Jablečné želé podle 100 starého receptu od jeptišek: Využijete do něj spadaná jablka a získáte luxusní dobrotu!
9. 10. 2023 Vaření
Máte na zahrádce spadaná jablka, nebo doma v míse taková, co už nejsou v nejlepší kondici? Určitě je nevyhazujte, dá se z nich vyrobit fantastické jablečné želé. Třeba podle receptu, který kdysi jedné babičce daly jeptišky...
Objev ze sociální sítě
„Tento recept je starý více než 100 let. Moje babička ho prý kdysi dostala od jeptišek. Dají se takto zpracovat padaná jablka, která by se jinak vyhodila,“ napsala do facebookové skupiny Recepty co vařily naše babičky před několika dny Alena Hajná a přidala fotky jak z postupu, tak finálního výrobku, tedy nádherně zlatého jablečného želé.
Pod příspěvkem se spustila lavina komentářů a děkování a virtuálně tak vlastně všechno fungovalo jako kdysi - předávaly se recepty z generace na generaci. Výhodou dnešní doby je, že zatímco naše maminky a babičky si musely recepty opisovat a předávat fyzicky, my máme vše zjednodušené.
Trošku jsme v redakci zapátrali a našli recept také starý, velice podobný, pouze se k původnímu postupu přidává trocha citronové šťávy, čímž se zajistí lepší želírovací efekt a malinko svěžejší chuť. Tak to zkuste!
Mohlo by vás zajímat
Jablečné želé podle starého receptu
Co budete potřebovat: čerstvá jablka, neplesnivá a nenahnilá, ale nemusejí být v nejlepší kondici. Spadaná nebo trochu vrásčitá a seschlá nevadí. Dále potřebujete cukr krystal nebo krupici a čerstvou citronovou šťávu.
Jak na to? Omytá jablka překrojte na poloviny, vyjměte jádřince a odstraňte stopky, případně jakékoliv poškozené, otlačené části. Jablka nakrájejte na čtvrtiny a dejte je do kastrůlku. Zalijte vodou jen tak, aby byla jablka ponořená. Vše rozvařte na kaši.
Nechte vychladnout, důkladně promíchejte a nechte přes noc překapat přes cedník vyložený čistým vypraným plátýnkem.
Druhý den zvažte vykapanou šťávu a na každý 1 litr šťávy přidejte 500-600 g cukru a 50 ml citronové šťávy. Svařte za občasného promíchávání do zhoustnutí. Zda je směs již dostatečně hustá, to zjistíte "talířovou zkouškou".
Kápněte na vychlazený malý talířek trochu směsi, měla by se jen pomaličku rozlévat.
Horké želé naplňte do vysterilizovaných nahřátých sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte 5 minut, obraťte zpět a nechte zcela vychladnout.
Jablečné želé skvěle doplní palačinky, hodí se ale i k naplnění dortů, cukroví nebo pro dochucení sladkých kaší.
Máte-li rádi jablka, zkuste s nimi připravit i tento moučník podle našeho video receptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak snadno upéct topinky bez tuku. Nejoblíbenější způsoby pečení topinek
Nejlepší topinky Velmi chutné jsou z obyčejného chleba (Šumava) - když víme, že je budeme péct, koupíme si ho rovnou krájený, aby se topinky pekly… Číst více
Čím namazat topinky. Někdo to rád pikantní! Toto jsou nejoblíbenější pomazánky
Co dát na topinky Topinky potíráme pomazánkami, jejichž základem bývá nejčastěji zelenina, sýry, vejce, luštěniny, uzeniny a maso. Při podávání je… Číst více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnek pochází ze střední Asie, odkud se postupně rozšířil do oblasti Středomoří. Historie česneku je hodně dlouhá. Za lék byl uznáván už ve… Číst více
Starý chleba? Žádný problém! Chytrá hospodyňka zná triky, jak ho ještě využít
Máte doma starý chleba, na který jste zapomněli?… Číst více
Když je opečený chleba národním pokladem: Bruschetta je nejoblíbenější topinka v Itálii
Ty nejjednodušší věci v sobě často skrývají něco… Číst více
Dokonalé topinky: Poradíme, jak na to, aby byly uvnitř vláčné a na povrchu křupavé!
Kdo by neměl rád topinky? Báječné jsou jako… Číst více
Tatarák (ne)tradičně: Dáte si tvarůžkový, bramborový nebo z pečeného celeru?
Tatarský biftek neboli tatarák je oblíbeným… Číst více
Bulharská masová topinka princezna: Jak přišla ke svému zvláštnímu názvu a jak ji připravit?
I když by název princezna možná odkazoval k… Číst více
Jak připravit tu nejlepší cuketovou směs na topinku. Udělejte si ji do zásoby
Topinky jsou výborné nejen při posezeních s… Číst více
Falešný tatarák z hub: Delikatesa z lesa se snadno připravuje a krásně provoní celý dům
Při současné bohaté houbové úrodě určitě každý… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Kde si můžeme nakoupit na květnové svátky? Otevírací doba obchodů se v oba dva dny liší, přinášíme rychlý přehled
Americký jablečný koláč páj (apple pie) je populární zejména v anglicky mluvících zemích. Poradíme, jak ho upéct a podávat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Klobásy
Přidáno před 9 hodinami
Křupavé tyčinky z pečiva
Přidáno před 10 hodinami
Pohanka s mraženou směsí zeleniny
Přidáno před 12 hodinami
Slané řezy s nivou a sušenými rajčaty, inspirované řeckou pitou
Přidáno před 22 hodinami
Lotus cheescake
Přidáno před 23 hodinami
Kvásková tmavá cihla se semínky
Přidáno 28. 4. 2024 18:36
Přečtěte si Zobrazit více
Pesto z libečku: Aromatické koření do polévek, těstovin i omáček jen z pár ingrediecí je snadné a hotové za chvíli
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Bramborové šišky: Oblíbené sladké jídlo vyžaduje předem uvařené brambory, mák s cukrem mu dají božskou chuť