Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kuchařská show MasterChef Česko 2023 zná svého vítěze. Pro mnohé se jím nečekaně stal instruktor Wim Hofovy metody otužování Jan Albrecht. Ten ve finále dokázal porazit favorita Kubu i stále se zlepšující Terku. Honza se tak zařadil mezi díky soutěži známá jména, jako jsou Kristína Nemčková, Roman Staša či Besky.

Z nenápadného šampionem

Ačkoliv se z počátku mohlo zdát, že Honza proplouvá soutěží bez toho, aniž by zanechal výraznější stopu, vše se postupem času změnilo. Místo toho, aby se zařadil mezi zapomenutelné kuchaře, dokázal se naopak vzepřít a celou soutěž MasterChef Česko 2023 vyhrát. V rozhovoru pro Toprecepty.cz Honza prozradil, jaká byla jeho herní strategie, co udělá s výhrou i zda se bude do budoucna vařením život.

Rozhovor s vítězem 

Honzo, jste novým českým MasterChefem, jaký je to pocit?

Mám z toho ohromnou radost. Nikdy předtím jsem nic nevyhrál, tak doufám, že jsem tímto odstartoval období prvních míst. Vždycky jsem byl nejlépe na druhém, třetím, čtvrtém, nikdy na tom nejvyšším stupínku vítězů. Výhrou v této soutěži jsem tuto kletbu zrušil (smích). Výhru zároveň vnímám jako závazek, protože teď ji musím obhájit svými následnými kroky. Těším se, co mě na mé cestě po tomto úspěchu čeká dál.

Komu jako prvnímu mimo studio jste oznámil, že jste vyhrál a jaká byla reakce?

Mým rodičům, kteří se mnou nemohli během finálového dílu soutěže být. Hned, jak jsme skončili s natáčením, jsem jim běžel zavolat, protože jsem vědět, že doma nervózně čekají na výsledky. To, že se to povedlo, je i jejich velká zásluha. Celou dobu mě moc podporovali a vím, že mají velkou radost z toho, že jsem si splnil svůj sen. Chtěl bych jim moc poděkovat za to, že mě vychovali tak, abych svůj život žil s otevřenou myslí a srdcem. 

Kdy jste začal věřit tomu, že by to mohlo vyjít?

S každým dalším kolem moje chuť, odhodlání a víra ve vítězství rostly. Bylo to postupné, neměl jsem úplně moment, ve kterém bych si řekl: „Jo, já to fakt vyhraju.“ A samotné finále už byla taková smršť emocí a zážitků, že na přemýšlení o výhře nebyl moc prostor. Šel jsem postupně krok za krokem a těšil se na to, co mě v soutěži ještě čeká.

Ve vašem vaření i vystupování bylo vidět, že si každý díl věříte daleko víc. Byla to strategie?

Nebyla, spíš jsem si díl po dílu čím dál více zvykal na kameru a byl jsem čím dál uvolněnější. Jedinou mou strategií bylo se postupně ve vaření zlepšovat a soustředit se sám na sebe. To se mi vlastně povedlo i díky mému konceptu vědomého vaření, díky kterému jsem věděl, co dělám. Soustředil jsem se v tu chvíli jen na vaření, okolní svět jsem moc nevnímal. Přemýšlel jsem nad surovinami, které jsem používal, a nad samotnou přípravou daného jídla. Tohle ukotvení mi pomohlo nebýt nervózní a podat svůj nejlepší výkon. Zároveň jsem vedle toho poslouchal rady a diskuze porotců, a to mě taky naučilo o jídle přemýšlet ještě trochu jinak. 

Co uděláte s výhrou?

Vlastně ještě nevím. V tuto chvíli mi dávají svobodu dělat, co mě baví. Poprvé v životě jsem se ocitl v situaci, kdy nemusím prioritně řešit peníze, můžu dělat, co mě baví a můžu se věnovat třeba věcem, na které jsem nikdy neměl čas. Přemýšlel jsem třeba nad tím, že bych šel na stáž do nějaké restaurace, abych se ve vaření dál posouval a zdokonaloval se. Fakt se na to těším.

Kdy vám bylo v soutěži nejvíc úzko a myslel jste, že vypadnete?

Když se mi v díle se Šárkou Diváckou a jejím uměleckým dílem v podobě dortu ten můj úplně rozpadnul. V tu chvíli jsem si opravdu myslel, že se můžu sbalit a jít domů. Ještě teď mám před očima, jak se mi celý dort rozjíždí do všech stran. 

Koho byste sám označil za nejlepšího kuchaře z vaší party?

Každý ze soutěžících pro mě byl v nějakém ohledu inspirací. Oba moji fináloví soupeři jsou super kuchaři, kteří vědí, co dělají. Vaření opravdu rozumí a mají před sebou velkou budoucnost. 

Hodně se mluvilo o tom, že jste vytvořili skvělý kolektiv. Budete se s dalšími účastníky potkávat i dál?

Jsem moc rád, že jsem ve finále skončil právě s Kubou a Terkou a doufám, že spolu budeme moci spolupracovat na nějakém projektu, s Kubou už dokonce spřádáme plány, navíc je mi poradcem při vaření české kuchyně. Mimo to jsem v soutěži potkal svého spolubydlícího z hotelu Adama a s ním jsem v kontaktu denně. Nemůžu zapomenout ani na Máru, který mi taky hodně přirostl k srdci. Při soutěži jsem měl okolo sebe skvělou partu, se všemi mám super vztah a určitě se budeme potkávat. Co se má stát se stane. Sám jsem zvědavý, kam se každý jeden z nich posune a kde se společně potkáme.

Kdyby byla možnost, přihlásil byste se do soutěže znova?

Určitě. Splnil se mi tím velký sen se vaření naplno věnovat. 

Změní vítězství v MasterChefovi nějak váš pracovní život? Začnete se třeba vařením živit?

Určitě se budu věnovat vaření. Těším se také na to, že budu dále rozvíjet metodu vědomého vaření. Plánů mám víc než dost, důležité pro mě je, abych měl z práce radost, abych se do ní těšil a cítil vnitřní klid. 

Náš tip: Redakce webu Toprecepty se, stejně jako loni, účastnila finálového večera. přinášíme vám tedy exkluzivně pohledy do zákulisí soutěže.

Fotogalerie - Finále MasterChef Česko 2023

Ukázat 20 fotografií

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více