Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablečné želé podle 100 starého receptu od jeptišek: Využijete do něj spadaná jablka a získáte luxusní dobrotu!
Zdroj: Profimedia

Máte na zahrádce spadaná jablka, nebo doma v míse taková, co už nejsou v nejlepší kondici? Určitě je nevyhazujte, dá se z nich vyrobit fantastické jablečné želé. Třeba podle receptu, který kdysi jedné babičce daly jeptišky...

Objev ze sociální sítě 

Tento recept je starý více než 100 let. Moje babička ho prý kdysi dostala od jeptišek. Dají se takto zpracovat padaná jablka, která by se jinak vyhodila,“ napsala do facebookové skupiny Recepty co vařily naše babičky před několika dny Alena Hajná a přidala fotky jak z postupu, tak finálního výrobku, tedy nádherně zlatého jablečného želé.  

Pod příspěvkem se spustila lavina komentářů a děkování a virtuálně tak vlastně všechno fungovalo jako kdysi - předávaly se recepty z generace na generaci. Výhodou dnešní doby je, že zatímco naše maminky a babičky si musely recepty opisovat a předávat fyzicky, my máme vše zjednodušené.

Trošku jsme v redakci zapátrali a našli recept také starý, velice podobný, pouze se k původnímu postupu přidává trocha citronové šťávy, čímž se zajistí lepší želírovací efekt a malinko svěžejší chuť. Tak to zkuste!

Jablečné želé podle starého receptu 

Co budete potřebovat: čerstvá jablka, neplesnivá a nenahnilá, ale nemusejí být v nejlepší kondici. Spadaná nebo trochu vrásčitá a seschlá nevadí. Dále potřebujete cukr krystal nebo krupici a čerstvou citronovou šťávu. 

Jak na to? Omytá jablka překrojte na poloviny, vyjměte jádřince a odstraňte stopky, případně jakékoliv poškozené, otlačené části. Jablka nakrájejte na čtvrtiny a dejte je do kastrůlku. Zalijte vodou jen tak, aby byla jablka ponořená. Vše rozvařte na kaši.

Nechte vychladnout, důkladně promíchejte a nechte přes noc překapat přes cedník vyložený čistým vypraným plátýnkem. 

Druhý den zvažte vykapanou šťávu a na každý 1 litr šťávy přidejte 500-600 g cukru a 50 ml citronové šťávy. Svařte za občasného promíchávání do zhoustnutí. Zda je směs již dostatečně hustá, to zjistíte "talířovou zkouškou". 

Kápněte na vychlazený malý talířek trochu směsi, měla by se jen pomaličku rozlévat. 

Horké želé naplňte do vysterilizovaných nahřátých sklenic, ihned zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru. Nechte 5 minut, obraťte zpět a nechte zcela vychladnout. 

Jablečné želé skvěle doplní palačinky, hodí se ale i k naplnění dortů, cukroví nebo pro dochucení sladkých kaší. 

Máte-li rádi jablka, zkuste s nimi připravit i tento moučník podle našeho video receptu:

 

Témata

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více