Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Křenová omáčka patří na velikonoční stůl zcela nepochybně.
Zdroj: Toprecepty

Křenová omáčka je tradičním pokrmem nejen u nás, ale také u sousedů na Slovensku, v Německu či Polsku. S blížícími se Velikonocemi je dobré si připomenout, jak si správnou křenovku připravit, jaké maso se k ní bude nejlépe hodit či proč je tak důležité si dát pozor na dochucení.

Lék i pochoutka

Tato pikantní a aromatická omáčka se může pochlubit dlouhou historií. Křen se totiž v evropské gastronomii objevuje již po staletí. Egypťané znali podle serveru Horseradish křen již 1500 let př. n. l. Staří Řekové ho používali jako mazání proti bolestem zad a afrodiziakum. Někteří naši předci používali křenový sirup jako lék proti kašli, jiní byli přesvědčeni, že léčí vše od revmatismu až po tuberkulózu. Kromě toho ovšem našel nezastupitelnou roli v kuchyni.

Dlouhá historie

Třeba právě křenová omáčka v podobě, jak ji známe dnes, začala být běžnou součástí jídelníčků už v 19. století a rychle se stala oblíbeným doplňkem tradičních pokrmů. Původně byla servírována převážně k rybám a uzeninám, ale postupem času se její využití rozšířilo. V současnosti se tak křenová omáčka podává k různým druhům masa. Je rovněž neodmyslitelnou součástí velikonočních a vánočních menu, a to v mnoha kulturách.

Maso a příloha

Kromě skvělé chuti se navíc křen i podle studie z roku 2013 pyšní vysokým obsahem vitaminu C, antioxidantů a vlastní antibakteriální schopnosti. Podporuje trávení, posiluje imunitní systém a má blahodárné účinky na dýchací systém.

To si ovšem při vaření jednoduché omáčky plné smetany a intenzivní chuti křenu málokdy uvědomujeme. Spíše přemýšlíme, jaké maso a přílohu zvolíme. Nabízí se především vařené hovězí maso, skvělé je i uzené, ale někdo si omáčku rád přidá i ke kachně. Pak se logicky nabízí knedlík, houskový či karlovarský, ale můžete zvolit i brambory, a to buď vařené nebo šťouchané. Nejdůležitější ovšem bude vždy především lahodná omáčka. Tu si můžete připravit podle našeho receptu.

Křenová omáčka

Na výraznou omáčku, hodící se na Velikonoce, budete potřebovat: 3-4 lžíce strouhaného křenu, 250 g smetany 31 %, 300 ml plnotučného mléka, 70 g hladké mouky, citronovou šťávu, cukr a sůl.

Jak na to?

  1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte špetku soli a přiveďte ho k varu. Mezitím si ve smetaně rozmíchejte metlou postupně mouku.
  2. Vzniklou směs přilijte do mléka, pečlivě metlou promíchejte, aby nevznikly hrudky, přidejte citronovou šťávu podle chuti a nechte vařit na středním plameni.
  3. Po 15 minutách omáčku ochutnejte, popřípadě přidejte cukr nebo citronovou šťávu. Po dalších 5 minutách varu přisypte nastrouhaný křen.
  4. Vařte dalších 10 minut, před servírováním dosolte, pokud bude třeba.
  5. Servírujte s knedlíkem či bramborem a vybraným masem.

Náš tip: Vynikající křenovou omáčku si můžete připravit i podle našeho videoreceptu:

Zdroje informací:

horseradish.org - Horseradish History

journal-of-agroalimentary.ro - Study on herbal actions of horseradish

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více