Retro okénko: Piškotové dortíky Miky stály 3 Kčs, dnes jsou za 20 Kč. Podle našeho receptu chutnají stejně jako před třiceti lety
7. 11. 2023 Vaření
Pamatujete si na moučník Miky? Někteří jej zaměňují s neméně populárním sladkým pečivem dob dřívějších Babetou. Miky byl klasická jednoporcovka, i těsto na něj bylo jiné. Koupit se dá sice stále, ale jak už to tak bývá, není už prý údajně takový jako kdysi. Pokud postrádáte původní chuť, řešením je domácí verze.
Miky nebo Babeta?
Babeta a Miky byly jedněmi z nejoblíbenějších moučníků z dob socialismu, které si lidé kupovali v obchodech. I když si je dnes mnozí pletou, šlo o úplně jiné dezerty. Pro oba typická byla hliníková krabička, v níž byl moučník zabalený do celofánu umístěn.
Zatímco v případě Babety šlo o nadýchaný piškot obdélníkového tvaru s citronovou příchutí, který bylo možné servírovat návštěvě místo domácího koláče, Miky měl podobu menších košíčků. Šlo tedy o ideální svačinku třeba do školy nebo někam na výlet.
Mohlo by vás zajímat
Piškot, marmeláda, linecké
Oba moučníky spojuje to, že si na nich pochutnáváme již více než 50 let. Historie „Mikyho" sahá do 70. let minulého století, přičemž současný výrobce hlásá, že jej vyrábí podle receptury pocházející z roku 1984. Kdysi se Miky prodával v balení po jednom nebo po dvou v celofánu.
Stejně jako Babeta měl vrchní piškotovou vrstvu, pod kterou se ukrývala marmeládová náplň, a spodní vrstvu tvořilo křehké těsto, takže moučník tak trochu připomínal tartaletku. V minulosti měl navíc spoustu příchutí. Severomoravské pekárny a cukrárny jej nabízely třeba ve verzi ořechové, kokosové, meruňkové ochucené rumovým aroma, višňové nebo citronové.
Miky stál dřív pouhé 3 Kčs
Na rozdíl od jiných retro výrobků Miky nezanikl a prodává se dodnes. Jen už nestojí 3 Kčs ale 20 Kč. Bývá součástí nabídky v rámci retro týdnů v Lidlu, dá se však sehnat i v některých samoobsluhách zabalený v obalu jako dřív. Z náplní dodnes zůstala jen ta ovocná meruňková, kterou však doplnily lískooříšková a vaječný likér. Vzhledem k tomu, že jej dnes vyrábí už jen jedna jediná firma, není bohužel tak snadné na něj narazit.
Miky podle pekařky Míši
Pamětníci navíc říkají, že i když výrobce hrdě hlásá, že jej vyrábí podle původní receptury, dezert nedosahuje tehdejších kvalit. Pokud patříte k těm, kteří teskní po staré verzi, můžete vyzkoušet tu, kterou vytvořila zkušená pekařka Michaela Rau. Její Miky prý opravdu chutná tak jako dřív. Posuďte sami! A jak jej připravíte?
Na linecké těsto budete potřebovat: 125 g hladké mouky, 62 g moučkového cukru, 62 g změklého másla, 1 žloutek, trochu mléka, trochu citronové kůry, špetku soli. Na piškotové těsto si připravte: 4 vejce, 120 g polohrubé mouky, 120 g cukru krupice, kůru z ½ citronu, špetku soli. Na náplň potřebujete: jahodovou nebo meruňkovou marmeládu.
- Na linecké smíchejte všechny suroviny tak, aby vám vyšlo hladké a tvárné těsto. Mléko přidávejte po troškách. Záleží na mouce, ale stačí ho obvykle maximálně 1 lžíce. Hotové těsto pak dejte aspoň na 30 minut odpočinout do lednice.
