelijeme do misky, kam přidáme droždí, cukr a lžíci polohrubé mouky. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
- Ten nalijeme do mísy s moukami. Přiléváme zbytek mléka a postupně zpracováváme těsto. Ve výsledku by se nemělo moc lepit.
- Těsto necháme kynout, místu přikryjeme fólií nebo navlhčenou utěrkou.
- Pracovní plochu či vál si posypeme moukou. Z těsta zde vytvarujeme (třeba lžící) malé bochánky, z nichž vytvoříme, podobně jako u langošů, taháním do stran, báleše. Doprostřed uděláme důlek.
- Báleše pokládáme na suchou litinovou pánev a pečeme zhruba 4 minuty z každé strany.
- Hotové báleše ještě za tepla potíráme sádlem. Konzumujeme například k sytým polévkám nebo potřené povidly jako dezert.
Náš tip: Pokud si nejste jisti, že dokážete poznat, že těsto zdvojnásobilo svůj objem, pořiďte si jeho fotografii před začátkem kynutí. Podle snímku pak jednoduše srovnáte, zda je už připraveno na smažení.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Na křupavá kolečka Bake rolls potřebujeme starší rohlíky, olej, sůl a koření. Vznikne levná a výborná chuťovka k televizi
V obchodech nejsou Bake rolls zrovna levné, a přitom si je s minimálními náklady můžeme snadno připravit doma. Stačí nám přebytečné starší rohlíky a… Číst více
Nechte se inspirovat velkým přehledem nejlepších nápadů ze studené kuchyně. Spotřebujeme i zbytky z přípravy teplých jídel
S trochou důvtipu zpracujeme zbytky odkrojené z masa, zeleniny, pečiva, vajec, uzenin, sýrů apod. Mnohé z těchto zbytků (pokud už nejsou) je nutné… Číst více
Na černo nebo na modro? Tak se podával kapr v minulosti, bez salátu a s knedlíkem
Nedokážete si představit Štědrý den bez smaženého… Číst více
Češi do toho! Užijte si sledování hokeje aneb Nejlepší recepty nejen pro hokejové fanoušky!
Je to jen pár měsíců, co skončila pandemií… Číst více
Jak jíst dýňová semínka a k čemu se hodí? Dýňová polévka, posypaná opraženými semínky, chutná ještě lépe
Dýně olejná je druh dýně, jejíž na povrchu zelená semena nevyžadují loupání, proto se dají snadno konzumovat. Semena ostatních dýní se liší v tuhosti… Číst více
Jak připravit plněná vejce. Na krásné a chutné pohoštění potřebujeme vařená vajíčka
Příprava plněných vajec Pro přípravu plněných vajec potřebujeme vejce uvařená natvrdo, na což nám postačí vařit je 9 minut. Uvařená vejce oloupeme a… Číst více
Rychlé pohoštění na poslední chvíli: Nečekanou návštěvu oslní plněné bulky
Připravit rychlé pohoštění na poslední chvíli,… Číst více
Hitem sociálních sítí jsou tyhle smažené hermelínové kuličky v listovém těstě. Autor nafotil i postup krok za krokem
Něco k telce. Stačí jen hermelín a listové těsto.… Číst více
Sedm oblíbených slaných dobrot, kterými zabodujete u návštěvy: Poradíme, jaké pohoštění připravit na Silvestra
Na oslavě by totiž neměly chybět různé lákavé slané dobroty, které lze průběžně "pozobávat". Nic nezkazíme ani slanými koláči a záviny. Nezapomeňme… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Langoše podle semifinalisty MasterChefa Pavla Berkyho: Zkuste místo eidamu parmezán a přidejte bylinky, radí kuchař
Pečená švestková povidla bez zavařování: Zkaramelizovaný cukr se postará o božskou chuť, octová lázeň ochrání před zkažením
Dokonalý václavkový guláš bez mouky: Mykolog Petr Souček radí, kde a kdy hledat hlavní ingredienci
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Míchaný pampeliškovo-sedmikráskový med
Přidáno před 37 minutami
Žloutkový krém s borůvkami
Přidáno před 6 hodinami
Kuřecí stehna s ajvarem a medvědím česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Klobásy
Přidáno před 11 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 12 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Nejčastější mýty o mléce lidi stále straší: Obsah škodlivých hormonů, přidaný cukr ani zabraňování hubnutí se přitom nekoná
Jak na kvásek z droždí? Video poradí, jak ho správně připravit
Droždí nepatří jen do pečení: Udělejte si z něj pomazánku, knedlíčky i polévku. Vše levně a rychle