Rychlá šlehačková bábovka je nádherně vláčná, neuvěřitelně nadýchaná a jemná, přitom ji snadno zvládne i začátečník
9. 2. 2024 Vaření
Ohlásila se nečekavá návštěva a přemýšlíte, jaký moučník připravit ke kávě? Rychlá bábovka ze šlehačky je ideálním moučníkem, když nestíháme, ale zároveň si chceme opravdu pochutnat a dobře pohostit návštěvu.
Rychlá bábovka
Bábovka je náš klasický moučník, kterým rádi hostíme návštěvu. Její příprava je velmi rychlá. Jen musíme najít takový recept, aby nebyla bábovka suchá. Když využijeme šlehačkové těsto, nemusíme se toho bát. Tato bábovka je pak nejen nadýchaná, ale také krásně vláčná.
Mohlo by vás zajímat
Aby se bábovka povedla
Abychom na talíř vyklopili krásnou bábovku, potřebujeme skvělý recept a dobře připravenou formu. Pokud formu budeme vymazávat (nevymazává se silikonová), potřebujeme skutečně důkladně tukem (nejlépe sádlem) promazat každý záhyb, do kterého přijde těsto. Vysypat ji pak můžeme hrubou moukou, strouhankou, ale i kokosem.
Pokud ji chceme vylepšit, můžeme do těsta nakonec vmíchat hrst nasekaných ořechů, hodí se i rozinky propláchnuté horkou vodou, nebo naložené v rumu. Hotovou bábovku můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Rychlá bábovka šlehačková
Na přípravu šlehačkové bábovky budete potřebovat: 250 ml šlehačky, 200 g cukru moučka, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte šlehačku, cukr a rozklepnutá vejce. Vše vyšlehejte do pěny, a pak přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Formu dobře vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35-45 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Hotovou bábovku posypejte moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Snadné vyklopení bábovky
Upečenou bábovku je lepší hned nevyklopit z formy. Raději ji necháme 5-10 minut vychladnout. Mírně se odlepí od stěn formy a budeme ji moci lépe vyklopit. Formu přiklopíme talířem a obojí najednou obrátíme. Bábovka by měla vypadnout sama.
Náš tip: Připravit si můžete i rychlou bábovku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Silvestrovské tipy
Oslava příchodu nového roku není pouze o bilancování, co se nám za uplynulý rok nepovedlo a na co jsme naopak hrdí, ale je to hlavně o oslavě,… Číst více
Odměna pro TOP autory receptů
Všichni se už těšíme ven, na čas strávený s přáteli, třeba u dobrého jídla z grilu. Na Topreceptech jsme moc rádi za každého z vás, kdo své… Číst více
Moderátorský panel
Návody tipy Nová sekce, kde budou tipy a návody při vařešní pečení. Můžete do tabulky i doplňovat, jen prosím využijte jinou barvou a pište pod… Číst více
Pivo je lék a Češi ho mají nejlepší na světě. Jak se "tekuté zlato" vlastně vaří?
Belgičané si s ním umí vyhrát, Angličané ho pijí… Číst více
Jak uchovat a zpracovat brokolici. Bez zmražení dlouho nevydrží
Brokolice je velice oblíbená zdravá zelenina zajímavého tvaru, příbuzná květáku nebo také kapustě. Pěstuje se a prodává v zelené (nebo sytě fialové)… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více