- Následně jej vyválejte natenko a vykrájejte z něho kolečka potřebného tvaru, ta naskládejte do malých formiček jako na tartaletky (k dostání jsou i ty hliníkové) a na několika místech dno propíchejte vidličkou. Vznikne zhruba 10-12 formiček, záleží však na síle vyváleného těsta a velikosti forem.
- Troubu rozpalte na 200 °C a kolečka v ní předpečte přibližně 8-10 minut podle jejich tloušťky. Neměly by moc chytit barvu, maximálně lehounce
- V době, kdy se rozehřívá trouba, si připravte piškot. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Bílky pak v míse vyšlehejte se špetkou soli, aby vznikl polotuhý sníh, přidejte cukr a vyšlehejte do pevného, tuhého sněhu. Když vytáhnete šlehací metly, musí se vám na jejich konci udělat pevné sněhové špičky.
- Poté postupně do sněhu opatrně zašlehejte žloutky a kůru a vařečkou vmíchejte mouku. Na předpečená kolečka dejte asi 1 a ½ lžičky marmelády, rozetřete ji a zakryjte zhruba 2 lžícemi piškotového těsta.
- Miky dezert pečte v troubě vyhřáté na 180-200 °C po dobu 20-25 minut. Vychladlé Miky můžete jíst ihned po upečení, ale mnohem lepší jsou, když je necháte do druhého dne rozležet.
Náš tip: Máte-li rádi piškotové moučníky, určitě vám přijde vhod video recept na základní piškotové těsto.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Doba salátová: Vyzkoušejte netradiční dresingy s mákem nebo pomerančem!
Otevřené trhy, první rašící bylinky a čerstvé… Číst více
Výtečně ochucený dresink ještě podtrhne chuť grilovaných jídel. Zvládnete ho nachystat během chvilky
Do domácích dresinků si sami zvolíte ty suroviny, které máte nejraději. Základem nemusí být jenom majonéza, ale i např. zakysaná smetana nebo hustý… Číst více
Vinaigrette je lahodná salátová zálivka. Videonávod ukáže dva postupy přípravy
Sezóna čerstvého salátu a zeleniny je už skoro za rohem a klasická přelivka z vody, octu a soli už vás tolik neláká? Při použití správné zálivky… Číst více
Čím nahradit ocet v zálivce? Zálivka by v salátu chybět neměla, ocet však může
Zálivka, případně dresink, by neměli chybět v žádném salátu. Propojují jednotlivé suroviny a dodávají pokrmu chuť. Samotnou zálivku můžeme pokaždé… Číst více
Chyby při přípravě dresinků a zálivek: Zapomeňte na ty kupované a rozmazlujte se
Pochutnat si na salátech můžeme kdykoliv, přesto je jejich nejvýraznější doba v letních měsících, kdy nás skvěle osvěží a zasytí i přes svou lehkost.… Číst více
Dresink, dressing
Dresink se oproti běžné zálivce liší tím, že se do základu z oleje a octa může přidat majonéza, kečup, smetana nebo jogurt. Použití dresinků je různé… Číst více
Olivový olej
Olivový olej je typickou součástí středomořské kuchyně a vyrábí se z oliv. Při výrobě kvalitního extra panenského oleje se olivy nečešou, ale nechají… Číst více
Jak chutně připravit hlávkový salát. Oblíbená listová zelenina nás příjemně zasytí
Hlávkový salát pro zdraví Salát má vysoký podíl vody, obsahuje důležité vitamíny a minerály, povzbuzuje chuť k jídlu a usnadňuje trávení. Podle… Číst více
Hlávkový salát v mnoha druzích si můžeme dopřát celoročně. Jeho výživové vlastnosti jsou pro nás příznivé
Salát je nutričně hodnotná zelenina, protože jej většinou jíme čerstvý. Obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a organických kyselin, čímž prospívá našemu… Číst více
Přebytečný výpek ze slaniny? Nevyhazovat! Máme pro vás 4 skvělé tipy, jak si s ním poradit
I když se zdá, že s přebytečným tukem po smažení… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více