Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beleše jsou vynikající sladké i slané.
Zdroj: Toprecepty.cz

Báleše jsou moravskou, chcete-li slezskou specialitou. Jedná se o placky z kynutého těsta, které je obdobně jako třeba pečivo dají servírovat například k polévkám, ale uplatnění najdou i ve sladké kuchyni.

Sladké i slané potěšení

Moravská dobrota je známá nejen jako báleše, ale také se jí říká beleše či béleše. Záleží na tom, v které oblasti si je dáváte. Sloužily často jako příloha k polévce jako pátečnímu postnímu jídlu. K zelňačce, bramboračce nebo česnečce tak lidé ukusovali právě tyto „příbuzné“ vdolků. Dělaly a stále se dělají i nasladko, tedy s marmeládou nebo povidly.

Jedno kynutí

Příprava oblíbeného pokrmu je velmi jednoduchá, ale stejně jako všechna jídla, která se tvoří z kynutého těsta, vyžadují nejen přesný poměr ingrediencí, ale také notnou dávku trpělivosti. Těsto totiž musí zdvojnásobit svůj objem, aby se báleše skutečně podařily. Výhodu ovšem je, že nemusíte nechat kynout těsto dvakrát, ale stačí pouze před samotnou přípravou placek. Důležité je také pomazání sádlem ještě v době, kdy jsou báleše teplé.

Mnoho variant 

Přesto, že se jedná o krajovou specialitu, existuje mnoho obměn, které se postupem desítek let do různých receptů dostaly. Někdo nepotírá báleše sádlem, ale máslem, jiný zase nepoužívá pouze polohrubou mouku, ale kombinuje ji s hladkou. Liší se i způsob přípravy. Někdo totiž místo pečení nasucho volí raději smažení na oleji.

Moravské báleše

Na přípravu skvělých placek, které chutnají jako od babičky, budete potřebovat: 250 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 250 ml plnotučného mléka, 1/2 kostky droždí (21 g), 1 žloutek z vejce velikosti L nebo 2 z vejce velikosti S, 12 g moučkového cukru, sádlo a sůl.

Jak na to?

  1. Obě mouky nasypeme do mísy, přidáme žloutek a špetku soli.
  2. V rendlíku si ohřejeme mléko tak, aby bylo lehounce vlažné, teplé, půlku si ho přelijeme do misky, kam přidáme droždí, cukr a lžíci polohrubé mouky. Přikryjeme a necháme vzejít kvásek.
  3. Ten nalijeme do mísy s moukami. Přiléváme zbytek mléka a postupně zpracováváme těsto. Ve výsledku by se nemělo moc lepit.
  4. Těsto necháme kynout, místu přikryjeme fólií nebo navlhčenou utěrkou.
  5. Pracovní plochu či vál si posypeme moukou. Z těsta zde vytvarujeme (třeba lžící) malé bochánky, z nichž vytvoříme, podobně jako u langošů, taháním do stran, báleše. Doprostřed uděláme důlek.
  6. Báleše pokládáme na suchou litinovou pánev a pečeme zhruba 4 minuty z každé strany.
  7. Hotové báleše ještě za tepla potíráme sádlem. Konzumujeme například k sytým polévkám nebo potřené povidly jako dezert.

Náš tip: Pokud si nejste jisti, že dokážete poznat, že těsto zdvojnásobilo svůj objem, pořiďte si jeho fotografii před začátkem kynutí. Podle snímku pak jednoduše srovnáte, zda je už připraveno na smažení.

Kromě bálešů si vyzkoušejte vytvořit i vynikající langoše podle našeho videoreceptu

Recepty k tomuto článku

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více