Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Před branami finále kuchařské soutěže MasterChef Česko 2023 zůstal bankéř s Ostravy Petr Slíva. Snaživý sedmadvacetiletý muž však nesmutní. Jak prozradil pro Toprecepty.cz, bere účast v pořadu jako velkou školu. Svěřil se také, jak to vypadá s jeho stáží v restauraci Eska a prozradil, že se nemusí jednat o jedinou zkoušku ve slavném podniku.

Nečekaný úspěch

Původně chtěl část výhry věnovat své prababičce, která se pomáhala o něj starat, když byl malý a také v době, kdy ho matka, stejně jako později jeho sestru, vyhodila z domova. To však nevyšlo. Přesto odchází Péťa se vztyčenou hlavou.

„Moje umístění na 4. místě pro mě bylo opravdu nečekané. Na samotném začátku jsem ani nemohl uvěřit, že zrovna já jsem se dostal do finálové šestnáctky a hlavně po prvním díle, kdy jsem málem vypadnul jako první,“ sdělil webu Toprecepty.cz vypadlý semifinalista MasterChef Česko 2023.

Na konci sil

To, že se dostal do samotného semifinále bylo jak pro něj, tak i pro všechny lidi kolem velkým překvapením. „Musím říct, že během soutěže jsem udělal neskutečný pokrok, přestože jsem byl ze všech semifinalistů nejčastěji v eliminačních výzvách,“ uvědomuje si Péťa.

„To, že jsem vypadnul před branou velkého finále mě samozřejmě mrzí, protože dostat se tak daleko nebylo vůbec jednoduché. Musím přiznat, že bylo dost momentů, kdy jsem byl na pokraji svých sil,“ dodává.

Podle mladého bankéře ovšem platí známé pořekadlo, že všechno zlé je k něčemu dobré. „Díky účasti v soutěži jsem se naučil být vytrvalý, pokorný, pracovat se surovinami, které normálně nepoužívám. Musím říct, že jsem na sebe hrdý, už jen kvůli tomu, že jsem to nikdy nevzdal a bojoval až do posledního vaření, které jsem si užil,“ říká Péťa. 

Vysněná stáž

Největším Petrovým úspěchem bylo určitě vítězství v poslední venkovní výzvě, která se odehrávala v karlínské restauraci Eska. Zde totiž absolvuje stáž.

„Předběžně jsem si psal s panem Martinem - šéfkuchařem, že se spolu domluvíme po všech vánočních šílenstvích. Já sám toho teď mám hodně na práci, navíc mě doma čeká také dost příprav na Vánoce,“ popisuje Slíva s tím, že po Novém roce by se měly podrobnosti ohledně jeho stáže vyjasnit.

Této jedinečné příležitosti se už nemůže dočkat. „Bude skvělé až se naučím nové věci, filozofii této restaurace a v neposlední řadě uvidím, jaké to je fungovat v profesionální kuchyni. Je to pro mě nová výzva na kterou se neskutečně těším,“ řekl Péťa pro Toprecepty.cz. Mnoho lidí ho již podle jeho slov kontaktovalo s dotazem, kdy se v Esce objeví, aby restauraci kvůli němu navštívili.

Budoucnost ve hvězdách

Do jaké míry se bude věnovat vaření do budoucna zatím Péťa rozmyšleno nemá. „Nevím, zda to bude úplně na profesionální úrovni, ale už určitě mohu říct, že se vaření budu věnovat více než tomu bylo doposud,“ říká.

Už nyní má však jistotu, že na něj televizní diváci nezapomenou, „Dostal jsem příležitost vařit jednou za měsíc v pořadu „Dobré ráno“, tak už teď mohu prozradit, že mě budete moci poprvé vidět 9. ledna 2024,“ láká Péťa k pořadu České televize.

Nejvíc se však těší, jak nabere zkušenosti na stáži, kterou získal díky účasti v MasterChef Česko 2023 „Kdo ví, třeba to bude ten impuls, který mě nakopne se věnovat gastronomii i profesně. Já jsem otevřený této variantě i mnoha dalším, které mi osud přinese do cesty,“ přiznává nadějný kuchař.

Nastartovaná kariéra

Každopádně v současnosti nemá v plánu ukončit své působení v bance. „Chtěl bych spíše najít kompromis a mít to vyvážené jak s mou dosavadní prací, tak i s vařením. Ale jak říkám, člověk nikdy neví, co mu přijde do cesty,“ připouští Péťa, který zároveň přiznává, že stáž v Esce nemusí být jeho jedinou.

„Byla mi nabídnuta i další stáž, v cukrárně Myšák. Oslovil mě dokonce pan šéfcukrář, který viděl, že mě baví dělat dezerty a sladké pokrmy. Určitě této příležitosti také využiji, každá zkušenost je stejně jako pověstná sůl, nad zlato,“ uvědomuje si Petr Slíva, semifinalista MasterChef Česko 2023.  

Podívejte se na Péťovu cestu soutěží do naší fotogalerie:

Fotogalerie - MasterChef Česko 2023: Péťa

Ukázat 28 fotografií

Náš tip: Péťa uspěl například se svou zelňačkou, zkuste si podle našeho videoreceptu tuhle polévku připravit také:

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více